Menu
Jong Ajax alleen aan kop na zege op FC Oss

Jong Ajax alleen aan kop na zege op FC Oss

Jong Ajax heeft optimaal geprofiteerd van het puntenverlies van concurrenten NEC en Fortuna Sittard. Op sportpark de Toekomst won het maandag met 2-0 van FC Oss dankzij 2 doelpunten van Dani de Wit. Door de overwinning staat koploper Jong Ajax nu 3 punten los.

De koppositie in de Jupiler League is voor Reiziger van minder belang: ,,Dat is leuk, maar ik had liever gehad dat we vandaag een goede wedstrijd hadden gespeeld.''

Een week eerder gaf Jong Ajax vlak voor tijd nog een voorsprong uit handen. Een 3-3-gelijkspel bij nummer 4 Telstar is op zichzelf geen verkeerd resultaat, maar Carel Eiting wilde het liefst direct na die wedstrijd aan de volgende pot beginnen om de zure nasmaak weg te spoelen. Diezelfde Eiting zat tegen FC Oss niet bij de selectie, want hij klopt steeds nadrukkelijker aan de deur van het eerste elftal.

Mazraoui
Op zijn plek speelde Noussair Mazraoui, ook al zo’n speler die bijna geruisloos de stap van Jong Ajax naar de selectie van Ajax 1 maakt. Zo makkelijk als vorig seizoen (7-0) werd het niet, want FC Oss speelde gegroepeerd en had in eerste instantie weinig moeite om de Ajax-aanvallen af te stoppen.

Noa Lang snelt zijn opponent voorbij.
Noa Lang snelt zijn opponent voorbij.

Traag begin
Het duurde zeker een halfuur voordat Jong Ajax zich enigszins onttrok aan de malaise en het tempo wat opvoerde. Vooral op de rechterflank wisten Rasmus Kristensen en Noa Lang elkaar steeds beter te vinden, wat resulteerde in kansen voor Mateo Cassierra en Kristensen. Laatstgenoemde dook op voor keeper Xavier Mous.

De assist bij de openingsgoal kwam echter van links. Mitchel Bakker mocht opstomen en legde de bal panklaar op het hoofd van De Wit, die prima binnenkopte. Het leek de opmaat naar een leuke tweede helft, maar dat leek een kopie van de 1e. Met weinig actie voor de goal en pas na enige tijd aanvallende aspiraties.

Veel kansen in laatste kwartier
Ook FC Oss kreeg kansen, maar Kostas Lamprou toonde zich een uitstekende keeper. En net toen de Ossenaren durfden te denken aan een resultaat, stond het plots 2-0. Cassierra ging de diepte in, legde breed en De Wit hoefde alleen maar binnen te glijden. De Wit had zelfs een hattrick kunnen maken, toen hij 5 minuten voor tijd op Mous kopte. Ook een dribbel van Dennis Johnsen had een beter lot verdiend, maar zijn bal werd net voor de doellijn weggetikt.

Michael Reiziger was tevreden met het resultaat, maar niet met het spel. ,,We hadden het moeilijk vandaag. Combinaties liepen niet even vlot en we speelden in een te laag tempo. In de tweede helft speelden we in een hoger tempo, dan weet je dat Oss moet komen en er dan gaten ontstaan. Toch hebben wij ook kansen weggegeven.''

Zo leverde de thuiswedstrijd tegen FC Oss uiteindelijk een degelijke zege op. Volgende week speelt Jong Ajax een uitwedstrijd bij hekkensluiter Jong FC Utrecht.

Ajax – FC Oss 2-0 (1-0), 39. De Wit 1-0, 72. De Wit 2-0

Opstelling Jong Ajax: Lamprou, Kristensen, Doekhi, Bergsma, Bakker, Bijleveld (67. Nunnely), De Wit, Mazraoui, Lang (77. Sierhuis), Cassierra, Johnsen

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Beeld: Proshots