Menu
Jong Ajax apathisch tegen Feyenoord

Jong Ajax apathisch tegen Feyenoord

Jong Ajax heeft maandag in eigen huis met 0-2 verloren van Feyenoord. Trainer Gery Vink sprak van een terechte nederlaag. Hij vond dat zijn ploeg te veel ontzag toonde voor de gasten, bij wie veel eerste elftal-spelers meespeelden.

Ajax beloofde op voorhand een pittige avond tegemoet te gaan. Feyenoord was met veel bekende namen naar Amsterdam afgereisd, onder wie Kelvin Leerdam, Ruud Vormer, Anass Achahbar, Sekou Cissé en Guyon Fernandez. Maar volgens Gery Vink moet het zijn spelers juist extra motiveren, als een tegenstander met meer ervaren spelers aantreedt. ,,Daarin schuilt juist de uitdaging’’, aldus de coach van Ajax.

Maar in de eerste helft zag hij die gretigheid niet terug in het spel van zijn ploeg. ,,Ik vond dat we te veel respect voor ze toonden. We lieten Feyenoord te makkelijk voetballen. Ze waren heer en meester. Natuurlijk was het een sterk team, maar wij waren apathisch. Dat viel me tegen.’’

Mike Busse (m) heeft net overgekopt. Mats Rits (r) baalt met hem mee. Mike Busse (m) heeft net overgekopt. Mats Rits (r) baalt met hem mee.

Zijn elftal kwam al in de vierde minuut op achterstand. Na een bliksemsnelle uitbraak van Feyenoord belandde de bal bij aanvaller Sekou Cissé, die feilloos binnenkopte. Gedurende het halfuur daarna hadden de Rotterdammers het betere van het spel. Het leidde tot enkele kansen, maar deze lieten ze onbenut. De beste mogelijkheid was voor Anass Achahbar, maar de creatieve middenvelder zag zijn inzet op de paal afketsen.

In het laatste kwartier van de eerste helft herpakte Ajax zich. Vink: ,,Toen hadden we gelijk moeten maken. We hadden er de kansen voor.’’ Vooral flankspeler Lesley de Sa kreeg een grote mogelijkheid. Hij ging alleen op Feyenoord-doelman Erwin Mulder af, maar schoot recht in diens handen. Vervolgens bood aanvaller Gino van Kessel zijn ploeggenoot Mats Rits een goede kans, maar Rits schoot naast vanachter zijn standbeen.

Niet veel later gaf Van Kessel wederom een prachtige voorzet af. Ditmaal door de lucht, op Mike Busse. De middenvelder kwam hoog, maar niet hoog genoeg om de bal naar de grond te knikken. Nu zeilde zijn kopbal hoog over het doel.

In de rust voerde Vink twee wissels door: Lucas Andersen verving Mike Busse, terwijl Lorenzo Ebecilio in het veld kwam voor Sven Nieuwpoort. Beide invallers waren ziek geweest en mochten daarom maar één helft spelen. Hun inbreng voorzag Ajax van meer creativiteit en durf. In plaats van de bal breed te spelen, werd er nu meer vooruit gevoetbald.

Andersen had de gelijkmaker op zijn schoen, maar zijn schot werd geblokt. Hij handelde niet snel genoeg, vond coach Vink. ,,Hij nam de bal aan, maar had meteen uit moeten halen. Zijn aanname gaf de verdedigers de kans om zijn schot te blokken.’’

Hoewel Ajax sterker speelde na rust, leidde dit niet tot grote kansen. Dit kwam mede doordat de defensie van Feyenoord, met daarin de fysiek sterke Kaj Ramstein en de handige Kamohelo Mokotjo, stond als een huis. Vink: ,,Ze leken het ook wel best te vinden. We kregen de ruimte om te voetballen, maar dat was vooral omdat we toch nauwelijks gevaarlijk werden. We deelden speldenprikjes uit. Meer niet.’’

De sportief verlopen mini-Klassieker – alleen Ajax-verdediger Ruben Ligeon kreeg een gele kaart – werd in de 67ste minuut beslist. Toen scoorde Feyenoord wederom vanuit een kopbal. Ditmaal was Harmeet Singh de maker van het doelpunt.

Gery Vink stuurde zijn centrumverdediger Fabian Sporkslede nog wel vooruit in de resterende twintig minuten, maar gevaarlijk werd Ajax niet meer. ,,Feyenoord beschikte over meer routine’’, concludeerde Vink na afloop. ,,Dat zag je aan de rustige manier waarop het de wedstrijd uitspeelde. Ze waren beter. We hebben terecht verloren.’’

Ajax – Feyenoord 0-2 (0-1)

Scoreverloop: 4. Cissé 0-1, 67. Singh 0-2.

Ajax: Van der Hart; Ligeon, Nieuwpoort (46. Ebecilio), Denswil, Koppers; Sporkslede, Van Kessel, Busse (46. Andersen); Rits, Boccara, De Sa.

Feyenoord: Mulder, Elabdellaoui, Mokotjo, Ramstein, Nelom; Vormer, Singh, Leerdam, Fernandez, Cissé (46. Te Vrede), Fernandez, Achahbar.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Lesley de Sa is veel eerder bij de bal dan zijn Rotterdamse opponent. Lesley de Sa is veel eerder bij de bal dan zijn Rotterdamse opponent.
Feyenoord-doelman Erwin Mulder maakte zijn rentree na lang blessureleed. Feyenoord-doelman Erwin Mulder maakte zijn rentree na lang blessureleed.
Harmeet Singh kopt Feyenoord naar 0-2... Harmeet Singh kopt Feyenoord naar 0-2...
en Mickey van der Hart vraagt Ilan Boccara om opheldering. en Mickey van der Hart vraagt Ilan Boccara om opheldering.
Teleurgesteld druipen de spelers van Jong Ajax af. Teleurgesteld druipen de spelers van Jong Ajax af.