Menu

Jeugd geeft historie weer glans

Zo'n twee keer per jaar mogen ze er even uit. Even uit de etalage en los in het museum. Dan is het tijd voor een grondige poetsbeurt. Deze week, zo net voor de start van het nieuwe voetbalseizoen en het vakantiehoogseizoen, pakte vooral de jeugd de poetsdoek op om de historische trots, de Europa-Cups en de wereldbeker, weer te laten glanzen.

Voor de een is de wereldbeker van 1995 de mooiste prijs die Ajax in de historie ooit won. De ander zweert toch bij de beker van 1973 omdat dat de enige originele is die in het Ajax-museum prijkt. Want in dat jaar wonnen Cruijff en zijn teamgenoten de Cup met de grote oren voor de derde keer op rij. Waardoor de zilveren trots in vast bezit kwam van de Amsterdammers. En over die oren gesproken. Daar is nog wat over te vertellen. ,,Zie je? Die zijn allemaal verschillend", zegt museumdirecteur Thijs Lindeman, onderwijl zijn publiek meetronend van de ene naar de andere beker. ,,Kijk maar eens goed. Bij de een zijn de oren vrij smal. Bij de andere weer breed. Komt omdat het echt handwerk is."

Het maakt de jeugd niet uit. Zelfs de kleinsten lopen met de doek te poetsen tot het kleinste vingerafdrukje - ongetwijfeld zelf net aangebracht - weer is weggewerkt. Een enkele wordt zelf als een soort poetsdoek binnen in de Cup gehesen. Zodat ook die weer glimt, maar natuurlijk vooral voor het mooie plaatje.

Het is met name de Cup uit 1973 die als instapbeker wordt gebruikt. In dat jaar was moeder zelf nog een peutertje. Nu past haar zoon er moeiteloos in.

Na een dik half uur glimmen de Cups weer fantastisch. Als ze straks allemaal weer achter de vitrine verdwijnen, duurt het een half jaar voordat ze weer toe zijn aan zo´n grondige schoonmaakbeurt.