Menu

John O'Brien put moed uit mooie zege

Het sprookje van de Verenigde Staten op het WK duurt nog altijd voort. Na de knappe 2-0 zege op Mexico is het verblijf van de ploeg van Ajacied John O'Brien weer voor onbepaalde tijd verlengd. ,,Ik ben in Los Angeles opgegroeid met veel Mexicanen. Daarom is deze winst zo heel erg mooi", aldus de Ajacied vanuit het verre Korea.

Het kan verkeren moet de Amerikaan gedacht hebben. De Amerikaanse droom leek bij een duidelijke achterstand op Polen al na de groepswedstrijden over. O'Brien terugblikkend: ,,Maar dan wint Korea van Portugal en trekt het ons als een goed gastland door naar de volgende ronde.”

In die achtste finale wachtte maandagmiddag Mexico. ,,Een land dat we heel goed kennen en waar we de laatste vijf wedstrijden vier keer van wonnen. Dat was uiteraard een voordeel, maar Mexico was dit toernooi heel goed in vorm. We zouden het moeilijk krijgen. Toch hadden we ook de gedachte dat als we van één land konden winnen, het Mexico zou zijn. Juist omdat we ze zo goed kennen en ook omdat ze niet zo’n grote voetbalgeschiedenis hebben. Het zijn altijd zware wedstrijden tussen Amerika en Mexico, waarin veel strijd wordt geleverd. Hun techniek en passing staan tegenover onze inzet. Dat is het mooie verhaal van deze wedstrijd.”

,,Veel kansen kregen we niet”, analyseerde de fortuinlijke Ajacied. ,,We kwamen net zoals tegen Portugal weer snel op voorsprong, uit een counter. Daarna hebben we erg op onze verdediging geleund en goed gevochten. We hadden eigenlijk wat meer de rust moeten bewaren, nu leden we steeds te snel balverlies en kwamen de Mexicanen steeds, maar onze verdediging was erg sterk.”

In die defensie ontbrak de geblesseerde Jeff Agoos, de eerste duels op dit WK een niet al te stabiele factor . ,,Of dat een voordeel was? Hij heeft veel goede wedstrijden gespeeld, maar nu een paar fouten gemaakt. Op dit niveau blijft dat niet onopgemerkt.”

Wat wel onopgemerkt bleef was de handsbal van O’Brien zelf. ,,Tsja”, lachtte O’Brien. ,,Ik maakte inderdaad hands. Het was bij een corner en ik probeerde te koppen en had met mijn hand de aanvaller vast. Hij sprong omhoog en met de elleboog ging mijn hand omhoog en stompte ik de bal met een vuist weg. Ik weet niet precies hoe opvallend het was, maar het was niet de bedoeling. Natuurlijk ben ik erg blij dat de scheidsrechter het niet zag, maar zulke dingen gebeuren en soms heb je het geluk aan je zijde.”

Is dat een teken voor de Ajacied dat het niet meer stuk kan dit toernooi. ,,Nee, niet vanwege het feit dat de scheidsrechter die handsbal niet zag. Wel put ik moed uit hoe het team heeft gespeeld. De sfeer en het teamgevoel groeit per dag. Dat we samen deze klus klaren is zo’n mooi gevoel.”

Vrijdag wacht Duitsland in de kwartfinale.

Foto: Empics