Menu
John O'Brien kijkt uit naar terugkeer in ArenA

John O'Brien kijkt uit naar terugkeer in ArenA

John O'Brien keert woensdagavond voor even terug in het stadion waar hij dierbare herinneringen aan heeft. Als middenvelder van ADO Den Haag zal hij het opnemen tegen de Ajacieden, die jarenlang zijn ploeggenoten waren. Na een lange revalidatieperiode in zijn vaderland Amerika is hij fit en klaar voor de Nederlandse competitie. ,,Met ADO hebben we woensdag weinig te verliezen, het zal mooi zijn als we iets pakken in Amsterdam."

Dat de omschakeling van Ajax naar ADO zijn tijd nodig heeft, blijkt uit kleine dingetjes. ,,Zo zag ik zondagavond dat PSV verloren had. Yes, denk ik dan meteen. Maar dan moet ik natuurlijk kijken wie de punten heeft gepakt, want die ploeg is een concurrent van ADO Den Haag”, aldus de vrolijke John O’Brien vanuit de hoofdstad.

,,Ik woon nog altijd in Amsterdam”, laat hij weten. ,,Dat bevalt me prima en het rijden is ook wel te doen. Ik doe er ’s ochtends ongeveer een uur en een kwartier over. Toen ik werd behandeld ging ik een uur vroeger van huis en was het minder druk. Nu zit ik wat langer in de auto. Geen probleem.”

De bij Ajax tot linksback omgeturnde Amerikaan verbleef maandenlang in zijn vaderland om voor eens en altijd af te rekenen met zijn blessures. Met de nationale ploeg speelde hij aan het begin van het seizoen een toernooi om de Gold Cup en werd meteen uitgeroepen tot meest waardevolle speler. Eveneens met Amerika kwam hij begin augustus Leo Beenhakker tegen als coach van tegenstander Trinidad en Tobago. ,,We hebben elkaar even gesproken. Hij wilde een shirtje van mij en die heb ik hem natuurlijk gegeven”, lacht O’Brien bij de herinnering. ,,Ik heb hem heel kort gesproken, want er was veel pers op de wedstrijd afgekomen, dus veel tijd hadden we niet.”

De duels met de Verenigde Staten waren een opmaat voor het nieuwe seizoen in de eredivisie. Al liep O’Brien door een daar opgelopen kneuzing in de zij vertraging op bij zijn rentree. De eerste duels van ADO miste hij daardoor, maar na een invalbeurt van een uur tegen NAC, speelde de ingeburgerde Amsterdammer de hele wedstrijd tegen FC Twente. ,,Het was wel grappig dat ik uitgerekend tegen NAC mijn rentree in de Nederlandse competitie maakte. Dat was namelijk ook de club waartegen ik debuteerde in de eredivisie met FC Utrecht. ADO stond al met 3-0 achter toen ik er na een half uur in kwam. Het is jammer dat je bij zo’n achterstand invalt. Veel kan je dan niet meer doen. Tegen FC Twente stond ik in de basis. Die ploeg speelde zeer verdedigend, durfde niet open te spelen. Wij probeerden wel drie punten te halen, maar het lukte ons niet om er voetballend goed uit te komen en zo kansen te creëren.”

Woensdag hoopt O’Brien dat dat zijn ploeg wél lukt. ,,We hopen het verdedigend dicht te houden en dat vertrouwen hebben we na afgelopen vrijdag. ADO heeft een goed collectief en als we aanvallend wat geluk mee hebben dan kunnen we misschien iets moois presteren. Maar de wedstrijd tegen Ajax is natuurlijk niet een duel waarbij je verwacht punten te halen. ADO heeft tegen topclubs weinig te verliezen.”

Zelf kijkt de linkermiddenvelder uit naar de wedstrijd. ,,Ik kijk uit naar een terugkeer op het veld waar ik toch veel mooie en grote wedstrijden heb gespeeld. Voor mij is het emotioneel niet moeilijk, ik zal niet volschieten. Ik ben vooral blij hoe het nu met me gaat. Ik denk ook niet aan hoe het nog bij Ajax had kunnen zijn, nu Maxwell geblesseerd is geraakt en een jonge speler op die plaats zijn kans krijgt. Ik speel nu op het middenveld en dat past mij toch beter. Ik volg Ajax op televisie en in kranten. Het lijkt slechter dan het is door die twee verloren wedstrijden. AZ en Feyenoord zijn goede teams. Later dit jaar komt Ajax ze nog een keer tegen en ik denk dat ze dan wel punten pakken. Contact heb ik niet gehouden met spelers, maar dat komt denk ik na de wedstrijd wel weer. Ik ben natuurlijk wel helemaal uit beeld geraakt toen ik in Amerika zat.”

Hoe de rest van het seizoen voor ADO zal verlopen, weet O’Brien niet. ,,We hebben nu vier punten. Als je de wedstrijd bekijkt tegen Heracles dan had het beter gekund. We verloren onterecht met 2-1. Het duel tegen NAC gaven we veel te snel weg. Dus ik vind het moeilijk te voorspellen waar we dit seizoen zullen eindigen.”

Foto: Proshots/ Toin Damen