Menu
Jong Ajax besluit 2013 met zege

Jong Ajax besluit 2013 met zege

Jong Ajax heeft de eerste seizoenshelft in de Jupiler League goed afgesloten. Op de Toekomst wonnen de Ajacieden van Fons Groenendijk zaterdag met 3-1 van MVV. Jong Ajax gaf de ongeslagen reeks van drie duels daarmee een passend vervolg. ,,We groeien mentaal en maken stapjes in onze ontwikkeling’’, complimenteerde Groenendijk zijn Ajacieden na de zege op MVV.

Als op de Toekomst al sprake was een doelpuntrijk spektakelstuk, dan was het toch vooral een kletsnat spektakelstuk. Onder een vrijwel onophoudelijk regengordijn, namen de Ajacieden al het eerste halfuur afstand van de Maastrichtenaren. Nadat Tobias Sana zijn eerste ‘krulbal’ op de vuisten mikte van keeper Bram Castro was het bij de tweede poging van de Zweed wel raak. Sana sneed vanaf links naar binnen en mikte de bal vanaf rand zestien met veel gevoel en effect wél voorbij Castro: 1-0.

Nauwelijks drie minuten later was het opnieuw raak voor Jong Ajax, dat dus zijn laatste wedstrijd van 2013 speelde. Het debuutseizoen in de Jupiler League kende een bij vlagen tumultueus verloop. Sinds een aantal weken lijken de Jong Ajacieden eindelijk gewend aan de omstandigheden in de voormalige Eerste Divisie. De prestaties worden er alleen maar stabieler op. Na de doeltreffende uithaal van linksbuiten Sana, etaleerde ditmaal tegen MVV de rechtsbuiten zijn killersinstinct. Lesly de Sa denderde het Limburgse zestienmetergebied binnen en haalde hard uit: 2-0. Castro behoedde MVV voor een nog grotere achterstand voor de rust. Middenvelder Riechedly Bazoer was een van de kansenmissers bij de Amsterdammers. Op medisch voorschrift keerde de degelijk spelende Bazoer na rust niet meer terug. Stanislav Lobotka was zijn vervanger.

De geplaagde Limburgers beleefden toch al een week om snel te vergeten. Terwijl Ajax relatief makkelijk afrekende met IJsselmeervogels (0-3) in het KNVB Bekertoernooi, vond MVV in hetzelfde toernooi zijn Waterloo tegen de amateurs van JVC Cuijk. De uitschakeling leidde tot supportersoproer van gefrustreerde MVV-fans, waarna trainer Tiny Ruys opstapte. Op de Toekomst maakte zodoende Edwin Hermans zijn debuut als interim-trainer van de ooit zo roemruchte Maastrichtse club.

Tobias Sana hielp Jong Ajax al snel aan een openingstreffer. Tobias Sana hielp Jong Ajax al snel aan een openingstreffer.

Het handjevol MVV-fans dat hun helden op de Toekomst steunde, had desondanks toch een meevaller. Vooral na rust nam de regenbui boven het Ajax-complex de gedaante aan van een wolkbreuk. Zonder enige beschutting moet het slecht toeven zijn geweest in het bezoekersvak op sportcomplex de Toekomst. De aanwezige stewards toonden compassie en verplaatsen de inmiddels doorweekte Limburgse fans naar de (overdekte) Bob Haarms Tribune. In Maastricht en omstreken moet worden gevreesd voor een verhoogd aantal longontstekingen en absenties bij de kerstdis. Het gebaar om de fans een droog heenkomen te bieden, paste overigens wel in de al volop rondwarende kerstgedachte.

Eenmaal ondergebracht op de Bob Haarms Tribune, voor driekwart bezet door Ajacieden, zagen de MVV-fans Danzell Gravenberch binnen twee minuten twee keer toeslaan. Na een doelpunt in het juiste doel (3-0) tekende de fysiek ijzersterke Ajax-verdediger ook voor een eigen doelpunt. Na de 3-1 werd het duel het laatste halfuur bepaald niet spannender. Net als Castro kon desondanks ook Ajacied Mickey van der Hart zich laten zien op schoten van de gasten. Jong Ajax bleef verder schadevrij. Groenendijk en zijn Ajacieden besloten het kalenderjaar en de eerste helft van hun debuutseizoen in de Jupiler League zodoende met een vertrouwenwekkende zege.

,,Van de laatste zes wedstrijden hebben we er maar een verloren’’, blikte Groenendijk terug, in een adem door verwijzend naar fases waarin zijn Jong Ajax wisselvalliger presteerden. Dieptepunt was de reeks van zeven nederlagen op rij. ,,We zijn inmiddels verder. Het wordt allemaal wat volwassener bij ons. Het leerproces is in volle gang. We maken stapjes. Nu trekken we wedstrijden wél over de streep. Vandaag was ook een voetbalgevecht; de omstandigheden waren niet makkelijk. We hebben onze goede wil getoond.’’ Ondanks de goede reeks is Jong Ajax volgens Groenendijk toe aan de winterstop. ,,De jongens trainen al een aantal maanden 8 a 9 keer per week. Er is en wordt veel arbeid verricht. En dat geldt ook voor de trainers. Het is nu tijd voor een wijntje bij de open haard. Na de winterstop willen we hogerop op de ranglijst.’’

Opstelling Jong Ajax:
Van der Hart; Martina, Tete, Gravenberch, Kuipers; Bazoer (46. Lobotka), Andersen, Enoh; De Sa, Meleg (69. El Hasnaoui) , Sana (86. Vermeij).

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Gerard van Hees

Sana vierde zijn 1-0 uitbundig met de bank van Jong Ajax. Sana vierde zijn 1-0 uitbundig met de bank van Jong Ajax.
Kort op de treffer van Sana was het de beurt aan De Sa om toe te slaan. Kort op de treffer van Sana was het de beurt aan De Sa om toe te slaan.
Ook De Sa was (uiteraard) blij met zijn treffer. Ook De Sa was (uiteraard) blij met zijn treffer.
Riechedly Bazoer kwam een halve wedstrijd in actie. Riechedly Bazoer kwam een halve wedstrijd in actie.
Lucas Andersen was zaterdag de nummer 10 bij Jong Ajax. Lucas Andersen was zaterdag de nummer 10 bij Jong Ajax.
Danzell Gravenberch liet de Ajax-fans op de koude Toekomst een derde keer juichen. Danzell Gravenberch liet de Ajax-fans op de koude Toekomst een derde keer juichen.
Fons Groenendijk wijst zijn mannen ondanks striemende regen de goede weg. Fons Groenendijk wijst zijn mannen ondanks striemende regen de goede weg.
Tijdens de tweede helft mochten ook de MVV-fans schuilen op de Bob Haarms Tribune. Tijdens de tweede helft mochten ook de MVV-fans schuilen op de Bob Haarms Tribune.
Mickey van der Hart moest vooral de tweede helft enkele keren in actie komen. Mickey van der Hart moest vooral de tweede helft enkele keren in actie komen.
Lesly de Sa kijkt zijn nauwkeurig geplaatste schot na. Lesly de Sa kijkt zijn nauwkeurig geplaatste schot na.
Captain Bas Kuipers dankt zijn tegenstander. Het zit er in 2013 ook voor Jong Ajax op. Captain Bas Kuipers dankt zijn tegenstander. Het zit er in 2013 ook voor Jong Ajax op.