Menu

Jong Ajax aan leiding na zege op Sparta

Jong Ajax heeft zich tegen Sparta hersteld van het teleurstellende gelijkspel van vorige week tegen Utrecht. Tegen Sparta kwam Ajax op het amateurcomplex Nieuw Terbregge nooit in problemen en met een 4-0 overwinning bleef de score nog aan de magere kant.

In de opstelling van zaterdagmiddag tegen Sparta prijkte de naam van Jan van Halst. Het waarom van het meespelen van de Ajacied die op de transferlijst staat, wordt verklaard door trainer Jan Olde Riekerink. ,,Ik heb Jan er graag bij. Daarnaast is het eerste team op trainingskamp en moest de A1 naar Willem II. Wij kunnen daardoor iedereen goed gebruiken. Voor Jan is het tevens goed om wedstrijden te spelen, mocht zich een club melden. En hij heeft goed gespeeld."

Dat vond de trainer van Jong Ajax van zijn hele team. ,,Sparta is normaliter een lastige ploeg. Ze strijden meestal ook tot het laatst mee om het kampioenschap. Deze wedstrijd was van onze kant goed. We speelden in een ongebruikelijke ambiance op het amateurcomplex. Het waren geen slechte omstandigheden, maar het was wel anders dan anders."

Desalniettemin had Jong Ajax de gehele wedstrijd een overwicht door het surplus aan kwaliteit. Met Kiran Bechan voor het eerst in de basis, kreeg de Amsterdamse formatie al in de achtste minuut een strafschop. De Braziliaan Walker ontfermde zich over de bal en schoot binnen. Slechts een van de vele kansen werd in die eerste helft nog benut. Steven Pienaar was de doelpuntenmaker en hij werd in de tweede helft gewisseld. De Zuid-Afrikaan moest zich in het trainingskamp van het eerste in Oranjewoud vervoegen.

Stefano Seedorf viel uit met een enkelblessure. Hij werd vervangen door Jason Culina. Bij een 0-2 voorsprong zochten de teams de kleedkamer op. ,,Sparta had geen macht", vond Olde Riekerink. ,,Ze hebben wel een kans gehad, maar die kopbal raakte de onderkant van de lat."

Ook na rust bleef Ajax de betere ploeg. Opnieuw een penalty brak de ban om tot scoren te komen. ,,Over de penalty´s was geen discussie mogelijk. Die waren terecht, want tot twee keer toe werd een doorgebroken speler neergehaald. Er hadden ook twee rode kaarten kunnen vallen. Maar ik speel liever met elf tegen elf."

Het was Kwame Quansah die nu de verantwoordelijkheid van de strafschop op zich nam en ook hij scoorde. Dat deed hij in de tweede helft nog een maal, waardoor er een 0-4 overwinning voor de Ajacieden uitrolde. ,,Dat is nog een magere afspiegeling van de verhoudingen. Maar we staan weer bovenaan na drie wedstrijden. En dat is fijn, want dit was de eerste wedstrijd na het teleurstellende gelijkspel tegen Utrecht. Volgende week moeten we naar Heerenveen en komende woensdag wordt de tegenstander in de beker bekend."

De tegenstander komt uit de ontmoeting tussen De Graafschap en Sparta. ,,Ik volg het op televisie. Nee, ik ga niet naar stadion. Ik weet hoe beide teams spelen. Daarnaast spelen we pas drie weken later die bekerwedstrijd en in die tijd kan er nog zo veel veranderen", aldus Olde Riekerink, die met zijn team bovenaan staat, maar weet dat Vitesse nog een wedstrijd tegoed heeft en twee punten boven Ajax kan komen.