Menu
Jol kan over fitte Alderweireld beschikken

Jol kan over fitte Alderweireld beschikken

Martin Jol keek vrijdagmiddag tijdens het wekelijkse persmoment vooruit naar de ontmoeting met sc Heerenveen. De trainer van Ajax kan zaterdag in Friesland weer over Toby Alderweireld beschikken. De Belg is volledig hersteld van zijn hamstringblessure.

Jol begon het gesprek met de pers met een bemoedigende mededeling. ,,Toby is fit”, bevestigde de oefenmeester voordat hij het lijstje afwezigen erbij pakte. De terugkeer van Alderweireld, die tegen Feyenoord zijn hamstring verrekte, is extra prettig omdat Jan Vertonghen wegens een schorsing ontbreekt. Het centrale verdedigingsduo van Ajax is daardoor niet helemaal zonder Belgische inbreng.

Naast de langdurig uitgeschakelde Atouba en twijfelgeval Gabri (stijve nek) zijn ook Urby Emanuelson en Eyong Enoh (beiden hamstring) niet beschikbaar tegen Heerenveen. Jol hoopt dat het duo er donderdag tijdens het uitverkochte thuisduel in de UEFA Europa League tegen Juventus weer bij kan zijn.

Een dag voor de uitwedstrijd tegen Heerenveen kwam ook het spelen van uitwedstrijden ter sprake. In de voorgaande 22 speelrondes won Ajax – op de 0-0 tegen Sparta na – alle thuisduels, terwijl er uit geregeld punten werden verspeeld. Ook tegen FC Twente (3-0) bleek vorige week dat de Amsterdam ArenA een goede voedingsbodem voor overwinningen is. ,,Het is ook een mentaal iets”, zei Jol daarover. ,,Thuis neem je toch wat meer risico en past de tegenstander zich vaak aan. Ook het publiek begeleidt iedere actie, waardoor je sneller in een flow raak. Als we uit spelen heeft de tegenstander toch vaker iets van ‘we kunnen winnen’. Juist dan is het belangrijk dat we scoren. Als dat dan zoals onlangs tegen Utrecht uitblijft, gaat het soms mis. Aan de andere kant: doordat Twente en PSV zo’n goed seizoen draaien, valt het ook meer op. Kijk naar Engeland: daar verliest Chelsea ook wel eens uitwedstrijd.”

Namens Heerenveen zal de nieuwe trainer Jan Everse zijn collega Jol zaterdag de hand schudden. Onder leiding van Everse boekte Heerenveen na twee nederlagen op rij vorige week een prima zege op FC Utrecht. Jol: ,,Het lijkt dan vaak of er heel wat is veranderd. De spirit is ineens weer terug. Daarvoor leken ze maar niet te kunnen winnen, en dan ineens lukt het weer.”

Heerenveen - Ajax begint zaterdag om 19.45 uur in het Abe Lenstra Stadion.

Foto: Ajax.nl
Tekst: Ajax.nl

Volg Heerenveen-Ajax live via Ajax.nl. Koop nu vast je kijkcode!