Menu

Jong Ajax bekert met moeite verder

In de Amstel Cup boekte Jong Ajax dinsdagavond zijn eerste succes. Wel met moeite, want een verlenging was nodig om de amateurs van de IJsselmeervogels in Spakenburg op de knieën te krijgen: 2-4. Het was 2-2 na negentig minuten, in de eerste helft van de verlenging maakten Culina en De Ridder de winnende doelpunten. Ajax lootte in de tweede ronde opnieuw een amateurploeg: TEC.

Al na enkele minuten kwam Ajax op voorsprong via een doelpunt van Jason Culina. IJsselmeervogels moest aanvallen, maar met de ruimte die daardoor ontstond voor Ajax, werd niet goed omgesprongen. De Amsterdammers waren slordig in zowel de passing als de duels. ,,Eigenlijk gaven we de wedstrijd een beetje uit handen'', analyseerde trainer John van 't Schip.

Halverwege de eerste helft viel de gelijkmaker voor de amateurs. Henrik Moisander wilde een bal voor zijn doel wegstompen, maar maakte een foutje. Jan de Graaf kwam inlopen en kopte de bal over de Ajax-keeper heen.

Cesar Mendoza kreeg tien minuten voor rust een rode kaart, waardoor IJsselmee

Ajax stelde er niet veel tegenover. ,,We creëerden zelf weinig kansen, speelden te gehaast en zonder overleg'', vond Van 't Schip. Gelukkig voor de Ajax-coach bracht Culina drie minuten voordat de reguliere speeltijd was verstreken redding. De Australiër stond precies op de goede plaats en scoorde de gelijkmaker, en sleepte op die manier nog een verlenging uit het vuur voor zijn team.

Dat was de redding voor Jong Ajax. IJsselmeervogels was gebroken, mede door het feit dat zij het grootste gedeelte van de wedstrijd met een man minder speelden. Wederom Culina en Daniel de Ridder klaarden de klus namens Ajax in de eerste helft van de verlenging. Van 't Schip hield na afloop een dubbel gevoel over aan de wedstrijd.

,,Het doel was verder te komen in de Amstel Cup. Dat is gelukkig gelukt. En we hebben toch wat geleerd van deze wedstrijd: namelijk dat je amateurs niet moet onderschatten. We moeten niet denken: dat doen we wel eventjes. Maar het spel dat ik heb gezien, was niet best. We hebben in mijn ogen niet echt met passie gespeeld. Als je dat wel doet, komen je kwaliteiten boven drijven. Bovendien, als je zowel in fysiek als in conditioneel opzicht beter bent, moet je meer geven. Misschien had het te maken met onderschatting, ik weet het niet. Ik vond teveel spelers onder hun niveau presteren. We hadden alles afgestemd op deze wedstrijd. We hebben zelfs de finale van het Hilversumtoernooi ervoor laten schieten. En als ik dan zie wat daarvoor terugkomt, vind ik dat te weinig'', sprak Van 't Schip kritisch. ,,Maar we zijn een ronde verder, en dat is het allerbelangrijkste.''

Jong Ajax komt in de volgende ronde weer uit tegen tegen een amateurteam. De Amsterdamse Beloften spelen uit bij TEC.