Menu
Jeugdtrainers Ajax actief op Griekse bodem

Jeugdtrainers Ajax actief op Griekse bodem

Ajax koestert een bijzondere band met Griekenland en het Griekse voetbal in het bijzonder. Een deel van de trainersstaf van de Toekomst draagt de Ajax-filosofie jaarlijks uit tijdens het Ajax summer football camp op Griekse bodem.

Een Griekse sportkrant berichtte uitgebreid over het Ajax summer football camp. Een Griekse sportkrant berichtte uitgebreid over het Ajax summer football camp.

De Amsterdamse Football Club draagt de naam van de mythische Griekse held Ajax. In 1971 won de club zijn eerste Europa Cup door Panathinaikos te verslaan. En in 1987 was het Olympisch Stadion van Athene het decor waarin Marco van Basten Ajax koppend aan de Europa Cup II hielp. De tegenstander van (afgelopen) zaterdagavond luistert naar de naam Heracles, een naam die ook verwijst naar de Griekse mythologie.
De voetbalclinic die de Ajax-jeugdtrainers dit jaar verzorgden in Thessaloniki (eerste week) en Corfu (tweede week) trok weliswaar minder publiciteit dan eerder genoemde wedstrijden, maar past wel in het rijtje. Al was het maar omdat de gemene deler Griekenland is. Griekse voetballers zijn zeer geïnteresseerd in Ajax en het Nederlandse voetbal, zo weten de Ajax-jeugdtrainers uit ervaring. Sinds 2004 verzorgt een afvaardiging van de Toekomst exclusieve clinics voor Griekse jeugdspelers. Elk jaar worden verschillende groepen telkens een week begeleid. De historie en cultuur van de Amsterdamse club spreken nog steeds tot de verbeelding van veel Grieken.

Een Griekse trainer vertaalt de instructies en aanwijzingen van de Ajax-trainers. Een Griekse trainer vertaalt de instructies en aanwijzingen van de Ajax-trainers.

,,Het is werk en een beetje vakantie’’, vertelt Robin Pronk over de voetbalclinics. ,,Die combinatie maakt het extra leuk om dit te doen.’’ De meegebrachte artikelen uit Griekse kranten, een folder en enkele beoordelingsformulieren verlevendigen het verhaal van de trainer van Ajax B1. De animo voor de clinics van de Ajacieden is elk jaar weer overweldigend. Dit jaar kregen vijfhonderd spelertjes, in leeftijd variërend van 8 tot 16 jaar, speciale Ajax-trainingen voorgeschoteld. Ieder kind kan zich inschrijven voor de clinic, waarvan de voetbalinhoud geheel voor rekening wordt genomen door de Ajacieden. Alles daaromheen, de deelnemende spelertjes verblijven een week lang in trainingskamp, wordt geregeld door organisator All Star Consultancy. De gasten uit Amsterdam verzorgen daarbij ook een presentatie en exclusieve trainingen voor 150 collega-trainers. De trainende collega’s zijn ook een welkome spreekbuis voor de Ajacieden. Zij vertalen de oefenstof, aanwijzingen en voetbaltips in het Grieks.

De Ajax-jeugdtrainers op Griekse voetbalgrond: Jan Splinter, Robin Pronk, Wim Kwakman, Simon Tahamata, Peter van der Hengst en Dennis de Haan (vlnr.). De Ajax-jeugdtrainers op Griekse voetbalgrond: Jan Splinter, Robin Pronk, Wim Kwakman, Simon Tahamata, Peter van der Hengst en Dennis de Haan (vlnr.).

,,Er wordt anderhalf uur hard getraind en daaromheen ook een hoop gelachen’’, vertelt Pronk over de trainingen en de onderlinge samenwerking tussen de trainers. ,,De sfeer in Griekenland is niet anders dan op de Toekomst, tijdens het seizoen. De clinics zijn begonnen als leuke onderbreking van de vakantie, waarin we naam kunnen maken voor de club. Natuurlijk kijken we ook naar talenten. Scouten is geen doel op zich, maar talenten lopen er echt tussen. Kostas Peristerides is keeper van de B1. Hem hebben we afgelopen jaar uitgenodigd. Na een proefperiode is hij volledig opgenomen in onze jeugdopleiding. Onlangs heeft hij zijn eerste speelminuten in een wedstrijd gemaakt.’’
De Ajax-trainers waaieren tijdens de zomermaanden uit in verschillende windrichtingen. In Finland en Canada verzorgen Ajacieden verschillende clinics. ,,Elk jaar wordt opnieuw bekeken of we door gaan met een clinic’’, besluit Pronk. ,,Telkens wordt weer bekeken of het in ons programma past. Het is gewoon ontzettend leuk om de clinics te geven. Er is buiten het voetbal om in Griekenland ook tijd voor een lach en een dolletje.’’