Menu
Jong Ajax besluit seizoen met verlies

Jong Ajax besluit seizoen met verlies

Jong Ajax heeft zijn laatste competitiewedstrijd verloren. Op sportcomplex de Toekomst werd het 1-2 tegen Jong AZ. Florian Jozefzoon bezorgde Jong Ajax na een uur spelen een voorsprong. Erik Falkenburg scoorde vlak voor tijd de gelijkmaker, waarna Roland Alberg in blessuretijd fataal toesloeg namens de Alkmaarders. ,,Extra zuur om zo te verliezen’’, concludeerde Jong Ajax-trainer Gery Vink.

De Jong Ajacieden hadden tot de openingstreffer het beste uitzicht op een zege. Aras Özbiliz was als rechtsbuiten bij vlagen ongrijpbaar. De grootste kans die de Alkmaarders voor rust kregen, werd tamelijk miraculeus gekeerd door Marco Bizot. De doelman van Jong Ajax kwam zes minuten na rust uiterst gelukkig weg met een gele kaart. Rood had niet misstaan voor Bizot, die ver buiten zijn zestien hands maakte op een inzet van Alberg. ,,Wij hadden toen rood kunnen krijgen’’, vervolgde Vink. Arbiter Honig toonde zich coulant voor de talentvolle goalie, die niet de indruk achterliet bewust hands te hebben gemaakt. ,,Die fase waren we wel wat gelukkig. Onze afronding was niet bepaald gelukkig; we lieten een aantal kansen onbenut.’’

Jong Ajax verzuimde de genadeklap uit te delen. Voor de ogen van onder meer Ajax-trainer Frank de Boer en zijn AZ-collega Gertjan Verbeek tikte Rodney Sneijder de bal zelfs van heel dichtbij over. Het schonk de Alkmaarders blijkbaar de moed en extra kracht die nodig was om langszij te komen. Twee minuten voor tijd schoot middenvelder Erik Falkenburg van afstand raak: 1-1. In de knotsgekke slotfase sloegen de Alkmaarders dus nogmaals toe.

Jong Ajax-doelman Marco Bizot behoudt de controle in een vol doelgebied bij een corner voor Jong AZ. Jong Ajax-doelman Marco Bizot behoudt de controle in een vol doelgebied bij een corner voor Jong AZ.

,,Extra zuur is dat de 1-2 ook viel doordat wij niet goed dekten’’, haalde Vink de tweede tegentreffer pijnlijk in herinnering. ,,Na de 1-1 teken je, zo vlak voor tijd, voor een gelijkspel. Het seizoen afsluiten met een overwinning was natuurlijk nog mooier geweest. Als je zo’n tegentreffer in de laatste minuut tegen krijgt, komt dat extra hard aan. Dat we de kansen ook vanavond niet benutten, heb ik vaker gezien in de tweede seizoenshelft. Het is bij ons vaak nét niet.’’

Met de nederlaag werd Mitchell Donald extra hard ‘getroffen’. De Ajacied verruilt zijn huidige club, waar hij de jeugdopleiding doorliep, volgend seizoen voor Roda JC. Ook Lorenzo Burnet en Johan Kappelhof wisten hun laatste officiële duel als Ajacied niet te winnen. Beide Jong Ajacieden tekenden onlangs een contract bij FC Groningen.

Jong Ajax besloot een roerig seizoen maandag met een plek in de middenmoot van de Eredivisie voor Beloftenelftallen. De Ajacieden eindigen dit seizoen als zesde. Geen enkele club kon in het spoor blijven van kampioen Jong PSV. Jong Heracles, Jong FC Groningen, Jong AZ en Jong Feyenoord/Excelsior bleven Ajax ook voor. De Beloftenploeg van Gery Vink – de trainer is waarschijnlijk ook volgend seizoen trainer van de reserves – bereidt zich nu voor op een afsluitend internationaal toernooi in Hong Kong.

,,We zitten nu in een bepaald proces’’, besloot Vink, die het trainersstokje tijdens het seizoen overnam van de coaches Albert van der Dussen en Bryan Roy. ,,Met A-junioren die instromen en spelers die worden klaargestoomd voor de A-selectie. Ondanks alles heb ik het afgelopen half jaar als erg plezierig en leerzaam ervaren. We hebben in een goede sfeer goed kunnen werken. ’’

Bekijk donderdag de samenvatting van Jong Ajax - Jong AZ op Ajax TV.

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/ Louis van de Vuurst

Dico Koppers speelde een sterke wedstrijd als centrale verdediger. Dico Koppers speelde een sterke wedstrijd als centrale verdediger.
Florian Jozefzoon scoorde de openingstreffer. Florian Jozefzoon scoorde de openingstreffer.
Aanvoerder Johan Kappelhof is zijn Alkmaarse tegenstander te snel af. Aanvoerder Johan Kappelhof is zijn Alkmaarse tegenstander te snel af.
Perfecte balcontrole van Mitchell Donald, die zijn laatste officiële Ajax-duel speelde. Perfecte balcontrole van Mitchell Donald, die zijn laatste officiële Ajax-duel speelde.
,,Het was ook vandaag te vaak nét niet'', keek trainer Gery Vink terug. ,,Het was ook vandaag te vaak nét niet'', keek trainer Gery Vink terug.