Menu
Jeugdig Ajax wint van Almere City

Jeugdig Ajax wint van Almere City

Een jeugdig Ajax heeft dinsdagavond met 0-1 van Almere City FC gewonnen. Vurnon Anita maakte vlak voor rust de enige goal in de openingswedstrijd van het vernieuwde Mitsubishi Forklift-Stadion. Frank de Boer liet acht (jeugd)spelers hun officieuze debuut maken.

Vanwege interlandverplichtingen bestond het team van Ajax uit een combinatie van spelers van de A-selectie en Jong Ajax. Met name de Beloften waren goed vertegenwoordigd in Almere. Zo maakten rechtsback Ruben Ligeon en spits Tom Boere hun officieuze debuut in de basis. Bij Almere City was een aantal oude bekenden te vinden. Fabian Serrarens (basis), Allon Worms (bank) en Mitchell Burgzorg (tribune) doorliepen in het verleden alle drie de jeugdopleiding van Ajax. Ook reservedoelman Kostas Peristeridis heeft een historie bij Ajax.

Voor beide clubs zat de openingswedstrijd van het vernieuwde stadion tussen de eerste twee competitiewedstrijden ingeklemd. Ajax begon afgelopen zondag voortvarend in de Eredivisie met een 1-4 zege op De Graafschap. Almere City verloor twee dagen eerder de openingswedstrijd in de Jupiler League met 3-2 van MVV. Het oefenduel had bovendien een bijzonder karakter omdat Ajax en Almere City sinds vorig seizoen intensief samenwerken op voetbaltechnisch gebied.

Lorenzo Ebecilio was een van de bekendere namen aan Ajax-zijde. Lorenzo Ebecilio was een van de bekendere namen aan Ajax-zijde.

Voor rust waren de kansen van Ajax in het kleinste stadion van Nederland op een hand te tellen. Jody Lukoki verscheen na een half uur twee keer dreigend voor het doel, maar verzuimde om echt gevaarlijk te worden. Acht minuten later had Vurnon Anita meer succes. De kleine middenvelder, voor de gelegenheid spelend met rugnummer 10, omspeelde keeper Erwin Friebel en schoot vervolgens raak: 0-1. Kort daarna leek Boere de score te verdubbelen, maar het kiezelharde schot van de geboren Zeeuw stuiterde via de onderkant van de lat weer uit het doel.

Valencia-middenvelder Hedwiges Maduro was een van de toeschouwers in het grotendeels gevulde Mitsubishi Forklift-Stadion. De ex-Ajacied speelde in het verleden zowel in Amsterdam als Almere, bij Omniworld. In de tweede helft zag hij nog een aantal Beloften hun officieuze debuut maken. Na een uur spelen maakten Lesley de Sa, Stefano Denswil, Yener Arica en Davy Klaassen hun opwachting op het kunstgras van Almere City. Tien minuten later voegde ook middenvelder Joeri de Kamps zich in dat rijtje als vervanger van Eyong Enoh.

In het laatste kwartier - met nog altijd de 0-1 op het scorebord - werd de gemiddelde leeftijd bij Ajax opnieuw verlaagd toen Ricardo Kip het laatste gedeelte van de wedstrijd mocht meespelen. De middenvelder verving Rodney Sneijder, die even daardoor nog een aardige kans op het tweede Ajax-doelpunt kreeg. De goed keepende Friebel stond een extra tegengoal echter niet toe. Vlak voor tijd deden Klaassen, De Sa, Arica en Kip allemaal nog een verwoede poging om de score te verdubbelen, maar ook de debutanten slaagden er niet in om het doel te vinden. Anita mocht zich daardoor uiteindelijk matchwinnaar in Flevoland noemen.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Frank de Boer opende voor de wedstrijd het nieuwe kunstgrasveld. Frank de Boer opende voor de wedstrijd het nieuwe kunstgrasveld.
Rechtsback Ruben Ligeon maakte zijn officieuze debuut. Hij speelde de hele wedstrijd. Rechtsback Ruben Ligeon maakte zijn officieuze debuut. Hij speelde de hele wedstrijd.
Debutant Tom Boere begon in de spits. Debutant Tom Boere begon in de spits.
Ex-Ajacied Hedwiges Maduro (tegenwoordig Valencia) was een van de toeschouwers in Almere. Ex-Ajacied Hedwiges Maduro (tegenwoordig Valencia) was een van de toeschouwers in Almere.
Vurnon Anita maakte de enige goal van de avond. Vurnon Anita maakte de enige goal van de avond.
Vreugde na het doelpunt van Anita. Vreugde na het doelpunt van Anita.
Eyong Enoh was een van de meest ervaren spelers bij Ajax. Eyong Enoh was een van de meest ervaren spelers bij Ajax.
Na een uur liet De Boer De Sa, Klaassen, Denswil en Arica officieus debuteren. Na een uur liet De Boer De Sa, Klaassen, Denswil en Arica officieus debuteren.
Klaassen temidden van aanvoerder André Ooijer en Ricardo van Rhijn. Klaassen temidden van aanvoerder André Ooijer en Ricardo van Rhijn.
Stefano Denswil vormde het laatste half uur samen met Ooijer het hart van de verdediging. Stefano Denswil vormde het laatste half uur samen met Ooijer het hart van de verdediging.
Debutant Yener Arica speelde een half uur. Debutant Yener Arica speelde een half uur.