Menu
Jol wil basis in tact laten

Jol wil basis in tact laten

Ajax bereidt zich in Roemenië voor op het Europa League-duel met FC Timisoara. De Amsterdammers hebben woensdag aan één punt genoeg om te overwinteren. Dinsdagavond trainde het team van Martin Jol in het Stadion Dan Paltinisanu. Voor de training lieten Jol en Ajax-spits Marko Pantelic hun licht over het duel tegen Roemenen schijnen.

In het westelijke puntje van Roemenië trainde Ajax dinsdagavond op weg naar het Europese treffen met Timisoara. Beide teams staan er aan de vooravond van het voorlaatste groepsduel in poule A totaal verschillend voor. De Roemenen kunnen alleen bij twee overwinningen nog aanspraak maken op de volgende ronde in de Europa League. En dat in de wetenschap dat de Roemeense nummer twee van vorig seizoen in de afgelopen vier Europese thuisduels niet tot scoren kwam. Voor een verlengd Europees verblijf heeft Ajax woensdagavond aan een punt genoeg. In de voorgaande vier duels vergaarden de Ajacieden acht punten, evenveel als medekoploper Anderlecht.

Martin Jol benadrukte dat het ene punt echter nog wel gehaald moet worden in de resterende twee duels (op 17 december komt Anderlecht op bezoek). Op de vraag of hij gezien Ajax’ drukke programma en goede Europese vooruitzichten spelers zal sparen, antwoordde de Ajax-coach dan ook terughoudend. ,,Natuurlijk heb je wel de neiging, maar om de basiself nu helemaal te veranderen is ook weer zo wat. We zijn geen Manchester United dat moeiteloos elf andere spelers kan opstellen. Daarnaast hebben we nu onze vastigheid. Maar we moeten wel risico’s uitsluiten.”

Met die ‘risico’s’ verwees Jol enerzijds naar het punt dat Ajax nog moet zien te vergaren. Anderzijds stipte de trainer van Ajax aan dat zijn team met drie twijfelgevallen in de verdediging kampt. Jan Vertonghen had dinsdagavond nog wat last van een pijnlijke heup, die hij afgelopen zondag tegen Vitesse in een botsing met keeper Velthuizen opliep. De Belg trainde echter wel gewoon met de groep mee. Vurnon Anita (bovenbeen) en Urby Emanuelson (onderrug) werkten individueel hun oefeningen af met fysiotherapeut Jos Kortekaas.

Er werd hard getraind in het Stadion Dan Paltinisanu. Er werd hard getraind in het Stadion Dan Paltinisanu.

De overige zestien Ajacieden - waaronder de keepers Stekelenburg en Vermeer – trainden in de vooravond op het veld van het Stadion Dan Paltinisanu. Met de paarskleurige stoeltjes van de grotendeels onoverdekte voetbaltempel op de achtergrond werkte de twintigkoppige selectie onder meer een partijspel af. Speciale aandacht ging daarbij uit naar George Ogararu, die de ogen van zijn landgenoten op zich gericht wist. Tijdens de persconferentie kwamen er uit Roemeense hoek vragen waarom Ogararu bij Ajax niet aan spelen toe komt. Jol: ,,Hij heeft de pech dat hij Gregory van der Wiel voor zich heeft. Greg is international en bovendien een van de beste rechtervleugelverdedigers van Europa. Maar mocht ik Van der Wiel een keer niet op kunnen stellen, dan zou ik zonder twijfel een beroep op Ogararu kunnen doen.”

Marko Pantelic, afgelopen zondag goed voor drie treffers tegen Vitesse (1-5), was naast Jol de andere Ajax-afgevaardigde tijdens de persconferentie. De spits kwam onder meer te spreken over de goede vorm waarin hij momenteel verkeert. ,,Maar ook het team is goed in vorm. Dát is belangrijk”, zei de 31-jarige spits. Vanuit het westelijk deel van Roemenië bevindt de aanvalsleider zich op twee uur van zijn thuisland Servië. ,,Maar echt speciaal is dat niet. Of het moet zijn dat ik er op terugweg even mag uitstappen”, sprak hij met een veelbetekende glimlach richting de journalisten en zijn trainer.

Ook bij Jol was er tot slot ruimte voor een kwinkslag. Voorafgaande aan de groepsfase stelde hij dat Dinamo Zagreb de sterkste ploeg in groep A van de Europa League was. Aan de vooravond van het vijfde groepsduel moet hij, met de kennis van nu, zijn mening wellicht bijstellen. ,,Ze zijn me inderdaad niet meegevallen”, zei Jol over de Kroaten, die momenteel vijf punten achter Ajax staan. En met een schuin oog richting de Roemeense journalisten: ,,Misschien is Timisoara wel de beste ploeg. Als ze nog zes punten halen, kunnen ook zij naar de volgende ronde.”

FC Timisoara – Ajax begint woensdagavond om 21.05 uur Nederlandse tijd. In Roemenië is het een uur later, waardoor het duel voor de Ajacieden pas rond middernacht plaatselijke tijd afgelopen zal zijn.

Volg Ajax in Roemenië via Ajax.nl en Ajax TV.

George Ogararu is voor even terug in zijn geboorteland. George Ogararu is voor even terug in zijn geboorteland.

Martin Jol met Luis Suarez. Martin Jol met Luis Suarez.

Anita en Emanuelson trainden apart. Anita en Emanuelson trainden apart.

Vertonghen in actie. Vertonghen in actie.

Cvitanich kijkt toe hoe de bal wordt weggewerkt. Cvitanich kijkt toe hoe de bal wordt weggewerkt.

Rek- en strekoefeningen voor de Ajacieden. Rek- en strekoefeningen voor de Ajacieden.

Conditietrainer Michael Lindeman neemt de groep onder zijn hoede. Conditietrainer Michael Lindeman neemt de groep onder zijn hoede.