Menu

Johnny Heitinga kijkt terug op geslaagd debuut

Ajacied Johnny Heitinga keek voorzichtig tevreden terug op zijn debuutwedstrijd Nederland - Verenigde Staten. Oranje won met 1-0 door een goal van Arjen Robben en verdedigend stond Heitinga zijn mannetje. Met hem kregen ook Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder een basisplaats toebedeeld. Nigel de Jong kwam niet van de bank.

Omdat Nigel de Jong geen speelminuten kreeg van bondscoach Dick Advocaat en dus nog niet officieel het Oranje-shirt heeft gedragen, bleef het aantal Ajacieden in Oranje na deze avond steken op 99 in de hele historie. Johnny Heitinga was de 99ste. ,,Dat maakt me nou echt niet uit, of ik 99ste of 100ste zou zijn", aldus de Ajacied na afloop van zijn debuutwedstrijd. De Jong zou nummer 100 geweest zijn. ,,Ik wist niet dat ik helemaal niet zou spelen", zei de Amsterdammer na het duel. ,,Natuurlijk hoopte ik op een invalvalbeurt, op speelminuten. Maar het kwam er niet van. Nu moet ik hopen op een volgende uitnodiging."

Johnny Heitinga hield in de mixed-zone het Oranje-shirt met nummer 2 in een doorzichtige plastic tas stevig in zijn knuisten vast. ,,We hebben twee shirts gekregen. Eentje lijst ik in. De andere gaat naar opa. Die zat op de tribune, de hele familie zat daar trouwens. Ik denk wel dat hij zo trots als een pauw is."

Het was voor Heitinga wel even wennen in het Nederlands team, dat over de hele wedstrijd gezien als team zeer matig voor de dag kwam. De Ajacied moest als rechtsback spelen en dat is eigenlijk niet zijn positie. ,,Doe je taken, houd je hoofd erbij en speel rustig", waren de woorden die Jaap Stam voor het duel tot de jongste Oranje-klant richtte.

Die woorden sprak de routinier net voor het duel tegen hem. Heitinga was zijn zenuwen toen al bijna kwijt. ,,Je voelt toch wel wat bij het volkslied. Daarna raak je de spanning kwijt. Maar het spel van ons ging stroef, het was een moeilijke wedstrijd want de organisatie van de Verengide Staten stond goed. Voor mij was het wennen als rechtsback, als centrale verdediger zie je spel toch uit een ander perspectief. Je hebt andere opties. Mijn kwaliteiten liggen toch ook in de opbouw en daar had ik meer uit moeten halen", vond de zelfkritische Heitinga, die liefdevol door Clarence Seedorf tijdens zijn nabespreking met de pers werd gevraagd of hij het niet koud had. Of de oud-Ajacied niet even een jas voor hem moest halen? Maar Heitinga voelde niets van de wind die in de gracht loeide.

De uren voor de wedstrijd waren voor de debutant zeer ontspannen geweest. Van twee tot vijf uur 's middags sliep hij als een roos. Daarna kon hij zich helemaal richten op het duel. ,,Ik vond het schitterend toen ik het veld op kwam. In eigen stadion nog wel, dat ik zo goed ken, op een grasmat die ken."

Tien minuten voor tijd, bij een 1-0 stand in Nederlands voordeel, leek een bal van de opgekomen Heitinga nog bijna het doel in te verdwijnen. ,,Ik was richting doel gegaan en voorzetten kon niet meer, ik moest toch wat proberen. Als die bal er in was gegaan, dan zou dat een goal zijn die je een keer in je leven maakt. En tsja, het was natuurlijk wel een mooie wedstrijd geweest."

Zover kwam het niet, maar met een overwinning debuteren is ook niet verkeerd. ,,Ik kijk ook redelijk terug op mijn debuut. Ik speelde sober, moest in de wedstrijd komen. Maar het is wel een heel speciale wedstrijd voor mij geweest. Ik heb nu één 'cap' en dat pakt niemand mij meer af", aldus Heitinga die het gouden haasje dat hij van KNVB-voorzitter Henk Kessler kreeg uit zijn broekzak haalde. Een jaar geleden nog zwaar geblesseerd, nu international. Het kan verkeren in een jongensleven.

Waar de ene Ajacied glunderde, keken vier anderen niet zo heel vrolijk. Wesley Sneijder was na een helft gewisseld. ,,Het was een moeilijke wedstrijd, waarin we kort werden gedekt en waarin de verdediging van Amerika goed stond. Ik vond het met mijzelf zeker niet slecht gaan, ik speelde wel agressief. Daarom vond ik het jammer dat ik eruit moest."

Rafael van der Vaart mocht de hele wedstrijd blijven staan, maar hij wist ook wel dat het publiek tekort was gekomen. ,,Ik geloof dat dit een vervelende wedstrijd was om naar te kijken. Er waren weinig kansen, het was saai."

Nigel de Jong had het de afgelopen dagen allerminst saai gevonden. ,,Het is mij goed bevallen. Ik heb genoten, veel plezier gehad. Ik heb veel geleerd. Vooral dat je je niet druk moet maken om de dingen om je heen. Het was zo relaxed. Ik vind dat Johnny een goed debuut heeft gemaakt. Het was niet echt zijn positie. Natuurlijk ben ik niet jaloers op hem dat hij wel gespeeld heeft en ik niet. Ook ik kan met opgeheven hoofd de ArenA verlaten."

Dat deed John O'Brien niet echt. De Amerikaanse Ajacied baalde van zijn hamstringblessure, die hem het meespelen onmogelijk had gemaakt. Slenterend kwam hij de kleedkamer uit, met uit zijn zak een stukje oranje stof. ,,Dit shirt heb ik gekregen. Kijk maar van wie. Misschien ken je hem wel." O'Brien ontvouwde het tricot en boven het nummer 19 prijkte de naam De Jong. ,,Dat hadden we voor de wedstrijd al afgesproken. Wat ik er mee ga doen? Ik hang het bij de andere shirtjes in mijn kast."

Opstelling Nederland: Van der Sar, Heitinga, Stam, Cocu (70. Zenden), Bouma (80. Frank de Boer), Davids (46. Seedorf), Van der Meyde (46. Makaay), Sneijder (46. Van Bommel), Van Nistelrooy (80. Van Hooijdonk), Van der Vaart, Robben.

1-0 Robben (57'). Gele kaart: Van Nistelrooy (37'). Scheidsrechter: Øvrebø (Noorwegen).