Menu
Johan Cruijff: Meer dan Ajax

Johan Cruijff: Meer dan Ajax

Het verhaal van Johan Cruijff beperkt zich niet alleen tot Ajax. Het verhaal biedt veel meer. FC Barcelona en Oranje zijn eveneens zeer belangrijke pijlers geweest in het sportieve leven van de grootste voetballer die Nederland heeft gehad.

‘El Salvador’
In het seizoen 1973-1974 ging Johan Cruijff Ajax-clubicoon en zijn voormalig trainer Rinus Michels achterna om furore te maken in Spanje. Na tegenstribbelingen van de Spaanse bond en de KNVB maakte Cruijff op 28 oktober 1973 zijn debuut voor Fútbol Club Barcelona. Hij werd al snel een voorbeeld voor het Catalaanse volk. De bijnaam ‘El Salvador’, de verlosser, werd rap in het leven geroepen. Mede door de Nederlandse inbreng van Michels en Cruijff werd Barcelona in 1974 voor het eerst in veertien jaar kampioen van Spanje. Vanwege zijn vele doelpunten en bepalende spel werd Cruijff in zijn eerste twee jaren bij de Spaanse club verkozen tot Europees Voetballer van het Jaar.

In 1978 vond de 31-jarige Cruijff het tijd voor zijn afscheid van het mondiale voetbal. Het Duitse Bayern München kreeg de uitnodiging om een afscheidswedstrijd te spelen tegen ‘zijn’ Ajax. Miljoenen Cruijff-fans zaten aan de buis gekluisterd voor dé erewedstrijd van de eeuwige nummer 14. Het werd echter niet het afscheid waar Cruijff  van gedroomd had. De uiterst gemotiveerde Duitsers zegevierden met 0-8 en bezorgden Cruijff daarmee de grootste nederlaag van zijn carrière. Lang hingen de voetbalkicksen van Cruijff echter niet aan de wilgen.

Een paar maanden later koos Cruijff voor een avontuur in Amerika. Bij de Los Angeles Aztecs werd hij voor de tweede keer in zijn carrière herenigd met coach Michels. Ook de Amerikanen maakten kennis met de voetbalkunsten van Cruijff en verkozen de aanvaller tot meest waardevolle speler van de National Soccer League. Na dit succesvolle jaar vertrok hij voor een jaar naar de Washington Diplomats. Na een kort verblijf bij het Spaanse Levante keerde Cruijff eind 1981 terug bij Ajax. Natuurlijk mét het magische rugnummer 14.

Nederlands elftal
Naast alle uiteenlopende clubkleuren die Cruijff droeg, speelde de Amsterdammer ook 48 interlands in Oranje. Hij vond als international en voormalig aanvoerder van het Nederlands elftal dertig keer het net. Op 7 september 1966 maakte de 19-jarige Cruijff als debutant zijn eerste interlandtreffer in de oefenwedstrijd tegen Hongarije.

Tijdens het WK in 1974 bereikte Oranje met Cruijff als aanvoerder de finale van het eindtoernooi in Duitsland. Nederland trof in die eindstrijd gastheer en aartsrivaal West-Duitsland. De finale begon gelijk spectaculair. Binnen enkele minuten versierde Cruijff een penalty, die werd benut door Johan Neeskens. Uiteindelijk kwam West-Duitsland op een 2-1-voorsprong. Deze stand bleef tot het laatste fluitsignaal op het scorebord staan: De Duitsers waren wereldkampioen. Maar Cruijff had als dé vedette en spelverdeler van het ‘totaalvoetbal’ spelende Oranje zijn visitekaartje afgegeven. Als bekroning voor zijn indrukwekkende spel werd Cruijff verkozen tot de beste speler van het WK.

Verliefd op voetbal
Johan Cruijff was een uniek persoon. Als liefdevolle echtgenoot van Danny Koster en vader van drie kinderen reisde hij de hele wereld rond op zoek naar (voetbal)geluk. Cruijff dribbelde door het leven, had de controle en koos eigenzinnig zijn weg. Zijn voetbalvisie, gericht op balbezit en techniek, veranderde de manier waarop spelers, coaches en supporters over de hele wereld naar voetbal keken en de sport benaderden.

Zijn magische rugnummer wordt bij Ajax nooit meer gedragen door een andere Ajacied, simpelweg omdat ‘14’ op geen enkel shirt zo goed paste als dat van Cruijff. Sport paste iedereen vond Cruijff. Hij zette onder meer de Johan Cruijff Foundation en de Johan Cruyff University op. Het doel was om iedereen in de maatschappij een kans te geven te sporten en te studeren. Cruijff was van alle markten thuis. De Amsterdammer schonk de sport veel onvergetelijke momenten, Cruijff gaf vooral via zijn Foundation ook veel terug aan zowel de sport als de maatschappij.

De belangrijkste weg die Cruijff insloeg, was het pad van de sport waar hij als 4-jarig jongetje verliefd op werd. Een bal, twee teams van elf voetballers op een veld van 120 bij 75 meter. Daar werd Cruijff als mens, voetballer en trainer gelukkig van. Cruijff verbaasde de wereld met talloze Cruijffiaanse uitspraken, revolutionaire spelsystemen en tactieken. Voetbal is het spel dat Cruijff met zijn magische voeten en zijn geniale brein voor altijd heeft veranderd. Johan Cruijff hield van voetbal en het voetbal hield van hem. Maar dat is logisch.

Tekst:Ajax.nl
Foto:Pro Shots/Action Images