Menu

John O'Brien opnieuw succesvol

Het toernooi van de verrassingen kreeg maandag de eerste opmerkelijke kwartfinalist. De Verenigde Staten, eerder al bedwinger van Portugal, verbaasde met John O'Brien in de basis, met een onverwachte maar verdiende overwinning op het sterker geachte Mexico: 2-0.

Het land waar voetbal altijd in de schaduw zal blijven staan van honkbal, basketbal, ijshockey maar ook van zwemmen en tractortrekken speelde ongekend berekenend en efficiënt. Amerika kreeg slechts twee goede mogelijkheden. Mc Bride promoveerde de eerste mogelijkheid in de achtste minuut tot de openingstreffer. Met een rake kopbal besliste Donovan de wedstrijd in de 65e minuut. De maker van de tweede treffer was na rust de enige Amerikaan die kansrijk voor het doel van de Mexicaanse doelman Perez verscheen.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat Mexico 70 procent van de wedstrijd balbezit koesterde. De nummer één van een groep met Italië, Kroatië en Ecuador kreeg echter weinig kansen. Wanneer dat wel het geval was bleek doelman Friedel een te grote hindernis. De keeper van Blackburn Rovers voorkwam met fraaie reflexen dat Blanco, Borgetti en invaller Hernandez scoorden.

Verenigde Staten, dat niet kon beschikken over de geschorste Agoos en geblesseerde Hejduk, had geluk dat scheidsrechter Perreira uit Portugal in de 55e minuut niet zag dat O'Brien de bal met zijn hand uit het doelgebied sloeg. De arbiter floot verder een goede wedstrijd en had aan het einde de handen vol aan de gefrustreerde Mexicanen. Aanvoerder Marquez kreeg in de slotfase zelfs de rode kaart. Perreira trok in het totaal tien keer de gele kaart.

Aanvoerder Marquez gaf met zijn domme actie het slechte voorbeeld aan het Mexicaanse volk dat al dagen door de nationale media werd opgehitst. Sommige Mexicaanse kranten spraken zelfs niet over een voetbalwedstrijd. Spelen tegen de Verenigde Staten was voor hen hetzelfde als oorlog voeren.

De Mexicaanse autoriteiten gaven de aanwezige Amerikanen in hun land dan ook het dringende advies om bij een eventuele zege niet juichend de straat op te gaan. De Amerikaanse ambassade in Mexico Stad bleef zelfs de hele dag gesloten.

President Bush probeerde vlak voor de wedstrijd de druk nog weg te nemen. Hij belde zijn Mexicaanse collega Fox op. ,,Dat de beste maar mogen winnen'', aldus Bush. De beste was dus verassend maar verdiend de Verenigde Staten. Het land dat de laatste
oefenwedstrijd voor het WK nog verloor van een gehavend Nederlands elftal (0-2) treft in de kwartfinale het eveneens berekenend spelende Duitsland.

Bij een zege evenaren de Amerikanen de beste prestatie ooit op een WK. Weinig mensen zullen het nog weten. Maar in 1930 schopte de Verenigde Staten het zelfs tot de laatste vier van het WK van Uruguay.Bron ANP