Menu

Jong Ajax behaalt punt in Volendam

De zesde wedstrijd in de Beloftencompetitie leverde eindelijk weer een punt op voor Jong Ajax. In Volendam werd een 3-1 achterstand in de laatste tien minuten omgebogen tot een 3-3 gelijkspel. Jong Ajax speelde op dat moment nog met tien man, omdat Rachid Tiberkanine het veld uit was gestuurd met een rode kaart. ,,Maar het moet en het kan beter", oordeelde assistent Alfons Groenendijk.

John van den Brom en Alfons Groenendijk hadden geen spelers van de A-selectie tot hun beschikking. Henrik Moisander verdedigde het doel, zijn tweelingbroer Niklas speelde links in de verdediging. Milano Koenders en Jan Vertonghen opereerden centraal in de verdediging. Robbert Schilder speelde op nummer tien, aanvoerder Stanley Aborah moest vanuit de spits voor gevaar zorgen.

De eerste vijfentwintig minuten speelde Ajax sterk en zette Aborah zijn ploeg op een verdiende 1-0 voorsprong, na een goede combinatie met Tiberkanine, die rechts op het middenveld speelde. Naarmate de rust naderde, verloren de Amsterdammers de grip op het spel. Maar met de voorsprong voor Ajax gingen beide ploegen rusten.

Een minuut of tien na rust scoorde Volendam de gelijkmaker, naar leek uit een buitenspelpositie. De assistent-scheidsrechter vlagde echter niet, dus werd het doelpunt toegekend aan de thuisploeg. De Ajacieden werden onrustiger en raakten geirriteerd richting de scheidsrechter. ,,Je merkt dan een wat jeugdige onbezonnenheid bij sommige spelers", vond Groenendijk.

Even later viel een tweede doelpunt, en opnieuw achter Moisander. De technische staf van Ajax had nu een aantal meters buitenspel geconstateerd, maar weer reageerde het arbitrale trio niet en Ajax keek dus tegen een 2-1 achterstand aan.

Ajax leek voor de vijfde keer af te stevenen op een nederlaag, toen Volendam ook nog voor de derde keer scoorde. Groenendijk: ,,Wij hadden teveel mensen voor de bal zodat Volendam drie man vrij had staan om de derde binnen te schieten."
De laatste twintig minuten moest Ajax zelfs met tien man verder. Rachid Tiberkanine werd het veld uitgestuurd met een rode kaart.

Ajax ging vervolgens achterin een op een spelen en dat bleek goed uit te pakken. Timisela kon een bal die via de lat terug het veld in kwam, achter de Volendamse doelman binnen koppen: 3-2. Er waren nog acht minuten te spelen.

Ajax kreeg in de slotfase een vrije trap, waarvoor Tom Kalkhuis zich meldde. Van af een afstand van 25 tot 30 meter schoot de rechtsbuiten verschrikkelijk hard in. De bal verdween via de onderkant van de lat over de achterlijn: 3-3.

,,Daar kunnen we uiteindelijk mee leven", vond Groenendijk. ,,Al had er meer ingezeten. Als je kunt voortborduren op de eerste vijfentwintig minuten, hadden we hier kunnen winnen. Maar we zijn blijven knokken, en dat is positief. Er blijft nog veel werk aan de winkel, want het moet en kan beter, maar ze kunnen het heus wel", aldus de trainer.

Opstelling Ajax:
H. Moisander, Timisela, Vertonghen, Koenders, N. Moisander, Tiberkanine, Schilder, Sahadewsing, Kalkhuis, Aborah, Boerrigter.