Menu

John van 't Schip hoopt op goede dag

Jong Ajax treedt vanavond in de achtste finale van de Amstel Cup aan tegen FC Twente. Beide ploegen hebben de laatst gespeelde wedstrijd een sterke indruk achter gelaten: Ajax 2 won met mooi voetbal makkelijk van de beloften van PSV (4-0), Twente versloeg Feyenoord afgelopen weekeinde met klinkende cijfers: 4-2. Vanavond staan de ploegen tegenover elkaar. Ajax-trainer John Van 't Schip blikt vooruit.

,,Ik heb FC Twente zowel tegen Feyenoord als tegen Volendam zien spelen. Tegen Volendam verzuimde Twente kansen te benutten. Van de drie grote kansen benutten ze er uiteindelijk geen, waardoor ze tegen de verhouding in verloren. Tegen Feyenoord was de overwinning dik verdiend. Toen benutten ze de kansen wel en ze lieten agressief veldspel zien'', aldus John van 't Schip.

Van 't Schip, die twee seizoenen geleden datzelfde Twente verliet als trainer, constateert dat de voorhoede van de Twentenaren veel beter is geworden ten opzichte van de periode van zijn trainerschap. ,,Ze hebben meer scorend vermogen en het is een degelijk elftal. Toch blijven ze wisselvallig spelen. Ik geloof dat ze zeven wedstrijden hebben verloren en zeven gewonnen.''

Ajax 2 stuntte twee jaar geleden in de Amstel Cup door de ene eredivisieploeg na de andere te verslaan. Ook nu, met weliswaar een heel ander team, acht Van 't Schip zijn team niet kansloos. ,,Natuurlijk is Twente favoriet, dat kan ook niet anders. Wij zullen dus een heel goede dag moeten hebben willen we ze verslaan. Maar het verleden heeft uitgewezen dat een stunt mogelijk is.''

Petri Pasanen, Maarten Stekelenburg en John O'Brien zullen het jonge team van het tweede elftal versterken. Vooral de laatste naam is opmerkelijk, want het zal voor het eerst zijn sinds het begin van dit seizoen dat O'Brien weer een wedstrijd speelt. De Amerikaan kampte met een achillespeesblessure, waardoor hij maanden uit de roulatie was.

Jong Ajax was aan een goede reeks wedstrijden bezig, voordat de weersomstandigheden het onmogelijk maakte de laatste twee geplande wedstrijden te spelen. ,,We zaten net in een goede serie. Helaas is de laatste wedstrijd voor ons twee weken geleden. Dat kan nadelig zijn, maar ik hoop dat we in die twee weken de vorm hebben kunnen vasthouden. Wij zullen moeten doen waar we goed in zijn, op balbezit spelen. Als het een echte vechtwedstrijd wordt, zal het moeilijk worden voor ons. We moeten zorgen dat we aan voetballen toekomen.''

Het is overigens niet de eerste keer dat Ajax 2 tegen Twente uitkomt in de Amstel Cup. Twee jaar geleden, op 12 december, ontvingen de Amsterdammers dezelfde tegenstander in de Amsterdam ArenA. Het was toen ook de achtste finale van het toernooi en Van 't Schip was toen ook trainer, maar dan van toenmalig bekerhouder Twente. Bij rust had Maarten Stekelenburg al een paar keer aardig gered, maar hij had er toch een door moeten laten. Aan de andere kant had Sander Boschker zijn doel schoon weten te houden. Vlak voor tijd maakte Jason Culina gelijk met een prachtig doelpunt. De Australiër zal vanavond opnieuw in de voorhoede van Ajax opereren. In de extra tijd benutte Walker een strafschop en schoot hij zijn ploeg naar de overwinning. Culina, Walker, Stekelenburg, Michael Krohn-Dehli en José Valencia waren de vijf spelers die er toen bij waren en er vanavond ook bij zullen zijn. Op Randy Rustenberg na, is de selectie van Van 't Schip fit. Jussi Kujala is nog een twijfelgeval.

Bij FC Twente ontbreken Peter Niemeyer, Spira Grujic en Arco Jochemsen. Nelson Goncalves da Costa is nog een vraagteken hij kampt met griep.

Het is voor het eerst dat Van 't Schip terugkeert naar de club waar zijn trainersperiode niet succesvol is verlopen. ,,Ik heb gemengde gevoelens'', bekent hij. ,,Twente is een mooie club, er is altijd een goede sfeer, alleen heb ik in sportief opzicht geen goede herinneringen. Aan de andere kant is het een goede les geweest voor me. Uiteindelijk ben ik, en mijn gezin ook, blij met de ervaring. want we woonden er prima. Dus in sportieve zin was het een mindere periode, maar qua levenservaring zeker niet.''

FC Twente - Jong Ajax wordt dinsdagavond om 19.30 uur gespeeld in Enschede. De eerste helft zal live te volgen zijn bij SBS 6. Hugo Luijten is door de KNVB aangesteld als scheidsrechter bij het duel.