Menu
Johan Cruijff heeft even wat recht te zetten

Johan Cruijff heeft even wat recht te zetten

Deze week gaan we terug naar 1 februari 1984 wanneer in de Meer de 100ste Klassieker een fascinerend bekergevecht wordt met uitblinker Johan Cruijff in het verkeerde shirt.


Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


Heel anders dan in die legendarische inmaakpartij van 18 september 1983 krijgt Edo Ophof geen vat op Johan Cruijff die schittert in de Meer als in zijn beste Ajax-dagen. Alleen speelt Jopie nu bij de aartsrivaal en als Feyenoorder laat hij zijn bewaker en de rest van Ajax vooral in de eerste helft alle hoeken van het stampvolle stadion zien. Cruijff heeft even wat recht te zetten.

Bij de 8-2-nederlaag eerder in het seizoen werd ‘de overloper’ in het Olympisch Stadion weggehoond door kleingeestige supporters die zich niet langer wensten te realiseren dat het Johan Cruijff is geweest die hun club zo groot heeft gemaakt.

Cruijff: 'Maakt niet uit, we hebben maar 2 punten verloren'

Het jonge Ajax counterde een helemaal niet slecht Feyenoord volledig ondersteboven, maar na de geflatteerde monsterscore zei de grote Amsterdamse verliezer in het Rotterdamse kamp: ‘Maakt niet uit, we hebben maar 2 punten verloren. Feyenoord wordt kampioen.’ En gelijk zou Johan krijgen.

Hangende kopjes
Op woensdagavond 1 februari 1984 wervelt de 36-jarige Cruijffie als een jonge god door zijn stadion in het reserve-geel van Feyenoord. Hij accelereert, temporiseert en controleert. Zijn passes, kort en lang, zijn om van te smullen.

Peter Houtman scoort met een fabelachtige halve omhaal na inleidend werk van de maestro, die zich niet van de bal laat zetten door Dick Schoenaker en Jesper Olsen. Ajax staat op instorten, maar Feyenoord verprutst een handvol kansen en daardoor staat het bij rust nog altijd maar 0-1.

Sonny Silooy en Gerald Vanenburg (midden) zien Peter Houtman op fraaie wijze de bal langs Hans Galjé volleren. Bron: Ajax Erfgoed
Sonny Silooy en Gerald Vanenburg (midden) zien Peter Houtman op fraaie wijze de bal langs Hans Galjé volleren. Bron: Ajax Erfgoed

Aad de Mos weet in de kleedkamer de hangende kopjes van zijn Ajax-jongeren omhoog te praten en in de tweede helft is opeens sprake van een gelijkopgaande strijd. Ronald Koeman mist een strafschop, maar de geweldig invallende Frank Rijkaard kogelt Ajax naar 1-1. Ruud Gullit maakt 1-2 en Marco van Basten, die een tijdje door de ziekte van Pfeiffer was uitgeschakeld, 2-2.

'Deed-ie dat nou expres?'
Daar blijft het bij, hoewel Cruijff in de slotfase vanuit de middencirkel naar het Ajax-doel soleert, zichzelf vrij voor keeper Hans Galjé zet en de bal vervolgens huizenhoog over knalt, bijna het stadion uit. ‘Deed-ie dat nou expres?’, vragen velen zich af.

'Het had nu ook best 8-2 kunnen worden, voor ons'

Iedereen weet dat Johan ook in Rotterdam op recettebasis speelt en dus veel baat heeft bij een extra Klassieker in de Kuip. Uiteraard ontkent Cruijff dat hij met opzet miste, hij baalt zelfs een beetje, zegt hij, ‘want het had nu ook best 8-2 kunnen worden, voor ons’.

Veertien dagen later is de replay van deze achtste finale in het toernooi om de KNVB Beker. Die trekt ruim 50.000 toeschouwers. Kassa voor Cruijff, die ook op het veld wint: 2-1.

Lees ook: Onbekommerd aanvallen met Vic 'enjoy it' Buckingham

Beeld (boven): Johan Cruijff bevindt zich tussen de juichende Ajacieden die de fraaie gelijkmaker van Frank Rijkaard vieren. Aanvoerder Dick Schoenaker (11) bespringt de maker van het doelpunt. Sonny Silooy (2) springt mee. Vooraan Jesper Olsen (7). Achter Cruijff Jan Mølby. Links baalt Sjaak Troost.

Bron: Ajax Erfgoed