Menu

Jong Ajax alleen aan kop na grootste zege van het seizoen

Dat Jong Ajax voor de landstitel gaat in de Beloftencompetitie heeft het maandagavond op Sportpark de Toekomst wel laten zien. In een goede wedstrijd won de thuisploeg met liefst 6-0 van Jong RKC. Het is de grootste zege van de Amsterdamse Beloften van dit seizoen. Bij rust was het 2-0. De twee grootste concurrenten, Heerenveen en Feyenoord, speelden gelijk en lieten dus ieder twee punten liggen.

Het beloofde een spannende avond te worden in de Beloftencompetitie. Jong Ajax, dat de eerste plaats in de competitie deelde met Heerenveen (37 punten uit 17 wedstrijden), trad aan tegen RKC Waalwijk (24 punten uit 18 wedstrijden), de nummer vier op de ranglijst. Heerenveen moest het in eigen huis opnemen tegen Feyenoord, dat derde stond, maar een wedstrijd minder heeft gespeeld (36 punten uit 16 wedstrijden). Het beste voor Ajax zou zijn dat de twee concurrenten in het hoge noorden de punten zouden delen en de Amsterdammers zelf RKC zouden verslaan natuurlijk. Dat vooraf gedroomde scenario kwam maandagavond uit.

Op papier trof Ajax dus de 'makkelijkste' tegenstander uit de topvier. Maarten Stekelenburg, Thomas Vermaelen, Yakubu en Daniël de Ridder kwamen de selectie van John van 't Schip versterken om de drie punten in de wacht te slepen. De Ridder startte als rechtsbuiten, Jason Culina in de spits en Jamal Akachar fungeerde als linkervleugelspeler. Vermaelen en Yakubu bewaakten het centrum van de verdediging, bijgestaan door Jerold Promes en José Valencia op de flanken. Michael Krohn-Dehli speelde als nummer 10 kort achter Culina.

Al direct na het startsignaal van scheidsrechter Goossens liet Jong Ajax zien dat het een waardige kampioenskandidaat is. Yakubu kwam goed mee op en kopte uit de eerste aanval meteen raak: 1-0. Drie minuten later viel Ajax opnieuw aan via Michael Krohn-Dehli. De Deen legde breed op Jamal Akachar aan de linkerkant die het zestienmetergebied binnensneed en uithaalde. Zijn schot werd gevangen door keeper Raimond van de Gouw. In de volgende tien minuten werd de verdediging van RKC aan alle kanten bestookt met mooie aanvallen; Akachar schoot naast, Culina schoot over, Krohn-Dehli scoorde maar zag zijn doelpunt afkeurd wegens hands, Muller van Moppes dook uit het niets op voor de doelmond. Van de Gouw moet er haast gek van geworden zijn, maar wist verdere schade te voorkomen.

,,Het eerste kwartier was erg goed'', beaamde trainer John van 't Schip. ,,We speelden geconcentreerd en alles lukte. Het gebeurt ons niet zo vaak dat we een snelle goal maken. Toch hadden we bij rust op een grotere voorsprong kunnen staan, want alleen al in de eerste elf minuten hadden we vier kansen waaruit we eigenlijk hadden moeten scoren. Na het eerste kwartier zakte het wat in en werd de passing slordiger.''

In het eerste bedrijf had Daniël de Ridder, na een dik half uur spelen, de score al wel verhooogd naar 2-0. De rechtsbuiten liep goed door na een lange pass van Yakubu en schoof de bal in de verre hoek. RKC kon er niets tegenover zetten. Aanvaller Jason Oost moest het veld na een kwartier al geblesseerd verlaten en zijn opvolger Giorgio Berkleef kon ook geen potten breken. Een schotje van Nick van der Velden is alles wat er van de tegenstander in de eerste helft te noteren viel.

Na rust zakte Ajax een beetje weg. Pas na het derde doelpunt kwam de thuisploeg weer op gang. Rasmus Lindgren, die sterk speelde, schoot een afvallende bal na een vrije trap aan de rechterkant in een keer laag in de linkerhoek: 3-0. Twintig minuten later was het dezelfde Zweed die met een prachtige goal de RKC-verdediging te slim af was. Didi Longuet, in het veld gekomen voor José Valencia, ging de een-twee aan met De Ridder aan de rechterkant. De voorzet belandde bij Lindgren, die twee verdedigers het bos in stuurde en net zo lang wachtte tot Van de Gouw zich naar een kant liet vallen. Vervolgens schoof hij de bal beheerst in de linkerhoek.

Ajax leek nu pas echt op dreef. Enkele minuten later werd Krohn-Dehli net binnen de lijnen van het zestienmetergebied neergehaald, waardoor arbiter Goossens maar een ding kon doen: de bal op de stip leggen. Aanvoerder Jason Culina meldde zich en schoot hard tegen de touwen. En nog was het niet gedaan voor het arme RKC. Krohn-Dehli trof nu zelf doel en bepaalde de uitslag op 6-0, de grootste overwinning van Jong Ajax dit seizoen.

Heerenveen kwam in Friesland niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Feyenoord, waardoor Jong Ajax nu alleen aan kop staat in de Beloftencompetitie.

De trainers konden niet anders dan tevreden zijn. Van 't Schip: ,,Het is een mooie avond. De eerste paar wedstrijden na de winterstop gingen moeizaam, maar de laatste weken spelen we steeds beter. Vorige week wisten we een lastig uitduel op een slecht veld tegen Vitesse te winnen. Vanavond hebben we bij vlagen kunnen genieten. In het eerste en het laatste gedeelte hebben de jongens mooi voetbal laten zien. Het zakte op een gegeven moment wat in, maar uiteindelijk hebben ze het goed afgemaakt. Het waren mooie goals en RKC kreeg geen kansen. Het is ook gunstig dat we aan ons doelsaldo hebben gewerkt. Wie weet wordt dat belangrijk naarmate de competitie zijn ontknoping nadert. Feyenoord en Heerenveen hebben beide punten gemorst, dat is goed voor ons.''

De komende drie dagen mogen de Ajacieden van Van 't Schip en Van Basten genieten van welverdiende rust. ,,We hebben de laatste weken veel getraind en veel wedstrijden gespeeld. Woensdag is meestal de reguliere vrije dag. We hebben besloten ze nu twee dagen extra vrij te geven, dat is ook wel eens goed'', aldus Van 't Schip.

De stand:
Ajax 18-40
sc Heerenveen 18-38
Feyenoord 17-37
FC Volendam 17-24
RKC Waalwijk 19-24
FC Utrecht 16-22
PSV 18-21
FC Twente 17-20
Excelsior 17-20
Willem II 17-16
AZ 18-16
Vitesse 16-14
NAC Breda 16-14