Menu

Jong Ajax bekert verder

Jong Ajax heeft ten koste van Jong sc Heerenveen de volgende ronde bereikt van de Amstel Cup Beloften. Filipe Kasmirski zette de Amsterdammers in een spannend duel in de eerste helft op voorsprong. Hooiveld bracht de gasten een kwartier voor tijd langszij, maar door een benutte penalty van Robin Muller van Moppes trok Ajax de volle winst naar zich toe: 2-1.

Voor de twee keer achter elkaar was Jong sc Heerenveen op de Toekomst tegenstander in een officiële wedstrijd van Jong Ajax. Een week geleden betrof het een competitietreffen, deze maandagavond waren teams aan elkaar gekoppeld in het toernooi om de Amstel Cup Beloften.

Een aantal vaste krachten in de selectie van Jong Ajax kon om verschillende redenen niet meedoen met het bekerduel. Urby Emanuelson, Sebastian Rusculleda, Stanley Aborah en Kiran Bechan waren geblesseerd, Ryan Babel, Hedwiges Maduro en Kenneth Vermeer moesten zich melden bij Oranje onder 20 jaar en vaste invallers Thomas Vermaelen en Tom de Mul waren naar België afgereisd voor een jeugdinterland. Anthony Obodai en Tom Soetaers van de A-selectie versterkten het team van John van den Brom. Vanwege de vele afwezigen zaten drie A-junioren op de bank: Marijn Sterk, Michael Timisela en Robbert Schilder. Het team van sc Heerenveen was eveneens op een aantal plaatsen gewijzigd ten opzichte van vorige week. Die wedstrijd werd gewonnen door Ajax, nadat de Friezen sterk terug waren gekomen van een 2-0 achterstand. Opvallender echter aan die wedstrijd was de 'ontplofte bal'.

De wedstrijd van vorige week kenmerkte zich echter ook door een zeer sterk spelend Heerenveen in de tweede helft. ,,Het voordeel van twee keer achter elkaar spelen is dat je weet hoe je tegenstander speelt. En omdat we vorige week in de tweede helft achter de feiten aanliepen, hebben we daar nu de hele week op getraind'', verklaarde John van den Brom na afloop.

Dat zijn pupillen dus in herhaling zouden vallen, was niet de grootste vrees voor de trainer. Wat hem vooraf echter wel enige zorgen baarde was de samenstelling van zijn team. ,,Ik had niet verwacht dat Heeenveen ook op zoveel plaatsen gewijzigd zou zijn, ik wist alleen dat ik over een groot gedeelte van mijn selectie niet kon beschikken.''

Ook die vrees bleek ongegrond. Jong Ajax zette de Friezen vanaf het begin onder druk. Echt gevaarlijk werden de Amsterdammers nauwelijks voor het doel van ex-Ajacied Sven Taberima, maar de verdediging, met Ruud Kras en Emmanuel Boakye in het centrum, gaf achterin niets weg.

De grootste kans voor Ajax kwam op naam van Gaston Sangoy een paar minuten voor rust. De Argentijn onderschepte de bal terwijl de Friezen probeerden uit te verdedigen, kwam oog in oog met Taberima en haalde uit. Taberima wist echter zijn handen nog tegen het leer te krijgen waardoor een corner alles was wat Ajax kreeg. Die corner werd genomen en de bal kwam terug in het veld bij Filipe Kasmirski. De Braziliaan haalde in een keer uit, van een meter of dertig afstand, en zag de bal zo in het doel van Taberima verdwijnen: 1-0.

In de tweede helft bleef Ajax druk zetten; Van den Brom had zijn team goed geïnstrueerd. Toch werd Heerenveen af en toe wel gevaarlijk. Zo schoot De Vriese na tien minuten spelen maar net naast en wist keeper Henrik Moisander een aantal keer een doelpunt te voorkomen. Vooral de counters van sc Heerenveen waren snel een gevaarlijk.

Dat bleek een dik kwartier voor tijd. Ajax kreeg een corner die Heerenveen goed verdedigde en meteen omzette in een aanval. Niemand van Ajax was in de buurt toen Rose vrij kon uithalen. Moisander keerde de inzet in eerste instantie, maar had geen antwoord op de rebound van Hooiveld die er als de kippen bij was om de gelijkmaker te scoren.

Het laatste kwartier was spannend. De vermoeidheid sloeg toe bij beide teams, die beide geen zin hadden in een halfuur verlenging. Tom Soetaers bracht de bal enkele minuten later goed voor, maar Taberima plukte de bal uit de lucht. Samaras had namens de Friezen de winnende treffer kunnen maken, maar de Griek schoot net naast uit de draai vlak voor de neus van Moisander.

De laatste minuut bracht de beslissing. Jerghinio Sahadewsing, na een uur in het veld gekomen voor rechtsbuiten Etienne Esajas, gaf goed voor vanaf rechts. Een verdediger van Heerenveen zette zijn hand tegen de bal, wat gezien werd door scheidsrechter De Groot. Robin Muller van Moppes, voor de gelegenheid weer spelend op het middenveld, legde de bal op de stip en schoot feilloos in: 2-1.

,,Ik moet het team een groot compliment maken'', vond Van den Brom na afloop. ,,Het was een echte 'bekerthriller'. Sommige jongens hadden al een tijdje niet gespeeld en we stonden vandaag dan ook met een totaal nieuwe ploeg op het veld. Als ik zie hoe iedereen dat heeft opgepakt, vind ik dat zeer knap. Het is voor mij een teken dat we een hechte groep zijn.''

,,Het enige waar ik van baal, is de manier waarop de tegengoal tot stand kwam. We hadden van te voren zo gehamerd op de omschakeling. Wij kregen een corner, waar zij uit scoorden. UIteindelijk maakte het niet uit omdat we wonnen, maar ik moet er niet aan denken dat dat het niet zo was geweest. Uiteindelijk ben ik nu een tevreden coach.''

De volgende tegenstander van Jong Ajax in het bekertoernooi is Jong NAC. Het is op dit moment nog niet bekend wanneer die wedstrijd gespeeld zal worden. Meer informatie volgt zo spoedig mogelijk.

Overige wedstrijden Amstel Cup Beloften:
Jong PSV - Jong AZ
Jong Groningen - Jong RKC
Jong Vitesse - Jong Volendam