Menu
Jong Ajax besluit 2014 met zege

Jong Ajax besluit 2014 met zege

Jong Ajax heeft de eerste competitiehelft afgesloten met een dikverdiende overwinning op De Graafschap. Op Sportcomplex de Toekomst werd het, mede dankzij twee goals van Queensy Menig, 3-1 voor de Ajacieden. Dankzij de overwinning bezet Jong Ajax nu een knappe zevende plaats in de Jupiler League.

De trainers Andries Ulderink en Jaap Stam moesten even puzzelen om tot een opstelling te komen. Vaste rechtsback Ruben Ligeon en spits Richairo Zivkovic ontbraken omdat zij in de selectie zitten voor het duel van Ajax 1 tegen Excelsior. Hun plaatsen werden derhalve ingenomen door respectievelijk Tom Noordhoff en Sam Hendriks.

Zivkovic werd - als topscorer van de tweede periode - voorafgaand aan het duel nog wel gehuldigd met de ‘Bronzen Stier’, maar zijn vervanger deed snel van zich spreken. Al na 12 minuten kwam Jong Ajax op voorsprong door een geweldige bal van Hendriks, die met een mooie boog keeper Hidde Jurjus passeerde. Na het openingsdoelpunt bleef het kansen regenen voor Jong Ajax, met mogelijkheden voor Robert Muric en Menig.

Een tweede doelpunt kon ook niet uitblijven, en even later was het wel raak. Menig speelde zich prima vrij en kon in het strafschopgebied vervolgens vrij uithalen. Na kansen voor Muric en Riechedly Bazoer was het in de tweede helft wachten op nog meer Ajax-doelpunten.

Queensy Menig was twee keer trefzeker tegen De Graafschap. Queensy Menig was twee keer trefzeker tegen De Graafschap.

De mooiste treffer van de middag viel een kleine tien minuten na rust. Sheraldo Becker werd diep gestuurd op links, gaf voor op Menig die ruim de tijd kreeg om de bal goed voor z’n voet te leggen. Met veel gevoel trapte hij de bal schitterend in de kruising, en Jurjus was wederom kansloos.

Na de 3-0 ging de Amsterdamse dadendrang iets liggen, en begon De Graafschap ook iets meer van zich af te bijten. Een reuzenkans werd door spits Vincent Vermeij nog verprutst, maar even later kwam de Doetinchemse eretreffer dan toch: doelman Indy Groothuizen schoffelde op de rand van het strafschopgebied een De Graafschap-speler onderuit en de daaropvolgende penalty werd door Jerry van Ewijk benut: 3-1.

De wedstrijd was overigens toen al lang en breed beslist, en kende na het laatste doelpunt nog slechts één moment van opwinding. Kenny Tete zag een indrukwekkende rush gestopt worden door Jurjus en De Graafschap-aanvoerder Ted van de Pavert ging in het daaropvolgende opstootje te ver in de ogen van arbiter Edwin Boot: hij kon met direct rood inrukken. Door de overwinning beëindigt Jong Ajax de eerste seizoenshelft met 30 punten en staat daardoor stevig in het linkerrijtje.

Ulderink was tevreden over het resultaat: ,,De eerste helft hebben we enorm goed gespeeld. We hebben achterin niks weggeven en voldoende mogelijkheden gecreëerd. Eigenlijk hadden we nog vaker moeten scoren. De Graafschap ging in de tweede helft wat agressiever spelen, en daardoor werd ons spel toch iets minder dan in de eerste helft. Al was de wedstrijd toen al in het slot gegooid door een mooie loopactie van Becker en vervolgens een uitstekende goal van Menig.”

Jong Ajax - De Graafschap 3-1 (2-0), 12. Hendriks 1-0, 37. Menig 2-0, 54. Menig 3-0, 76. Van Ewijk 3-1 (pen.)

Opstelling Jong Ajax: Groothuizen, Noordhoff (88. Mirani), Tete, Van Bruggen, Van Koesveld, Bazoer, Muric (76. Acolatse), Bakker, Hendriks, Menig, Becker

Tekst: Ajax.nl/Thijs Nabben
Foto's: Pro Shots