Menu
Jeugdopleiding weer gestart

Jeugdopleiding weer gestart

Op sportpark de Toekomst is vorige week gestart met de voorbereidingen op de tweede seizoenshelft. Afgelopen weekend werd door enkele teams een toernooi afgewerkt, voor verreweg de meeste elftallen ligt de focus op het vervolg van de competitie.

De winterstop is door Ajax gebruikt om alle zaken op een rijtje te zetten en de vrijgekomen taken na het vertrek van Wim Jonk  te herverdelen. Door het technisch hart is er een tussenoplossing gevonden waardoor de taken van het hoofd jeugdopleiding worden verdeeld tussen de zittende coördinatoren van de boven-, midden-, en onderbouw, in nauwe samenwerking met Dennis Bergkamp.

,,Zoals het er nu naar uitziet is er voldoende deskundigheid in huis om het wegvallen van Wim en de overige collega’s intern op te kunnen vangen. Iedereen is bereid om een stapje extra te doen en elkaar te helpen. We hebben met z’n allen een en hetzelfde doel: zorgen dat de spelers zich door kunnen ontwikkelen binnen de jeugdopleiding en ze zodoende klaarstomen voor het eerste elftal,” aldus Said Ouaali, coördinator bovenbouw.

Nieuw hoofd opleiding
Het is de bedoeling dat op termijn een nieuw hoofd voor de opleiding wordt aangesteld. Gezien de interne mogelijkheden is vervanging op dit moment echter niet direct nodig. Daardoor kan er op zorgvuldige wijze naar de juiste persoon gezocht worden.

Ouaali: ,,Voor mij betekent het vooral dat de taken die vanuit de bovenbouw in relatie staan tot Jong Ajax bij mij terecht zijn gekomen. Hierover heb ik daarom regelmatig overleg met Dennis Bergkamp. Ook heb ik veel contact met Edwin van der Sar. De structuur blijft verder ongewijzigd. Afgesproken is dat we dezelfde koers blijven varen als voor de winterstop, al hebben we een en ander wel op accenten gewijzigd.”

George Ogararu
Gedurende het tweede deel van het seizoen zal frequent en kritisch geëvalueerd worden. Aan de hand daarvan zullen er zaken bijgestuurd en waar nodig aangepast worden. Tussentijds zullen Edwin en Dennis namens het technisch hart een nieuwe hoofd jeugdopleiding zoeken. De posities van de jeugdtrainers zijn voor de komende periode gewaarborgd. Onlangs werd het contract van bovenbouwtrainer Gery Vink met twee jaar verlengd en alle andere trainers liggen contractueel ten minste vast tot en met volgend seizoen. Voor de tweede seizoenshelft is er slechts één nieuw gezicht bijgekomen in de trainersstaf maar dat is eigenlijk een oude bekende: George Ogararu. Ouaali: ,,Hij was voor ons een logische keuze. Hij was direct beschikbaar voor het komende half jaar. Hij kent Ajax bijzonder goed. Natuurlijk als oud-speler van het eerste elftal maar recent liep hij nog een jaar stage bij Jong Ajax. Een ander pluspunt is dat George zowel als individueel- als teamtrainer inzetbaar is. Daarom is hij met ingang van vorige week toegevoegd aan de trainersstaf van de bovenbouw. Zijn komst betekent dat wij verder geen aanpassingen hebben hoeven doen aan het wiel van de bovenbouw en dat is bijzonder prettig.” De teamtrainers blijven nauw samenwerken met de individuele trainers Winston Bogarde, John Bosman, René Stam en Richard Witschge.

Een andere bekende die tijdens de winterstop terugkeerde op de Toekomst is Patrick Ladru. De voormalig jeugdtrainer en coördinator middenbouw tekende een driejarig contract voor de functie van hoofd jeugdscouting.

A-junioren
Ook dit jaar zullen de jeugdspelers van Ajax weer volop kansen krijgen om zich te presenteren. Zo mocht Kasper Dolberg afgelopen week met het eerste elftal mee naar Turkije, vanuit Jong Ajax waren Donny van de Beek, Vaclav Cerny en Abdelhak Nouri op het trainingskamp van de partij. Vanaf deze week zullen diverse A-junioren mee gaan trainen bij Jong Ajax en wellicht binnenkort hun debuut gaan maken in het betaald voetbal. De competitie zal medio januari weer hervat worden.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst