Menu

Jelle van Damme gelooft in barragewedstrijden

De internationals keerden donderdagmiddag één voor één terug in Amsterdam. Omdat iedereen individueel binnenkwam, was een gezamenlijke uitlooptraining niet te doen. Uitlopen in de sportzaal dus, en naar huis. Jelle van Damme keek met goed gevoel terug op de wedstrijd van België tegen Kroatië.

De Ajax-verdedigers hadden ieder een ander verhaal. Zdenek Grygera stond een beetje beteuterd in de catacomben van het stadion: hij had last van zijn been door een hamstringblessure, Petri Pasanen baalde van de 1-1 tegen Wales ('want zo goed is Wales helemaal niet'), terwijl Jelle van Damme nog straalde.

Hij stond immers in de basis bij de winnende Rode Duivels. ,,Dat ik in de basis zou staan had ik niet verwacht", zei de linksachter na zijn uitlooptraining. ,,Ik begon dan wel tegen Nederland, maar dat was een vriendschappelijke wedstrijd."

Dat was die tegen Kroatië niet bepaald. België moest winnen. ,,Het was alles of niets", wist Van Damme ook. ,,We begonnen goed en maakten op een heel belangrijk moment de 2-1. Een vaste tegenstander had ik niet echt, want Kroatië speelde met twee spitsen. De ruimte die ik voor me had, was echter niet zo groot. We moesten vooral zorgen dat we verdedigend goed stonden en dat lukte. Ik heb goed gespeeld. Niet vlekkeloos, want je maakt altijd wel een foutje, maar het was niet zo dat door een foutje van mij de Kroaten een kans kregen."

De stemming in het Belgische kamp was na afloop goed. ,,We hebben drie punten, dat stemde iedereen tevreden." De Rode Duivels hebben nu evenveel punten als Kroatië, dat in de laatste wedstrijd het reeds gekwalificeerde Bulgarije treft. ,,Ik denk dat Bulgarije ook nog wel wil winnen in Kroatië. Ik geloof niet dat ze het weg gaan geven. Wij spelen thuis tegen Estland. Hoe het in Estland ging, weet ik niet. Daar was ik niet bij. Toen speelde ik nog bij de beloften. Ja, zo snel kan het gaan", glunderde Van Damme.

De Ajacied speelde Peter van der Heijden van Club Brugge uit de basis. ,,Maar ik heb nog geen vaste plaats in het team. Ik moet bij Ajax veel spelen en goed spelen om weer in aanmerking te komen voor de Rode Duivels. Dat besef ik wel."

De kranten waren lyrisch. Trots toonde Van Damme de foto waarop hij in duel met een Kroaat een luchtduik uitvoert. De wedstrijd heeft indruk gemaakt op het jonge talent.