Menu
Jol heeft geen trek in salonremise

Jol heeft geen trek in salonremise

Martin Jol en Toby Alderweireld keken woensdagmiddag vooruit naar de confrontatie tussen Ajax en Anderlecht. Het slotduel in poule A van de Europa League begint donderdag om 19.00 uur in de Amsterdam ArenA.

Het meest opvallende moment tijdens de laatste training op weg naar Ajax – Anderlecht was het vroege vertrek van Luis Suarez. Na een minuut of twintig hield de aanvoerder van Ajax – die tot dan toe apart trainde met fysiotherapeut Jos Kortekaas – het voor gezien. Anderhalf uur later gaf trainer Martin Jol tekst en uitleg tijdens de persconferentie. ,,Het is even afwachten. Suarez heeft wat last van zijn knie. Tijdens de wedstrijd tegen NEC kampte hij daar ook al mee, maar toen trok het uiteindelijk weer weg. Daarom laten we er even een scan van maken, maar ik denk dat het wel meevalt. Of hij donderdag inzetbaar is tegen Anderlecht? Luis wil altijd graag spelen, maar we zullen zien.”

Aan de vooravond van Ajax – Anderlecht, voor beide teams het honderdste duel in de UEFA Cup en Europa League, beschikt Jol over en nagenoeg fitte selectie. Alleen Atouba (knie) en Gabri (bovenbeen) ontbreken. Bij een gelijkspel is Ajax verzekerd van de groepswinst. Jol: ,,Het is altijd makkelijk als je eerste wordt. Aan de andere kant: als je in de volgende ronde tegen Liverpool of Marseille komt te spelen, weet je wel direct waar je staat. Je kunt ook niet tot aan de finale tegen alleen maar ‘derderangs’ tegenstanders spelen.”

Anderlecht beleefde afgelopen vrijdag een goede ‘generale’ voor het duel met Ajax. Op de avond dat Ajax NEC in de ArenA versloeg (3-0), boekte Anderlecht op bezoek bij Westerlo een 0-2 uitzege. Mede door die overwinning gaat Anderlecht na achttien duels aan de leiding in de Belgische competitie. De koploper heeft zeven punten voorsprong op nummer twee Club Brugge. Komende zondag staan beide teams in Brussel tegenover elkaar in de Jupiler Pro League.

Voor het zover is, wacht voor Anderlecht donderdag eerst het belangrijke duel met Ajax. De Belgen voelen de hete adem van Dinamo Zagreb in de nek. Dinamo vergaarde in de voorgaande vijf duels zes punten, terwijl Anderlecht op acht punten staat. Als de Kroaten hun duel van Timisoara winnen en Anderlecht verliest van Ajax, dan houdt het Europese avontuur voor de Belgen op. Anderzijds kan Anderlecht zich bij een overwinning tot groepswinnaar kronen. Als Ajax – Anderlecht in een gelijkspel eindigt, gaan zowel Ajax (in dat geval groepswinnaar) als Anderlecht door. ,,Anderlecht heeft een punt nodig. Ik denk dat ze ook zo zullen spelen”, zei Jol daarover. ,,In de thuiswedstrijd tegen ons (1-1) speelden ze ook vanuit een gesloten defensie met vijf man. Wellicht dat ze dat nu weer gaan doen, al zijn er natuurlijk ook andere scenario’s.”

Suarez verliet na twintig minuten het trainingsveld. Suarez verliet na twintig minuten het trainingsveld.

Op de vraag van een Belgische verslaggever of Ajax en Anderlecht voor een salonremise zullen kiezen, antwoordde de trainer van Ajax gevat: ,,Een salonremise? Soms is het handig. Maar ik zou niet eens weten hoe het zou moeten. Dan zouden we vanavond bij wijze van spreken samen met Anderlecht moeten trainen om afspraken te kunnen maken. Zoiets gaat natuurlijk niet, want dat ziet iedereen. Dat zullen we dus maar niet doen”, sprak hij met een lach. ,,Bovendien: Ajax speelt altijd om te winnen.”

Anderlecht, door Jol ook wel aangeduid als ‘Traditieclub’, is voor Ajax’ centrale verdedigingsduo Vertonghen en Alderweireld een bijzondere opponent gezien hun Belgische nationaliteit. Alderweireld: ,,Het is voor mij de tweede keer dat ik met Ajax tegen een Belgische tegenstander speel. Natuurlijk is dat altijd wel iets specialer, maar het is ook weer niet zo dat ik er al maanden naar uitkijk.” Over de wedstrijd tegen zijn landgenoten heeft de verdediger van Ajax een heldere visie: ,,We moeten gewoon als eerste eindigen en een goede pot voetbal brengen. Dat is voor ons het belangrijkste. In dat opzicht hebben we niet zoveel met Anderlecht te maken. Zij hebben hun kans trouwens ook al gehad tegen Dinamo Zagreb (0-1 nederlaag, red.).”

Uit cijfers van de UEFA blijkt overigens dat Ajax tijdens het slotduel van deze groepsfase een aantal ‘records’ heeft hoog te houden. De statistici van de Europese voetbalbond hebben becijferd dat Ajax in de voorgaande vijf pouleduels zowel de meeste schoten op doel (82) als corners (45) in de Europa League produceerde. Bovendien is Luis Suarez koploper als het gaat om schoten op doel tijdens de groepsfase van de Europa League. De aanvoerder van Ajax vuurde 26 keer op het doel van de tegenstander, wat hem twee doelpunten (en twee gemiste strafschoppen tegen Timisoara) opleverde.

Of de Uruguayaan er donderdag bij is, zal dus moeten blijken. Net als het antwoord op de vraag of Jol spelers zal sparen gezien Ajax’ gunstige uitgangspositie in de Europa League. ,,Natuurlijk zou ik spelers rust kunnen geven. Maar of ik dat ook zal doen zien jullie morgen wel. Het is immers ook leuk als Anderlecht nog iets te puzzelen heeft.”

Ajax - Anderlecht begint donderdag om 19.00 uur in de Amsterdam ArenA.

Er is stadionverkoop voorafgaand aan de wedstrijd Ajax - Anderlecht. De verkoop start om 17.00 uur en duurt tot ongeveer 19.45 uur. De stadionkassa's bevinden zich aan de Noordzijde van de ArenA. Er geldt voor deze wedstrijd een ClubCard-verplichting (4 op 1; bij stadionverkoop 1 op 1).
De online verkoop stopt donderdag 17 december om 12.00 uur. De kaartverkoop via TicketBox loopt tot aanvang van de wedstrijd.

Bestel je kaarten voor deze wedstrijd online

Aissati, die vrijdag tegen NEC nog geblesseerd uitviel, trainde volop mee. Aissati, die vrijdag tegen NEC nog geblesseerd uitviel, trainde volop mee.
Suarez heeft bij het verlaten van het veld nog tijd voor de supporters. Suarez heeft bij het verlaten van het veld nog tijd voor de supporters.
Fragment uit het laatste partijspel in aanloop naar Ajax - Anderlecht. Fragment uit het laatste partijspel in aanloop naar Ajax - Anderlecht.