Menu

John O'Brien stunt met VS tegen Portugal

Voor de vierde opeenvolgende maal zijn de Amerikanen van de partij op de wereldtitelstrijd. O'Brien speelt zijn eerste WK. De optredens verliepen niet altijd even succesvol. Vier jaar geleden in Frankrijk behaalden ze geen punt, werd zelfs verloren van de aartsrivaal Iran.

Vooral die schande wilde de formatie van bondscoach Bruce Arena uitwissen. Meer nog dan met harde resultaten met aanvallend en attractief spel. Grote kansen op het bereiken van de volgende ronde dichtten de Amerikanen zich vooraf niet toe, met verder nog (gastland) Zuid-Korea en Polen in de groep.

In elk geval in het duel met Portugal groeide de Verenigde Staten uit tot een smaakmaker. Na ruim een half uur stond de ,,underdog'' op 3-0. John O'Brien opende de score, Donovan -via het lichaam van verdediger Jorge Costa- en Mc Bride -na een prachtige voorzet van Sanneh- deden de rest.

Coach Arena werd daarmee beloond voor zijn gedurfde aanpak. Met Beasley en Donovan zette hij onervaren aanvallers uit de ,,eigen'' Amerikaanse competitie in de basis. Ook Stewart van NAC speelde bij de Verenigde Staten, die enkele weken geleden in Boston nog van Oranje (2-0) verloren. In de rust werd hij vervangen door recordinternational Coby Jones. De ervaren spits Reyna van Sunderland daarentegen ontbrak wegens een blessure.

Portugal had ook een verrassing in petto. Na een jaar afwezigheid wegens blessures maakte Vitor Baia zijn rentree in het doel. Hij kreeg van bondscoach Oliveira de voorkeur boven Ricardo Pereira, die zijn land eerder door de kwalificatie tegen onder meer Nederland had gesleept.

Vervolgens kwam het geschokte Portugal, niet geheel onervaren met het wegwerken van een grote achterstand. Op het vorige ,,grote'' toernooi, het EK van 2000 in Nederland en Belgiƫ, kwam het land tegen Engeland al snel met 2-0 achter, om toch met 3-2 te zegevieren.

Nog voor de rust kwamen de Portugezen wat terug. Beto tikte de 3-1 in, na onzorgvuldig wegwerken van O'Brien. In het tweede deel kwam Portugal ondanks een overwicht niet verder dan nog een doelpunt. Dat kwam ook nog op naam van een Amerikaan, Agoos, die zijn eigen keeper passeerde.

Foto: Empics