Menu
'Johan Cruijff eren met de landstitel'

'Johan Cruijff eren met de landstitel'

Iedere week schrijft een speler of speelster van Ajax een blog voor Ajax.nl. Davy Klaassen, Vaclav Cerny, Merel van Dongen en Joël Veltman wisselen elkaar telkens af. Ditmaal is het de beurt aan Davy Klaassen.

Het zijn tijden van rouw. Ajax' en Nederlandse beste voetballer ooit is niet meer. Het overlijden van Johan Cruijff doet pijn, ook bij mij. Ik was donderdag, toen het nieuws bekend werd, bij het Nederlands elftal. We hadden getraind en toen ik op mijn telefoon keek, las ik het overal. Het viel bij iedereen rauw op zijn dak. Ik las laatst ook die quote waarin Cruijff zei met 2-0 voor te staan bij rust. Dat deed niet vermoeden dat het zo slecht met hem ging.

Veel betekend
De stemming was meteen bedrukt, maar iedereen bij Oranje sprak positief en vol lof over Cruijff. Dat zegt genoeg over hoe iedereen over hem denkt. Cruijff is de grootste speler geweest die we hebben gehad in Nederland en hij heeft enorm veel voor het voetbal betekend. Ook mondiaal. Daarnaast was het een ontzettend aardige man. Ik heb hem twee keer mogen ontmoeten.

De eerste keer was bij de Copa Amsterdam, waar hij de prijsuitreiking deed. Toen heb ik hem niet echt gesproken, misschien heel kort. Dat was de tweede keer wel anders. Ik was toen achttien of negentien. Op voorspraak van Johan ging ik naar Barcelona om me daar te laten behandelen aan een blessure. Hij is toen meegeweest naar de kliniek en we hebben daarna nog ergens wat gegeten. We hebben toen over het spelletje en over Ajax gesproken. Heel bijzonder. Dan merk je hoe ontzettend veel verstand van voetbal hij had.

Lobje tegen Haarlem
Johan Cruijff heeft het Nederlandse voetbal op de kaart gezet. Ik heb hem natuurlijk als speler niet meegemaakt, maar wel veel beelden gezien. Als je mij vraagt wat me te binnen schiet als ik aan Cruijff denk, noem ik dat lobje tegen Haarlem. Ik denk dat dat voor veel mensen geldt. En natuurlijk ook die wedstrijd tegen FC Twente waarin hij naast Beenhakker op de bank ging zetten. Dat zei veel over hoe hij was. Hij deed het niet voor zichzelf, maar om te helpen.

De motivatie om anderen te helpen, heeft Cruijff altijd gehad. Ook buiten het voetbal was hij heel actief, onder meer met zijn Foundation. Maatschappelijk was hij heel betrokken. Ik vind het ontzettend knap hoe hij dat heeft gedaan. Hij was een voorbeeld voor iedereen. Cruijff was vernieuwend, ook als trainer al. Hij deed het net even wat anders dan de meeste anderen in die tijd.

Kippenvel
Vrijdag, daags na het overlijden van Cruijff, speelden we tegen Frankrijk. Natuurlijk werd er uitgebreid bij stilgestaan. Vooral de veertiende minuut was speciaal. Ik kreeg echt kippenveld. Het was jammer dat we net daarvoor de 0-2 tegen hadden gekregen, waardoor de stemming iets bedrukt was.

Zondag zal onze thuiswedstrijd tegen PEC opnieuw in het teken van Johan Cruijff staan. Ik weet nog niet wat er precies allemaal te gebeuren staat, maar het zal ongetwijfeld bijzonder en emotioneel worden. Hopelijk kunnen we Cruijff aan het einde van het seizoen eren met de landstitel.