Menu
Johan Cruijff wordt in Trnava 10 jaar ouder

Johan Cruijff wordt in Trnava 10 jaar ouder

Deze week gaan we terug naar 24 april 1969 wanneer Ajax in Trnava achteruitlopend, en op het nippertje, de Europa Cup-finale haalt.


Jaap Visser van Kick uitgevers (de boekenpartner van Ajax) schrijft elke week een blog over de geschiedenis van Ajax.


Wat als de Oostenrijkse scheidsrechter Ferdinand Marschall na ruim tien minuten spelen de aanslag van Kamil Majerník op Johan Cruijff niet door de vingers zou hebben gezien? En als Henk Groot dan zou hebben gedaan, wat hij altijd deed als hij een strafschop mocht nemen: loepzuiver schieten, dan was de thuisploeg de moed vermoedelijk in de schoenen gezonken en was het in de Slowaakse provinciestad niet zo verschrikkelijk gaan stormen, richting het Ajax-doel.

Met de rug tegen de muur
Wanneer Johan Cruijff door de laatste linie van Spartak Trnava is gebroken en alleen op keeper Frantisek Kozinka afsnelt, ziet iedereen hoe stopper Majerník de doorgebroken Ajacied zonder pardon onderuit schopt. Maar Marschall wuift de aanslag weg. Cruijff hinkt nog een tijdje met een van pijn vertrokken gezicht rond op het harde, hobbelige veld en laat zich dan, terwijl de noppen van de bruut Majerník in zijn rechter knieholte staan, vervangen door Inge Danielsson.

Johan Cruijff moet aangeslagen het veld verlaten.
Johan Cruijff moet aangeslagen het veld verlaten.

'Morgen word ik 22 jaar’, zal Cruijffie tegen de journalisten zeggen wanneer Ajax in Trnava door een ware hel is gegaan, ‘maar het is alsof ik 32 word.’ Tien jaar ouder voelt hij zich, vanwege die smerige trap van achteren en vanwege de doodsangsten die hij daarna als toeschouwer heeft uitgestaan. Want na zijn vertrek staat Ajax voortdurend met de rug tegen de muur en blijkt de uit Amsterdam meegenomen 3-0 voorsprong maar net genoeg voor het bereiken van de Europa Cup-finale.

Ajacieden Vasovic, Groot, Hulshoff, Pronk en Van Duivenbode zien Bals door het strafschopgebied zweven.
Ajacieden Vasovic, Groot, Hulshoff, Pronk en Van Duivenbode zien Bals door het strafschopgebied zweven.
Bals heeft Spartak aan een voorsprong geholpen, Vasovic baalt met hem mee.
Bals heeft Spartak aan een voorsprong geholpen, Vasovic baalt met hem mee.

Gert Bals wil van geen wijken meer weten
Gert Bals keept de wedstrijd van zijn leven nadat hij Spartak eerst met een mislukte uittrap aan een 1-0-voorsprong heeft geholpen. Toch kan hij niet verhinderen dat de Slowaken vlak na rust zelfs op 2-0 komen, waarna Ajax in vechtlust en voetbalkunde wordt gekleineerd. Maar duikend, springend, vangend en stompend wil Bals van geen wijken meer weten en bovendien heeft hij het fortuin aan zijn zijde. En dat is hard nodig, want de veldspelers slagen er maar niet in om op het kleiige, oneffen veld, waarover een wind uit de Karpaten loeit, de bal hun wil op te leggen, laat staan om ‘m in de ploeg te houden.

'Ajax heeft louter geluk gehad'

Met lukrake trappen en wanhopig verdedigen roept Ajax de hoon van de internationale pers over zich af. De Gazetta dello Sport heeft het over ‘een volkomen belachelijke wedstrijd waarin Ajax louter geluk heeft gehad’. De gezaghebbende Italiaanse sportkrant stelt ‘dat de verwaandheid van Rinus Michels en van de Nederlandse critici die ons Italianen onze manier van spelen verwijten, na dit geklungel geen enkele reden van bestaan meer heeft.’

Toch staat Ajax in de finale, al zal het nog wel even duren voordat de Amsterdammers ook de Italianen van hun voetbalmeesterschap weten te overtuigen.

Fotobijschrift (boven):  Johan Cruijff is oog in oog met keeper Frantisek Kozinka getorpedeerd door Kamil Majerník (Bron: SV Ajax/Guus de Jong).

Ajax Encyclopedie

Deze blog verschijnt ook in De Echo. Klik hier voor het digitale archief