Menu

Johnny Heitinga jeugdspeler van het jaar

Verdediger Johnny Heitinga is donderdagavond tijdens de jaarlijkse vanenavond verkozen tot jeugdspeler van het jaar. Omdat het Ajax-talent momenteel in trainingskamp is met Oranje onder de 20 jaar, nam zijn vader de prijs uit handen van Guus van Ham in ontvangst.

De vanenavond is de traditionele afsluiting van het seizoen op de Toekomst. De jeugdspelers krijgen allen uit handen van voorzitter Michael van Praag een herinneringsvaan aan het afgelopen seizoen. De drie kampioensteams kregen uiteraard een kampioensvaan.

De voorzitter drukte de aanwezige ouders en jeugdspelers op het hart de berichtgeving rond Ajax die het laatste jaar enorm veel was, met een flinke korrel zout te nemen.

Na zijn korte openingswoord richtte Van Praag zich tot de spelertjes zelf. Aanvoerder Tim Receveur van de E2 beet het spits af. ,,De E2 is een talentvolle groep", sprak de voorzitter. ,,Zij hebben een goed seizoen gedraaid en zijn als tweede geeindigd."

Daley Blind en Ben Rienstra kwamen namens de E1 naar voren. Ook tot hen richtte Van Praag een persoonlijk woord. ,,De E1 heeft een zwaar seizoen gehad. Na de winterstop volgde er een herindeling en kwam de E1 uit in de hoofdklasse. Ze hebben een indrukwekkende rij toernooien gespeeld en ook nog de beker gewonnen."

De D2 van trainer Maarten Stekelenburg kreeg de kampioensvaan uit handen van de voorzitter. Frank Olyve en Furdjel Narsingh waren twee van de spelers die liefst 101 doelpunten wisten te maken in een seizoen.

De D1 had het moeilijk gehad in de competitie. ,,Het was zwaar", wist Michael van Praag. ,,De D1 speelde tegen fysieke sterke tegenstanders die gemiddeld twee jaar ouder zijn." Ze werden uiteindelijk zesde in de competitie en wonnen de beker.

De C2 vierde als eerste het kampioenschap. Met 112 doelpunten voor en 18 tegen was het doelsaldo zeer imposant. ,,Dit team was een sterk collectief. Met de individuele extra kwaliteiten probeerden ze alles voetballend op te lossen. Ook bij toernooien scoorden ze louter eerste plaatsen. We zijn dan ook zeer trots op en blij met dit team."

Jasper Kok was de laatste teamvertegenwoordiger die voor de pauze de vanen in ontvangst nam. De aanvoerder van C1, dat ook kampioen werd, mag trots zijn op het feit dat zijn elftal liefst 127 goals scoorde dit seizoen.

Na de pauze nam directeur jeugdopleiding Kees Zwamborn het woord. Hij leidde de prijsuitreiking in. ,,De prijs voor de jeugdspeler van het jaar moet voor een speler zijn die aan het einde van de jeugdopleiding zit. Een speler die zich fantastisch heeft ontwikkeld en goed zicht heeft op het eerste team van Ajax. Wij hebben gekozen voor Johnny Heitinga. Johnny pakte snel het niveau van de A1 op. Ook in de wedstrijden die hij in het tweede speelde, was hij snel de grote meneer. Hij is zo goed. Ik ben er persoonlijk van overtuigd dat hij ook snel het niveau gaat pakken van Ajax 1."

Omdat Johnny er zelf niet was, hij zit in trainingskamp met bondscoach Louis van Gaal als voorbereiding op het WK in Argentinie, reikte Guus van Ham de prijs - vorig jaar gewonnen door Rafael van der Vaart - uit aan Johnny's vader.

Na die uitreiking kregen ook de B-en A-junioren hun vanen uitgereikt en was het officiele gedeelte van de vanenavond voorbij.

Ook werden de spelers uitgeluid die volgend seizoen elders gaan spelen. Zo waait er jeugd uit over de grenzen, naar Belgie en Spanje, maar ook zullen we diversen misschien in de vaderlandse competitie terugzien als tegenstanders.