Menu
Jeugdcoach Taylor investeert in zichzelf

Jeugdcoach Taylor investeert in zichzelf

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek Bericht uit Kaapstad laten we regelmatig het licht schijnen op het Afrikaanse Ajax. In deze derde aflevering van het seizoen 2012-2013 spreken we met Ian Taylor, trainer/coach van Ajax Cape Town onder 19 die de afgelopen maanden op de Toekomst meeliep.

Taylor was afgelopen seizoen met zijn team een graag geziene gast op het Eurotoernooi bij FC Groningen en op de Copa Amsterdam. Met een finaleplaats in het noorden van het land en een halve finale in het Olympisch Stadion zette hij het U-19-team van Ajax CT op de kaart. Toen het team weer terug naar Zuid-Afrika ging, genoot de coach zelf van een korte vakantie en meldde zich een aantal dagen later bij de start van het seizoen bij Ajax 1 in Amsterdam.

,,Ik had in Kaapstad bij de directeur jeugdopleiding Corné Groenendijk en directeur George Comitis gevraagd of ik hier mocht meelopen. Dat vonden ze prima, bovendien ga ik de internationale cursus doen van de KNVB in Zeist. In mijn eerste week in Amsterdam mocht ik met Frank de Boer en Hennie Spijkerman de voorbereiding op het seizoen doornemen. Het was een ongelooflijke ervaring om met die legendes te mogen werken”, klinkt het dankbaar uit de mond van de 35-jarige voetballiefhebber uit Kaapstad.

Ian Taylor kijkt geconcentreerd toe hoe Frank de Boer zijn spelers benadert. Ian Taylor kijkt geconcentreerd toe hoe Frank de Boer zijn spelers benadert.

,,Ik wilde deze zomer gebruiken om te investeren in mijzelf als coach. Ik ben nooit full-time trainer geweest, maar vanaf januari draait de Onder 19 bij Ajax Cape Town een voltijdprogramma, dus ik ook. Dat wil ik zo goed mogelijk doen. Daarom ben ik zes weken hier bij Ajax geweest, waarvan twee bij Ajax 1, twee bij Gery Vink en John Bosman (Jong Ajax, red.) en twee bij de A1 van Fred Grim en Kenneth Perez. Ze zijn alle drie verschillend, alle drie open minded en ik heb heel veel van ze geleerd.”

Taylor werd tijdens zijn periode bij Ajax begeleid door Said Ouaali, trainer van de A2. ,,Dat was helemaal fantastisch. Hij vertaalde achteraf alles voor me. Het was zo interessant om te weten hoe de trainersstaf omgaat met spelers rond mogelijke transfers, en in dat geval met name het mentale aspect. Kijk, het voetbal hier bij Ajax Amsterdam is hetzelfde als bij Ajax Cape Town; het gaat vooral om de details. Ik wil proberen om me in mijn spelers te verplaatsen. Fred Grim en Frank de Boer waren zelf profs, zijn zelf door goede coaches begeleid en weten daardoor hoe spelers denken en waarom ze de dingen doen die ze doen. Dat ik me het mezelf aanleer is ook goed, natuurlijk maak ik fouten maar daar leer ik van.”

Sinds afgelopen januari is U-19 in Kaapstad een voltijdsprogramma gestart. Voor Taylor is dan ook een nieuwe stap in zijn loopbaan. ,,Ik ben nooit eerder fulltime coach geweest. Ik ben vier jaar geleden gestart bij de Onder 13, een jaar later Onder 15, toen Onder 17 en afgelopen seizoen en komend seizoen Onder 19. Nu wil ik mezelf omhoog stuwen en kijken hoe ver ik kan komen in mijn ontwikkeling. Zelf ben ik single, waardoor nu het moment is om te investeren in mezelf. Ik zou wel hoofdcoach kunnen worden, denk ik. Door de gesprekken hier met de coaches, die ook vragen hoe ik over bepaalde dingen denk, weet ik dat ik op de goede weg ben. Daarom was deze stage zo waardevol voor me. Ik probeer straks thuis in Zuid-Afrika bij mijn team de spelers nog meer individueel te benaderen. Ik wil ze betere personen maken, zodat het uiteindelijk betere voetballers worden. Dat alles moet er uiteindelijk toe leiden dat er nog meer spelers doorschuiven naar het eerste team.”

Wat Taylor betreft was dit niet zijn laatste bezoek aan Nederland. De Zuid-Afrikaan hoopt jaarlijks even te komen. ,,Ik ga Nederlandse lessen nemen. Ik denk dat ik nog meer kan leren als ik direct begrijp wat er wordt gezegd. Nu kan je meestal wel door de gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal zelf een beetje zien wat ze zeggen, maar dat is het niet helemaal. Een beetje kennis van de Nederlandse taal zou daarom handig zijn.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl