Menu
Jol looft veerkracht van zijn ploeg

Jol looft veerkracht van zijn ploeg

In de eerste serieuze test in de voorbereiding op het nieuwe seizoen heeft Ajax zich een veerkrachtige ploeg getoond. Tegen Atletico Madrid eindigde het bij vlagen aantrekkelijke duel in een 3-3-gelijkspel. De gelijkmaker van Ajax viel in de slotminuut uit een door Luis Suarez feilloos genomen strafschop.

Martin Jol wilde in zijn sterkst mogelijke opstelling verschijnen, had hij eerder aangekondigd. En dus startte hij in een 4-4-2-formatie met Dario Cvitanich en Luis Suarez als aanvallers. Die twee vormen een interessant duo. De brille van de Uruguayaanse aanvoerder en de werklust van de Argentijn passen goed bij elkaar. Dat ze samen verantwoordelijk waren voor de snelle openingsgoal was veelzeggend. In de achtste minuut gaf Suarez de zich knap vrijgelopen hebbende Cvitanich de perfecte assist voor de 1-0. Cvitanich had geen enkele moeite om doelman Asenjo te passeren. ,,Dat we al in de achtste minuut scoorden, was natuurlijk aardig”, vond de voor het thuispubliek debuterende Martin Jol. ,,De eerste twintig minuten viel het mij mee hoe we speelden. Want Maxi Rodriguez is top en aan Simão, Forlan en Aguero heb je ook de handen vol. Het zijn slimme spelers.”

Hoe slim werd nog voor het halfuur verstreken was al duidelijk. Slordigheid aan Ajax-kant zorgde ervoor dat Atletico vanaf de rechterkant kon voorzetten. Maarten Stekelenburg kreeg er nog wel een hand tegenaan, maar was kansloos op de inzet van Simão, 1-1.
Daarna leek het wel of Ajax uit het veld was geslagen, want na de gelijkmaker waren de gevaarlijkste momenten voor de Madrilenen met Maxi Rodriguez in een hoofdrol. Toch was het niet hij die Atletico op voorsprong zette, maar Aguero. Tussen Gregory van der Wiel en Rob Wielaert in slaagde hij erin de bal over de doellijn te werken, 1-2.

In de tweede helft, waarin oud-Ajacied John Heitinga die voor het eerst tegen zijn oude club speelde luid werd toegezongen door de fans, probeerde Ajax met passie en wilskracht de stand om te buigen. ,,We toonden veerkracht na vervelende momenten”, constateerde Jol tevreden. Want via invaller Dennis Rommedahl kwam Ajax zeventigste minuut weer gelijk. Heitinga had Miralem Sulejmani de bal weer gegund en de Servische linksbuiten, vijf minuten eerder ingevallen voor Cvitanich, bediende Rommedahl door de lucht. ,,Het was de eerste keer in twaalf jaar dat Rommedahl met het hoofd scoorde”, grapte Jol tijdens de persconferentie. Want met een perfect gemikte kopbal zette de Deense international Ajax op 2-2. Lang duurde die gelijke stand niet, want zes minuten later schoot Maxi Rodriquez na balverlies op het middenveld van Ajax zijn ploeg aan de leiding, 2-3. ,,We gaven zelf de eerste en derde goal weg. Daar moeten we aan werken. Er moet beter worden geanticipeerd, want we kunnen balverlies lijden”, aldus Jol.

En dan moet het niet zo open liggen als vrijdagavond tot twee keer toe het geval was. In de 83ste minuut had Ajax al gelijk kunnen komen, maar de inzet van Sulejmani werd door Perea van de lijn gehaald. In de slotminuut was het alsnog raak. Rommedahl werd gevloerd en Braamhaar wees naar de stip. Aanvoerder Luis Suarez liep gedecideerd naar de bal en haalde verwoestend hard uit, 3-3.

Ondanks dat zijn team veerkracht getoond had, was de Ajax-aanvoerder kritisch: ,,Ik ben niet helemaal tevreden over de wedstrijd. Dat we drie keer scoren is wel goed, maar dat we er ook drie tegen krijgen is teveel. We wilden natuurlijk graag winnen. Maar Atletico behoort zeker wel tot de sterkste teams van Europa."

John Heitinga reageerde na afloop op zijn rentree in de ArenA. Heitinga: ,,Het was vreemd om terug te zijn. Hoe dichter we de ArenA naderden, hoe vreemder het voor mij werd. Ajax is een deel van mijn leven en het voelde hier weer als een warm nest. Het was geweldig om terug te zijn en ik vond dat Ajax goed voetbalde."

Zondag speelt Ajax tegen Benfica, dat met vijf punten bovenaan de ranglijst staat. In dat duel zullen ongetwijfeld ook andere Ajacieden speeltijd krijgen. Martin Jol verklapte al dat Kenneth Vermeer zal keepen. De wedstrijd van Ajax begint om 21.00 uur. De eerste wedstrijd gaat tussen Atletico Madrid en Sunderland, dat met 0 punten onderaan staat.

Dario Cvitanich opende na acht minuten de score. Dario Cvitanich opende na acht minuten de score.
Terug in de ArenA, nu tegen Ajax: John Heitinga. Terug in de ArenA, nu tegen Ajax: John Heitinga.
Evander Sno schudt zijn tegenstanders van zich af. Evander Sno schudt zijn tegenstanders van zich af.
Gregory van der Wiel duelleert om de bal. Gregory van der Wiel duelleert om de bal.
Urby Emanuelson verzendt een pass. Urby Emanuelson verzendt een pass.
Keihard schiet aanvoerder Luis Suarez de penalty tegen de touwen. Keihard schiet aanvoerder Luis Suarez de penalty tegen de touwen.
Demy de Zeeuw is Ajacied. Voor de wedstrijd toont hij zijn shirt met rugnummer 40. Demy de Zeeuw is Ajacied. Voor de wedstrijd toont hij zijn shirt met rugnummer 40.