Menu

Jong Ajax beëindigt Schoorls weekje met winst

Jong Ajax heeft het trainingskamp in Schoorl afgesloten met een 4-0 overwinning op het ADO'20 van oud-Ajacied Robbie Witschge. Na 45 minuten was het nog 0-0, maar in de tweede helft bracht de ploeg van John van 't Schip en Marco van Basten de kansenverhouding wel tot uitdrukking in de score. Twee doelpunten kwamen uit een penalty tot stand. Nicolae Mitea en Johnny Heitinga speelden de hele wedstrijd. Bij ADO'20 speelde ex-prof Michel Doesburg de tweede helft mee.

Als Harry Verduin van ADO'20 donderdagavond wil slapen, zal dat vanwege misselijkheid moeilijk gaan. De rechtsback werd helemaal duizelig gedraaid door Nicolae Mitea. De jonge Roemeen beschikte over watervlugge acties, die hem overigens wel bijna een blessure opleverden.

Robbie Witschge wisselde na de eerste helft al zijn veldspelers. Alleen doelman Frank van der Geest mocht blijven staan. De trainer van de hoofdklasser zit namelijk nog middenin de formatie, om het officieel uit te drukken. Zijn basiself moet nog gezicht krijgen. Voor Harry Verduin kwam er een einde aan zijn lijdensweg, want na rust kwam Sekou Kouayate in het veld als bewaker van Mitea. Die had 45 minuten kunnen toekijken hoe Verduin rondtolde op zijn benen en trad spijkerhard op tegen de Roemeen, die regelmatig tegen de mat werd geschopt door de fanatieke rechtsback. Zijn fanatisme ging scheidsrechter Edwin Beukers te ver. Voor een harde tackle op de enkels van Mitea kreeg hij de gele kaart voorgeschoteld.

Behalve Mitea stonden er uiteraard nog tien Ajacieden in het veld. Velen stonden op een vertrouwde positie, maar Van ´t Schip had Didi Longuet als rechtsachter geposteerd. Niet echt een plaats waar de vorig seizoen aan Haarlem uitgeleende Amsterdammer zich direct thuis voelt. Vorige week zaterdag mocht hij tegen Haarlem het al eens proberen. ,,We missen een rechtsback", aldus Van 't Schip. ,,Jussi Kujala ken ik als rechtsback. Jerold Promes zou er kunnen spelen, maar hij kan ook goed in het centrum. Didi pakt het niet gelijk op. Vandaag tegen ADO'20 had hij ook problemen, maakte hij fouten. Maar dat geeft niet, dat mag."

Vrijdag keert Gabriël Mofokeng, die vorig seizoen regelmatig rechtsback stond, terug uit Zuid-Afrika. Ook José Valencia is vanaf vrijdag terug in Amsterdam na een verblijf bij een nationale selectie van Ecuador. Van 't Schip moet de rest van de week zonder Walker trainen en spelen. De aanvoerder van de eerste week is terug naar Brazilië omdat hij woensdagavond vader is geworden.

Door de afwezigheid van Walker was Michael Krohn-Dehli de aanvoerder en tevens nieuwe spits. De trainers zagen namelijk in drie dagen tijd twee 'echte' spitsen vertrekken. Van 't Schip: ,,Kwame Quansah had op zich goed gepast in Jong Ajax. Maar als het eerste team geen behoefte heeft om hem hier te houden, dan is het logisch dat hij ergens anders heen gaat als de mogelijkheid zich voordoet. Die kwam er uit Zweden. Nikos Machlas is natuurlijk een ander verhaal. Dat zijn contract is ontbonden, is voor zowel Ajax als Nikos de beste oplossing. Nikos is geen speler voor Jong Ajax."

Terwijl Krohn-Dehli eigenlijk geen spits is, moest hij daar door blessures van Fred Benson en Jamal Akachar wel spelen. Scoren deed hij donderdagavond niet, net als Machlas twee dagen eerder geen goal kon maken.

Ook Johnny Heitinga, dinsdag nog goed voor drie goals, had het geluk niet mee tegen ADO'20. Bij een corner was hij er in de eerste helft wederom dicht bij, maar de Heemskerkse verdediging voorkwam ternauwernood een goal van de verdediger.

Het was uiteindelijk Robin Muller van Moppes die in de 53ste minuut met een bekeken afstandsschot voor de 0-1 zorgde. Nadat doelman Van der Geest Mitea in de 70ste minuut als een volleerd rugbyspeler tegen de vlakte had gewerkt en geel had ontvangen, zag hij zijn slachtoffer vanaf elf meter raak schieten, 0-2. Niet veel later kreeg Jong Ajax opnieuw een strafschop nadat Erik Lina een overtreding had begaan. Nu velde Jussi Kujala het vonnis, 0-3. De mooiste goal van de avond kwam een kwartier voor tijd op naam van Muller van Moppes, die een prachtige voorzet van Daniël de Ridder binnenwerkte.

Daarmee kwam er een einde aan het trainingskamp van Jong Ajax in Schoorl. ,,Deze kleine week in Schoorl is ons goed bevallen", liet Van 't Schip weten voordat hij de thuisreis aanvaardde. ,,De trainingen en de accommodatie waren goed. We zaten op twee minuten fietsen van het veld. We zijn zeer tevreden. Daarnaast hebben we twee goede wedstrijden gespeeld. ADO'20 heeft goed partij gegeven en wij hebben deze week kunnen experimenteren."

ADO'20 - Jong Ajax 0-4. 53. Muller van Moppes 0-1, 70. Mitea (pen) 0-2, 72. Kujala (pen) 0-3, 75. Muller van Moppes 0-4
Scheidsrechter: Edwin Beukers. Gele kaarten: Van der Geest, Kouayate en Lina (allen ADO'20).

ADO'20: Eerste helft: Van der Geest, Verduin, Beemer, N. Scheffer, M. Scheffer, Gieling, Cussel, Hermandez, Buijs, Hopman, Hof. Tweede helft: Van der Geest, Kouayata, Doesburg, Vastehouw, Kristel, Lina, Zonneveld, Koedijk, Buchinhoren, Simons, Knijn.

Jong Ajax: H. Moisander, Longuet, Promes (68. N. Moisander (81. Esajas)), Heitinga, N. Moisander (46. Vermaelen), Muller van Moppes, Lindgren (46. Kujala) Esajas (46. Culina), De Ridder, Krohn-Dehli, Mitea.