Menu

John O´Brien laat mensen lachen in theater

Dat sommige Ajacieden over andere talenten buiten voetballen beschikken, hebben we begin dit jaar al gezien in het Van Gogh-museum. Daar schilderde de Ajax-selectie op soms zeer moderne wijze en naar vrije interpretatie de zonnebloemen van de beroemde schilder. John O´Brien liet zien een hele andere gave te bezitten: die van komiek. In een theater aan het Amsterdamse Leidseplein trad hij voor een keer op met de professionele comedy-crew van Boom Chicago.

Het idee van het gastoptreden ontstond dinsdag. Een vriend van O´Brien, Brandon, maakt deel uit van de comedy-crew. O ´Brien pestte zijn maatje herhaaldelijk met zijn beroep. ,,Wat jij doet kan ik ook wel”, plaagde hij. Toevallig had Boom Chicago iets nieuws aan zijn repertoire toegevoegd: gastoptredens van bekende mensen. En zo voegde O `Brien de daad bij het woord en stond hij vrijdagavond op het podium.

,,Ik vroeg Brandon of we niet moesten voorbereiden en oefenen. Maar hij zei: ,,Dat heb jij toch niet nodig?!” Dus moest ik een uurtje van tevoren aanwezig zijn om alles door te spreken. Ik was er een half uur van tevoren, alles moest snel uitgelegd worden. Ik kon kiezen met welke ´spelletjes´ ik meedeed”. Ter verduidelijking: met behulp van een aantal steekwoorden die het publiek moest verzinnen, voerde de crew uiteenlopende acts op.

Al meteen in de openingsact was het de beurt aan de Ajacied. Samen met een andere acteur moest hij een verhaal vertellen door om beurten een woord te noemen. Dit vond O´Brien het leukste om te doen. ,,Het was niet zo heel erg moeilijk, ik moest gewoon een woord verzinnen. En ik hoefde niet per se grappig te zijn. Ik was wel behoorlijk zenuwachtig van tevoren. Maar eenmaal op het podium viel het gelukkig mee.”

Bij het volgende optreden van O´Brien, een rap, voelde de Amerikaan zich achteraf benadeeld. Het publiek gaf een beginzin voor de rap, waar de acteurs na elkaar een regel aan toe moesten voegen. Het ritme moest echter behouden blijven en het móest rijmen. Degene die ´af´ was diende het podium te verlaten. O´Brien overleefde keurig de eerste ronde. Maar bij de tweede ging het mis. ,,Het was gemeen, want toen ik aan de beurt was, werd het tempo in een keer versneld. Toen was ik af. Maar ik heb er na afloop met ze over gesproken en als het goed is zitten ze er nu nog mee", grapte de Ajacied.

Hilarisch was het moment dat de voetballer getooid met rasta-haren en dito muts op het podium verscheen. ,,Oorspronkelijk zou ik mezelf zijn. Er zouden ook gewone vragen gesteld worden, over voetballers in het algemeen. Toen gaf ik aan dat het misschien leuk zou zijn er een Jamaicaanse voetballer van te maken. Dat is het enige accent dat ik kan nadoen. Aangezien alles wordt geimproviseerd was dat geen probleem. Dit stukje vond ik ook leuk om te doen. Hier was de druk om grappig te zijn evenmin heel groot, het Jamaicaanse accent was voldoende en mijn medespeler kon het verhaal een leuke draai geven waar nodig", legde O´Brien uit.

Uiteindelijk was het allemaal wel meegevallen voor O´Brien. ,,Ik vond het erg grappig om te doen. Ik was al een paar keer gaan kijken, dus toen Brandon mij vroeg mee te doen als bekend gezicht, wist ik ook wel dat ik het aan zou kunnen. En van mij wordt niet zo veel verwacht, dat scheelt ook. In het begin was ik erg nerveus, maar later voelde ik me meer op mijn gemak. Ik had ook bedacht dat ik beter te energiek zou kunnen zijn of te gek zou moeten doen, want als je het tegenovergestelde doet, val je des te meer op. Je moet wel erg op je hoede zijn met de stukjes, soms gaat het zo snel. Maar de overige acteurs hebben me heel goed opgevangen, ze hebben me goed beschermd", lachte de kersverse komiek. Niet iets om te blijven doen, mocht er met voetballen iets mis gaan? ,,Nee hoor, ik vond het erg leuk om te doen voor een keertje. We hadden met de selectie toevallig vrij dit weekend, dus kwam het mooi uit. Maar het lijkt me heel moeilijk om altijd grappig te móeten zijn".

Ten slotte vertelde O´Brien dat het met zijn blessure de goede kant op gaat. Volgende week gaat hij meer lopen. Hoe lang hij echter nog nodig heeft om volledig te herstellen, kan de Amerikaan niet zeggen. Maar dat hij zich in de tussentijd zal toeleggen op het comedy-vak, daar hoeft niemand zich zorgen over te maken. Best jammer.