Menu
Jong Ajax besluit seizoen met verlies

Jong Ajax besluit seizoen met verlies

Jong Ajax heeft het seizoen op teleurstellende wijze afgesloten. In eigen huis werd voor de tweede maal dit seizoen van FC Groningen verloren. Ditmaal met 0-2.

Het vertoonde spel van Ajax in het laatste competitieduel was allerminst hartverwarmend. Zoals Gery Vink na afloop verzuchtte: ,,Goed waren we zeker niet.’’ Het kwam volgens hem mede door het veld, dat niet prettig bespeelbaar zou zijn, maar tegelijk wilde hij geen excuses zoeken voor de slappe vertoning van zijn ploeg. Wat hij miste was strijdlust, de zogeheten wil om te winnen. ,,Ik miste de verbetenheid die de jongens van Groningen wel hadden. We gingen de duels niet vol aan en ik vond nou ook niet dat we vol voor de winst speelden.’’

Groningen deed dat wel. De Noorderlingen kletsten er vol op, vanaf de eerste minuut. Groots was het spel zeker niet, maar het was goed genoeg om Ajax geen moment in de wedstrijd te laten komen. Gery Vink zag hoe zijn mannen bijna een uur tevergeefs op de gelijkmaker joegen. Daarna volgde de beslissende 0-2. ,,Mijn complimenten voor Groningen’’, zei de coach. ,,Ze gaven vroeg druk en daarin slaagden ze goed. We hadden veel moeite om ons onder die druk vandaan te spelen.’’

In de eerste helft waren de kansen van Ajax op één hand te tellen. Sterker nog: volgens Vink creëerde zijn ploeg niet één goede kans. ,,Alleen een mogelijkheid. Dat was het.’’ In de spits was plek ingeruimd voor Danny Hoesen, maar de speler die normaliter sterk invalt bij de hoofdmacht kwam er nauwelijks aan te pas op het hoofdveld van de Toekomst. Hij was betrokken bij een één-twee met Lucas Andersen, maar zag zijn poging vervolgens uiteenspatten op de vuisten van Groningen-doelman Stefan van der Lei. Ook rechtsachter Rubeon Ligeon waagde een poging vanuit de tweede lijn, maar zijn schot ging voorlangs.

Groningen scoorde dus wel. En hoe. In de 29e minuut stoomde middenvelder Filip Kostic op richting het strafschopgebied van Ajax om vervolgens snoeihard uit te halen. Keeper Maurits Schmitz was kansloos, mede doordat hij niet geheel in het midden van zijn doel stond.

Zondag zat Boilesen bij de wedstrijdselectie van Ajax 1 maar speelde niet. Maandagavond maakte hij de negentig minuten vol. Zondag zat Boilesen bij de wedstrijdselectie van Ajax 1 maar speelde niet. Maandagavond maakte hij de negentig minuten vol.

Ajax moest dus op zoek naar de gelijkmaker, maar tot de rust was die ver weg. Datzelfde was het geval in de tweede helft, waarin Ajax te lang bleef rommelen rond het vijandelijk doel. Een schot vanuit de tweede lijn kwam er niet. In plaats daarvan werd de bal ellenlang rondgespeeld. Zonder succes. ,,Ik vond ons wel de bovenliggende partij, maar het was alsof we de bal in het doel wilden dribbelen’’, merkte Vink geërgerd op. De coach vond dat een aantal jongens niet sterk speelde. ,,Spelers die de voorbije weken excelleerden, gaven vanavond niet thuis. Misschien kwam het doordat ze flink hebben gefeest, maar ik miste de gedrevenheid om ook die laatste wedstrijd een goed resultaat te behalen. Dat stoorde me.’’

Vijf minuten voor tijd gooide Groningen het duel op slot. Wederom via Filip Kostic, die zich het strafschopgebied in worstelde en eenvoudig binnenschoof met zijn linkervoet.

Voor Gery Vink was de nederlaag extra zuur. De coach had zijn periode als trainer van Jong Ajax willen eindigen met een overwinning. Jammer, maar geen ramp, vond hij. ,,Ik neem afscheid met opgeheven hoofd’’, aldus de toekomstige trainer van Ajax A2. ,,Het zijn mooie jaren geweest. Als staf hebben we meerdere spelers klaargestoomd voor de hoofdmacht en bovendien zijn er drie kampioenschappen behaald. Ik ben trots dat we dat hebben gerealiseerd.’’

Ajax: Schmitz, Ligeon, Boccara (71. De Bondt), Denswil, Boilesen, De Kamps, Serero (59. Busse), Sana, Andersen, Lukoki, Hoesen.


Houd Ajax TV in de gaten voor meer reacties over de laatste wedstrijd van Jong Ajax.

Tekst: Ajax.nl/Fabian van der Poll
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees

Tobias Sana legt de bal terug. Tobias Sana legt de bal terug.
Danny Hoesen krijgt dubbele dekking van Groningen. Danny Hoesen krijgt dubbele dekking van Groningen.
Teleurstelling na een doelpunt van FC Groningen. Teleurstelling na een doelpunt van FC Groningen.
Lucas Andersen drijft de bal op. Lucas Andersen drijft de bal op.