Menu

Jody Bernal en Daniel Cruz in Ajax Life

Beiden staan ze in de belangstelling van het grote publiek, beiden kwamen in het verre Colombia in het jaar 1981 ter wereld en beiden zijn ze vrij klein, hebben pikzwarte haren en wonen in Nederland. Desondanks hadden ze elkaar nog nooit ontmoet: Daniel Cruz en Jody Bernal. De één is voetballer en speelt voor Ajax; de ander vestigde vorig jaar een nationaal verkooprecord met zijn nummer 1/hit 'Que Si, Que No' en is hier de meest populaire zanger van het moment.

Woensdag 17 oktober werd uiteindelijk de dag dat Ajax Life de twee idolen bij elkaar zou brengen. Geen eenvoudige klus en dùs was de opluchting groot toen de luxe Mercedes-vier-wiel-aangedreven jeep van Jody Bernal - met manager Wout van Dolewaard aan het stuur - omstreeks half zeven het VIP-dek van de Arena op draait. Gekleed in een donker-blauwe spijkerbroek voorzien van enkele lichte lapjes, een dito spijkerjack en een donkerrode bandana op het hoofd (om maar te zwijgen van een nieuwe neuspearcing aan de rechterkant van de neus), stapt de popartiest de catacomben van de Arena binnen waar Daniel Cruz - reeds een half uurtje eerder gearriveerd in het gezelschap van zijn broer José Luis - al ongeduldig op hem wacht.

Nog wat onwennig staan de twee bekendste Colombianen van ons land enkele seconden tegen-over elkaar, maar een stevige handdruk doet het ijs direct breken. In hun Spaanse moedertaal wisselen de zanger en de momenteel geblesseerde voetballer vluchtig wat woorden uit. Tijd om elkaar wat beter te leren kennen, krijgen ze deze avond nog voldoende, maar desondanks lijkt een vriendschap direct geboren. Het woord 'Amigo' valt reeds in de gang naar het voetbalveld, waarna eerst dagelijkse zaken uit het leven worden besproken alvorens het duo ervaringen begint uit te wisselen over hun afkomst.

Enkelbreuk Samen betreden ze via de trap achter het doel de grasmat van de Arena. Een opmerkelijke combinatie: Cruz en Bernal. De eerste brak twee maanden geleden zijn linkerenkel tijdens een trainingspartijtje. ,,Na een één-tweetje met Mido wilde ik de bal voorbij Yakubu tikken, maar helaas schoot de bal wat te ver voor me uit. Met een ultieme sliding wilde ik een blok zetten, maar ik raakte vol zijn been. Doordat mijn enkel warm was, had ik niet direct in de gaten dat het om een ernstige blessure ging. Diezelfde dag zijn er foto's genomen waarop de breuk werd geconstateerd. Inmiddels was mijn enkel zo dik geworden, dat ik pas acht dagen later geopereerd kon worden. Ze hebben twee schroeven ingebracht.''

Anderhalve week geleden is het gips verwijderd, maar een vele centimeters lang litteken op het gewricht zal het levenslange bewijs blijven van de ingreep. Ook Jody Bernal schrikt even wanneer hij naar 'de jaap' kijkt en geconfronteerd wordt met het blessureleed van zijn landge-noot.

Het vervolg is te lezen in Ajax Life nummer 7.