Menu
'Johnny kan een grote worden, als zijn mentaliteit verandert'

'Johnny kan een grote worden, als zijn mentaliteit verandert'

Jaap Visser van Kick uitgevers schrijft elke maandag een blog over de geschiedenis van Ajax. Deze week gaan we terug naar 28 september 1972, wanneer de Amsterdammers overtuigend afrekenen met de ‘terroristen’ van Independiente en ‘de notoire lastbrenger’ Johnny Rep zijn knalharde doorbraak beleeft.

‘Terroristenvoetbal’ noemt een krant het gooi- en smijtwerk waarmee Independiente op donderdagavond 28 september 1972 het kwaliteitsverschil met Ajax probeert te verdoezelen. Maar net als ruim drie weken eerder in Buenos Aires helpt het de Argentijnen niet, want ze krijgen van Ajax terugbetaald in gelijke munt. Dat scheidsrechter José Romei uit Paraguay de Wereldbeker-return in het Olympisch Stadion door een gekleurde, Zuid-Amerikaanse, bril bekijkt, verstoort het ritme van de thuisploeg. In tegenstelling tot de Argentijnse ‘terroristen’ worden de Ajacieden voortdurend teruggefloten en komen zodoende maar moeilijk in hun spel.

Aanvallen
Bovendien begint Independiente, nogal verrassend, met aanvallen en moet Heinz Stuy aan de bak zoals hij doorgaans alleen in Europese uitwedstrijden hoeft te doen. Maar de massieve keeper is bij twee gevaarlijke Argentijnse doorbraken goed bij de les en als Johan Neeskens in de elfde minuut een één-tweetje met Arie Haan aangaat en dwars door de verdediging van Independiente dendert, heeft Ajax de enige bokaal die nog ontbreekt in de prijzenkast plots scherp in het vizier: 1-0.

Toch duurt het tot diep in de tweede helft voordat de veel sterkere Amsterdammers hun uitdagers uit Buenos Aires definitief op de knieën drukken. Het is uitgerekend belhamel Johnny Rep die het klasseverschil tussen de kampioenen van Europa en Zuid-Amerika in de score tot uitdrukking brengt. Hij is een kwartier na rust de vervanger van de door  kramp geplaagde Sjaak Swart wiens dagen als Ajax-rechtsbuiten prompt zijn geteld.

Zo word je nooit een echte prof’, foeterde de Roemeense oefenmeester toen hij zag dat reserve Rep had verzuimd de reserve wedstrijdbal uit de kleedkamer mee te nemen.

Ongenadig
De ‘notoire lastbrenger’ Rep, zoals hij in de kranten wel wordt genoemd, heeft vlak voordat hij aan de bak mag nog ongenadig op zijn donder gekregen van Stefan Kovacs. ‘Zo word je nooit een echte prof’, foeterde de Roemeense oefenmeester toen hij zag dat reserve Rep had verzuimd de reserve wedstrijdbal uit de kleedkamer mee te nemen. Toch aarzelt Kovacs geen moment wanneer de 34-jarige Swart even later moet afhaken. Rep er in, want zijn snelheid en doelgerichtheid kan goed van pas komen tegen de aandringende Argentijnen.

En daar gaat Johnny. In de 67ste minuut omzeilt Johan Cruijff na een slimme steekpass van Piet Keizer de buitenspelval en krijgt Rep de bal maar voor het intikken: 2-0. Daarna schiet Johnny, na alweer voorbeeldig voorbereidend werk van de twee grote Ajax-vedetten, de bal nog eens op de paal, om tien minuten voor tijd met een explosieve sprint de aandacht van Cruijff te trekken. Na het diepteballetje van Johan snelt Johnny met de bal aan de voet op Miguel Santoro af en even later zit de Argentijnse doelman op zijn kont en ligt de bal in het net: 3-0.

Wereldbekertriomf
De Wereldbekertriomf betekent de knalharde doorbraak van een wonderkind dat in Ajax-kringen reeds veelbesproken is. De frivole Zaankanter is al diverse keren disciplinair gestraft en Johan Cruijff heeft al eens hardop gezegd dat Reps gemakzucht hem de keel uithangt. Maar goedlachse Johnny belooft elke keer hartgrondig beterschap en het kreng kan zo goed voetballen dat ook Cruijff van mening is dat er veel aan gedaan mag worden om de twintigjarige rechtsbuiten te laten slagen. Vandaar dat Johan zich niet zelfzuchtig toont, wanneer hij Rep tegen Independiente in scoringspositie aan zijn zijde vindt.

‘Rep kan alles. Hij is wat over het paard getild misschien, maar met de jaren komt het verstand. Johnny kan een grote worden, als zijn mentaliteit tenminste verandert.’

En dus is Johnny na de uitreiking van de Wereldbeker door koningin Juliana de gebraden haan. Iedereen is blij met de komende man op de plek van Sjaak Swart. Gerrie Mühren, doorgaans niet zo scheutig met complimenten, zegt: ‘Rep kan alles. Hij is wat over het paard getild misschien, maar met de jaren komt het verstand. Johnny kan een grote worden, als zijn mentaliteit tenminste verandert.’

[Kick uitgevers is de boekenpartner van Ajax en uitgever van het zojuist verschenen Jaarboek dat een nieuwe formule heeft gekregen en zal uitgroeien tot de Ajax-Encyclopedie]

Fotobijschrift: Stefan Kovacs en Heinz Stuy hebben de Wereldbeker. Links Johnny Rep en vanaf rechts verder Arie Haan, Johan Neeskens, Piet Keizer en Ruud Krol.

Fotocredit: Bert Verhoeff, Nationaal Archief/Anefo, collectie CC-BY, 925-9138]

KOOP HET AJAX JAARBOEK