Menu

Jelle van Damme verheugd over kans

Hij had het er zondag nog over met zijn 15-jarige broertje. ,,Er is een kans dat ik meega naar Milaan", zei Jelle van Damme tegen hem. Aan de andere kant van de lijn barstte de puber in lachen uit. Zijn oudere broer had de kolder in zijn kop. Deze middag kan Van Damme weer naar het thuisfront bellen en zeggen dat er zelfs een kans bestaat dat hij speelt. John O'Brien blijft namelijk geblesseerd in Amsterdam achter.

Terwijl de trainer tijdens de persconferentie op de achtergrond zei dat hij alle vertrouwen heeft in Jelle van Damme, dacht de Belg even terug aan vorig jaar rond deze tijd. Hij was de derde man voor de linksbackpositie bij GBA en een hoger niveau zou er voorlopig nog niet in zitten.

Maar Ajax nodigde de jongeling uit voor een stage en dat beviel zo goed dat Van Damme een contract mocht tekenen. De voorbereiding op dit seizoen liep echter een beetje in de soep. ,,Dat ik met het Belgische jeugdteam het Europees kampioenschap moest spelen, was een nadeel. Ik miste alle wedstrijden in de voorbereiding. Toen ik terugkwam was het niveau zó hoog in de groep. Ik miste het ritme, mijn conditie was minder en ik kreeg een kleine blessure die me nog twee weken langer aan de kant hield."

,,Maar het ging beter en beter", aldus Van Damme. ,,Afgelopen week had ik meer vertrouwen in mezelf. Toen O'Brien zaterdag uitviel, stond ik er nog niet zo bij stil dat ik weleens mee naar Milaan zou kunnen gaan. Ik dacht dat hij misschien licht gekwetst was. Maar gisteren deed hij niet mee op de training, dus dacht ik al dat ik misschien naar Milaan zou gaan. En vanmorgen zei de trainer dat als O'Brien niet in de selectie zou zitten, ik meemocht. Dan komt die kans dus opeens en die moet ik pakken."

Het immense stadion in Milaan is onbekend terrein voor de verdediger. ,,Ik ben er nog nooit geweest. Ik zal wel zien. Ik moet zo mogelijk rustig blijven, mij niet laten opjutten."

Behalve het stadion dat het hoofd van Van Damme al op hol kan brengen, zijn er ook nog de spelers van Inter, die hij voornamelijk kent van de posters die op zijn jongenskamer hingen. ,,Het zijn natuurlijke hele grote namen: Vieri, Recoba, Crespo. Maar grote namen tellen niet in de Champions League. Die spitsen van Inter hebben aan een halve kans genoeg om te scoren. Ik kan wel respect tonen, maar ik moet niet van te voren al denken dat ik geen trap mag geven, omdat het toevallig Vieri is. Ik moet laten zien dat ik er sta. Simpele ballen spelen. Ik moet in zo'n wedstrijd niet willen tonen wat ik allemaal kan. Ik moet gewoon mijn verdedigende taak uitvoeren."

Als Van Damme speelt woensdag, is dat tevens zijn Europese debuut voor Ajax. De Belg zal vanmiddag nog wel eventjes bezig zijn om zijn familie en vrienden in te lichten over zijn trip naar Zuid-Europa. ,,En te zorgen dat woensdagavond meer dan een video loopt om het allemaal op te nemen."