Menu

Jeugdspelers zijn het eens: '2004 kon niet mooier beginnen'

,,Dit is een dag vol blijdschap", sprak financieel directeur Jeroen Slop vrijdagmiddag nadat hij getuige was geweest van het tekenen van vijf contracten door jeugdspelers. En die mening deelde de directeur met Måns Sörensson, Robin Muller van Moppes, Ryan Babel, Etienne Esajas en Jerold Promes. Voor hen begon 2004 wel erg goed.

Måns Sörensson beet vrijdagmiddag het spits af. De enige speler 'van buiten' die deze dag werd gecontracteerd had een beetje haast, want hij moest ook nog trainen. Daarom ontbrak de Zweed bij de groepsfoto later op de middag. Sörensson heeft het in zijn eerste week bij Ajax naar zijn zin. ,,Het niveau ligt wel iets hoger dan in Zweden, maar ik vind het erg leuk hier. Vooral de snelheid van het spel is hoger dan ik was gewend."

Voor Sörensson was dit de derde keer dat hij in Amsterdam was. De eerste keer zag hij alleen een wedstrijd in de ArenA, maar de Zweedse aanvaller wist toen al dat hij ook in dat stadion zou willen spelen. De tweede keer kwam hij op trainingsstage en nu heeft hij tot het einde van het seizoen de tijd om zich te bewijzen. Volgende week zaterdag speelt hij al met de A1 mee. De verwachtingen zijn redelijk hoog gespannen, want de Zweed scoorde in negentien jeugdinterlands maar liefst achttien keer. ,,Hij kan scoren", weet Danny Blind ook nadat hij Måns vier dagen heeft getraind. ,,Dat is heel belangrijk. Het belangrijkste is nu dat hij aan het systeem met drie aanvallers gaat wennen. In Zweden spelen ze altijd met twee aanvallers."

De jonge spits was in het gezelschap van zijn vader die de keuze voor Ajax toejuicht. ,,In Europa is er maar één club zo goed voor jeugdspelers en dat is Ajax. Hij zal hier heel veel leren."

Behalve de nieuweling tekenden ook vier Ajacieden hun eerste contract bij de club. ,,Dit is de eerste droom", glom Robin Muller van Moppes. ,,Nu de volgende en ik hoef niet te vertellen wat die is, toch?"

Zoals alle jongens die vanmiddag aanwezig waren, wil Muller van Moppes het eerste halen. ,,Natuurlijk is het ook afhankelijk van de posities. Dat zie je nu met Tom de Mul en Daniël de Ridder. Misschien dat er straks wel een tekort aan middenvelders is. Je weet het nooit."

Linksbuiten Etiënne Esajas glom net als zijn trotse ouders ook van oor tot oor. De Amsterdammer heeft zijn carrièplanning al helemaal in het hoofd. ,,Zo snel mogelijk Ajax 1 halen en als ik een jaar of 26 ben, naar een club in Engeland. Dat lijkt me echt genieten!"

Genieten deden de jongens allemaal. Ryan Babel misschien nog wel het meest, want behalve een contract kreeg de jongeling ook promotie. ,,Vanaf 5 januari hoor ik bij het tweede, bij John van 't Schip en Marco van Basten. Dat is misschien nóg wel mooier." Voor een spits zoals hij natuurlijk helemaal een prachtige uitdaging, alleen is hij nu nog geblesseerd. ,,Nog twee weken, dan mag ik weer met de groep meedoen. Mijn doel is zo snel mogelijk in het eerste te komen. Het niveau in Jong Ajax ligt hoger dan bij de A1 maar ik kan mij snel aanpassen", aldus de spits die zijn snelheid, het spelen van één-tegen-één en het vasthouden van de bal als zijn pluspunten noemt.

Ook Jerold Promes is voldaan. ,,Hier heb ik toch al die tijd voor gewerkt", aldus een dankbare verdediger. Niet dat hij het nu rustiger aan doet. ,,Nee hoor, ik blijf gewoon voetballen zoals altijd."

Voor Jeroen Slop was het een mooie middag. ,,Het is altijd heel leuk als je op zo'n manier de contractondertekening kan afsluiten. Het was een dag vol bije gezichten."