Menu
Jong Ajax besluit seizoen met gelijkspel

Jong Ajax besluit seizoen met gelijkspel

Jong Ajax heeft het seizoen met een gelijkspel afgesloten. Het laatste competitieduel van het seizoen met FC Oss eindigde vrijdagavond in 1-1 op sportcomplex de Toekomst. Pelle Clement en Leon Bergsma maakten hun debuut in het betaald voetbal.

Jong Ajax wilde het seizoen in de Jupiler League met een goed resultaat afsluiten. Na zeven duels op rij zonder overwinning (zes nederlagen en een gelijkspel) was een driepunter meer dan gewenst. De laatste zege dateerde immers alweer van 16 maart toen Jong Ajax thuis met 3-0 te sterk was voor Fortuna Sittard. Een overwinning kwam er niet, maar de 1-1 vlak voor tijd van Queensy Menig zorgde er ieder geval voor dat de beloften van Ajax niet opnieuw tegen een nederlaag aanliepen.

Door de puntendeling eindigde Jong Ajax als twaalfde, met hetzelfde aantal punten, zeges, nederlagen en gelijke spelen als Jong FC Twente. Dankzij het betere doelsaldo houdt Ajax de club uit Enschede onder zich. Door het puntenverlies van MVV en Almere City tijdens de laatste speelronde had een zege achteraf zelfs de tiende plaats kunnen opleveren. Tot een dergelijke eindsprint kwam het alleen niet.

In tegenstelling tot Jong Ajax is het seizoen voor Oss nog niet voorbij. De middenmotor uit Noord-Brabant gebruikte het duel met Ajax als generale richting de play-offs. Oss treft aanstaande maandag VVV-Venlo in de eerste ronde. Er was de club dus veel aan gelegen om de wedstrijd in Amsterdam zonder personele schade te eindigen. Daarnaast kon het vertrouwen ook wel een boost krijgen na vijf nederlagen op rij.

Pelle Clement maakte zijn debuut in het betaald voetbal. Pelle Clement maakte zijn debuut in het betaald voetbal.

Bij Jong Ajax maakte Pelle Clement zijn debuut in het betaald voetbal. Richairo Zivkovic bleef na de warming-up uit voorzorg aan de kant. Elton Acolatse verving hem. Het voor Jong Ajax-coach Andries Ulderink sowieso een hele puzzel om een elftal op de been te krijgen. ,,Iedereen kent zo langzamerhand onze situatie. Aan het einde van het seizoen hebben verschillende spelers van Ajax 1 het maximale aantal wedstrijden in Jong Ajax gespeeld, terwijl Ajax A1 zaterdag de kampioenswedstrijd speelt. Het aantal beschikbare spelers was daardoor beperkt. Sommige spelers moesten dan ook op een voor hen ongebruikelijke positie spelen. Neem bijvoorbeeld Clement. Normaal gesproken speelt hij op de flanken, maar vanavond hij speelde hij rechtshalf. Dat heeft hij prima gedaan. Hij kan terugkijken op een geslaagd debuut."

De beste kansen waren voor rust voor FC Oss. Fatih Kamaci had de bezoekers tot twee keer toe op een vroege voorsprong kunnen schieten in het eerste kwartier. Ook Jorzolino Falkenstein dook gevaarlijk voor het doel van Andre Onana op. Het leek daarom een kwestie van tijd voordat het wel raak zou zijn. Dat gebeurde vervolgens in de 31ste minuut toen Ryan Sanusi de bal resoluut in het Ajax-doel schoot: 0-1. Vlak voor het einde van de eerste helft kreeg Queensy Menig nog een grote kans op de gelijkmaker, maar oog in oog met Oss-goalie Nick Hengelman kwam de doelman als winnaar uit de strijd.

In de tweede helft leek er lange tijd geen verandering meer in de score te komen. Kamici kreeg namens Oss nog een beste kans en aan Ajax-zijde slingerde Leeroy Owusu de bal gevaarlijk voor het doel. Het duurde vervolgens tot de 84ste minuut voordat er iets te juichen viel voor de Ajax-fans. Menig werkte een voorzet van Acolatse doeltreffend achter de keeper: 1-1. Het betekende voor Menig zijn elfde doelpunt van het seizoen. ,,Dankzij die goal hebben we het seizoen nog enigszins goed afgesloten. Al moeten we het ook niet overdrijven. Tot eind februari hebben we het goed gedaan. De laatste twee maanden was het matig tot slecht."

Jong Ajax speelt woensdagavond nog een oefenwedstrijd tegen de Suriprofs op de Toekomst. Ulderink: ,,Dat is een heel leuke wedstrijd voor ons. De Suriprofs komen met een sterk team met onder anderen Clarence Seedorf. De komende dagen zal blijken welke spelers voor ons beschikbaar zijn. We gaan proberen om een zo goed mogelijk team aan de aftrap te krijgen. Het belooft een mooi feest te worden."

Opstelling Jong Ajax: Onana, Owusu (88. Bergsma), Vissie, Noordhoff, Warmerdam, Menig, Clement, Bakker, Muric (73. El Hasnaoui), Hendriks, Acolatse.

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Pro Shots

Elton Acolatse verving Richairo Zivkovic in de basisopstelling. Elton Acolatse verving Richairo Zivkovic in de basisopstelling.