Menu

Johan Cruijff Schaal in kader van nieuwe doelmannen

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal kreeg vandaag toch nog extra allure. De KNVB had eerder deze week nog teleurgesteld moeten vaststellen dat slechts 261 Utrecht-supporters naar de ArenA zullen afreizen. Dat teleurstellende nieuws werd vandaag op de persconferentie enigszins overschaduwd door de bekendmaking van de eerste keepers van Ajax en FC Utrecht. De doelen zullen zondag vanaf 18.00 uur verdedigd worden door jonge, talentvolle doelmannen.

Nadat Ronald koeman ´s ochtends via de Ajax-website bekend had gemaakt dat de 21-jarige Maarten Stekelenburg het komende seizoen de eerste keeper van Ajax is, was het nu de beurt aan Foeke Booy. De coach van FC Utrecht maakte bekend dat Joost Terol het komende seizoen de eerste keus in het doel bij FC Utrecht is. De 24-jarige doelverdediger heeft in de voorbereiding een plek afgedwongen en verdringt daarmee aanvoerder Rene Ponk (32) naar de reservebank. Trainer Foeke Booy wil met de keuze voor Terol de ontwikkeling van de keeper niet in de weg staan. ,,Hij heeft het in het verleden altijd goed gedaan als vervanger van Ponk. We willen niet dat zijn groei stagneert. Ik heb met Ponk al in januari gesproken over de mogelijkheid dat hij ernaast zou komen te staan. Terol heeft deze voorbereiding zijn kans gegrepen.''

En dat gold ook voor Maarten Stekelenburg. Ronald Koeman lichtte op de persconferentie zijn keuze voor Stekelenburg toe: ,,Ik twijfelde aan het begin van het vorig seizoen al een beetje over wie ik als eerste doelman zou nemen. Maar ik vond op dat moment dat Lobont nog iets verder was dan Maarten. Die heeft zich het laatste jaar goed ontwikkeld en nu wil ik hem, de jeugd, een kans geven."

Koeman gaf op de persconferentie aan graag verder te willen met Bogdan Lobont. Aan verhuur wordt in eerste instantie niet gedacht. ,,Ik heb persoonlijk met Bogdan gesproken en mijn beslissing uitgelegd. Hij pakte het heel professioneel op, vond ik. Het liefst ga ik ook gewoon door met Lobont. Ook hij heeft het vorig jaar goed gedaan. En Ajax heeft drie goede keepers nodig. Dat is in het verleden wel gebleken."

Ajax en FC Utrecht kunnen naast de twee jeugdige doelmannen beschikken over nagenoeg complete selecties. Bij FC Utrecht ontbreekt alleen Richal Leitoe. Bij Ajax is dat John O´Brien. Thomas Vermaelen en Daniël de Ridder spelen zaterdag mee met Jong Ajax in het Amstel-Cupduel tegen Rohda Raalte en ontbreken daarom in de selectie van Ajax 1 voor zondag. ,,De groep is fit en we kijken naar die wedstrijd uit'', zei Koeman. ,,We spelen toch om een prijs. Niet de belangrijkste, maar een prijs wil je als voetballer altijd winnen. Het is goed om te kunnen zien waar we staan. Het elftal zal dan ook niet veel verschillen van het team dat tegen Arsenal speelde."