Menu
Jol kijkt naar spelers voor systeem

Jol kijkt naar spelers voor systeem

Martin Jol liet vrijdagmiddag tijdens zijn eerste voorbeschouwende perspraatje weten dat hij niet bij voorbaat gaat kiezen voor een bepaald systeem. ,,Het systeem moet zich uitkristalliseren’, aldus Jol. ,,De spelers bepalen het systeem. Als ik drie goede spitsen heb, dan spelen we 4-3-3, hebben we vier heel goede middenvelders dan wordt het 4-4-2. Ik kijk eerst naar de groep en dan bepaal ik hoe we gaan spelen.”

Met welke spelers Jol uiteindelijk wil gaan werken, kon hij nog niet zeggen. ,,Ik heb voor de wedstrijd zaterdag tegen Cape Town twintig spelers en twee keepers op de lijst gezet. Naar De Lutte gaan 24 spelers en drie keepers mee. Sommigen blijven hier want in hun opbouw past het niet om een paar keer om zeven uur ’s ochtends te gaan trainen. Zij kunnen dan beter het programma van de Beloften volgen. Voorlopig heb ik dertig spelers in de groep. Dat is een erfenis. Het mooiste zou zijn als ik in het seizoen met twintig vaste waarden en vier of vijf jonge talenten zou kunnen werken. De komende weken moeten we een goede analyse maken van de spelers.”

Pas dan kan Jol zeggen op welke positie een speler het beste tot zijn recht zal komen. Ook pas later zal hij een aanvoerder aanwijzen en wie de eerste doelman wordt kon hij ook niet zeggen. ,,Maarten is pas maandag hier gekomen. Kenneth was nog geblesseerd. Daardoor is het nog te vroeg om een eerste doelman te kiezen.”

Zaterdag hoopt de nieuwe trainer na het oefenduel tegen Ajax Cape Town weer iets wijzer te zijn. De vraag kwam of deze volwaardige tegenstander niet te vroeg in de voorbereiding komt? ,,Nee”, sprak Jol volmondig. ,,Vorige week hebben we tegen DWV gespeeld en Ajax Cape Town is nou ook geen Atletico Madrid. Ajax heeft weliswaar eens van ze verloren en dat was vervelend, maar dat kan ook te maken hebben gehad met de vele wisselingen tijdens de wedstrijd.”

Of Jol nog met speciale belangstelling naar een speler van Kaapstad zal kijken, was de vraag. ,,Het zou slecht zijn als bij Ajax Cape Town, wat van ons is, geen speler rond zou lopen die interessant is voor ons. Maar hij moet wel goed genoeg voor Ajax 1.”

Maandag vertrekt Ajax naar De Lutte voor het traditionele trainingskamp. Of hij daar nog nieuwe aankopen zal begroeten, hangt van de onderhandelingen af. ,,Er staan wat deuren open. Ook voor de Amerikaan Onyewu van Standard Luik. Voor Elia hebben we een goed bod gedaan, en geen enkele speler in de Nederlandse competitie is meer waard dan dat. Dat Elia nog niet bij Ajax voetbalt, is niet teleurstellend. Elk nadeel heeft zijn voordeel. Als Elia er niet is, kan een ander spelen.”

Wie Ajax voor het trainingskamp in De Lutte nog in actie wil zien, kan zaterdag naar Ajax - Ajax Cape Town komen. Kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf €8,-.

Kijk hier voor meer informatie over de kaartverkoop