Menu
Jong Ajax bij de beste vier

Jong Ajax bij de beste vier

Jong Ajax heeft maandagavond met 2-5 gewonnen van Jong De Graafschap. De zeven weken durende strijd in Poule A is daarmee aan een einde gekomen. Het team van Gery Vink en John Bosman is bij de beste vier geëindigd en kan zich nu gaan opmaken voor het hoofdtoernooi van de Beloftenteams.

Jong Ajax en Jong De Graafschap startten beiden vurig aan het duel in Ulft. Binnen een paar minuten veroorzaakte Jong Ajax dreiging in het zestienmetergebied van De Graafschap. Danny Hoesen, vorige week nog trefzeker tegen Jong FC Volendam, kreeg de bal vanaf rechts voor de voeten gespeeld door Ruben Ligeon. De aanvaller stond goed gepositioneerd bij de eerste paal, maar raakte de bal niet goed en zag de kans verloren gaan. Hoesen kreeg enkele minuten later met Ligeon weer de hoofdrol. Hoesen gaf een fraaie steekbal op Ligeon die naar voren sprintte en in handen van de keeper schoot.

De Graafschap liet zich ook meerdere malen zien in de eerste helft. Een gevaarlijke counter van de thuisploeg had zomaar de 1-0 kunnen inleiden, nadat Jordan Garcia Calvete niet goed kon afmaken. Daaraan vooraf counterde De Graafschap razendsnel met Pjotr Parzyszek en Coen Maertzdorf. De boomlange Parzyszek toonde wat technische hoogstandjes, speelde door op Maertzdorf, die op zijn beurt de bal voor de voeten legde voor Calvete. De Spanjaard kon de actie geen mooi einde geven.

De gasten uit Amsterdam creëerden de meeste kansen via de rechterflank. Jody Lukoki kwam het meest dichtbij een doelpunt nadat zijn schot keihard de onderkant van de lat raakte en zo weer het veld in stuiterde. De ‘Usain Bolt van Ajax’ maakte het De Graafschap, en vooral zijn directe tegenstander Jan Willem Stronks, erg moeilijk. Lukoki liet met enkele voorzetten – allen in handen van de keeper – nogmaals van zich horen.

Jong Ajax strijdt vanaf 22 oktober met elf andere teams om het kampioenschap. Jong Ajax strijdt vanaf 22 oktober met elf andere teams om het kampioenschap.

Na ruim twintig minuten spelen viel dan toch de openingstreffer. De Graafschap kwam op voorsprong nadat Calvete de bal plotseling voor de voeten kreeg gespeeld. De middenvelder schoot achter Chiel Kramer: 1-0. Jong Ajax bleef de druk opvoeren en scoorde een kwartier later de gelijkmaker via Hoesen. De spits kreeg de bal op een presenteerblaadje na een fraaie actie tussen Ligeon en Lukoki. Lang konden de Ajacieden niet juichen, want slechts twee minuten later viel alweer de tweede treffer van De Graafschap. Weer was het Calvete die, uit bijna een dezelfde situatie als bij de 1-0, kon scoren. Enkele minuten voor de rust was er een hachelijk momentje in de zestienmeter van de thuisploeg. Bijna viel er een eigen doelpunt uit een voorzet van Ligeon. De bal werd maar nipt van de lijn gehaald.

Calvete was ook in de tweede helft gevaarlijk. Door een foutje achterin van Dico Koppers kon Calvete op doel schieten. Kramer redde prima goed. Toch waren de meeste kansen, net zoals in de eerste helft, voor Jong Ajax. In de 58e minuut werden de Amsterdamse A-junioren beloond voor hun harde werk. Invaller Gino van Kessel kon vanuit een hoekschop de bal in het doel wegwerken; 2-2. Jong Ajax kwam kort na de gelijkmaker dichtbij de 3-2. Ligeon schoot op de paal en Van Kessel, hij bevond zich voor een leeg doel, zag zijn bal vanuit de rebound hoog over gaan.

Een kwartier voor tijd was het wel raak. Ilan Boccara leverde de bal af aan invaller Yener Arica, die de bal slechts hoefde in te tikken; 2-3. In de slotfase van de wedstrijd kwam Jong Ajax nog twee keer tot scoren. Zes minuten voor tijd scoorde Ligeon de 2-4 en enkele minuten later vond Van Kessel voor de tweede keer van de avond het doel van de tegenstander. Van Kessel maakte daarmee de laatste treffer van de doelpuntrijke avond in Ulft.

,,In de eerste helft heb ik bij vlagen goede dingen gezien. Het is jammer dat er dan rommelig wordt verdedigd bij de eerste en tweede treffer. Daarna hebben wij onze mentale weerbaarheid laten zien. Al met al was het geen goede wedstrijd, maar wel een prima overwinning. We zitten nu bij de top twaalf en dat zullen interessante duels worden. We kunnen nu écht aan de bak’’, vertelde de kritische Vink. Aan het begin van de tweede helft wisselde de Jong Ajax-coach Hoesen en Lukoki. Beide spelers werden met het oog op de Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid eerder naar de kant gehaald. ,,De kans is aanwezig dat ze bij de selectie zitten’’, zegt de trainer.

Het team van Gery Vink en John Bosman had zich vorige week na de 5-0 winst op Jong FC Volendam al verzekerd van een plaats bij de beste vier. De beste vier clubs uit de drie poules spelen vanaf 22 oktober tegen elkaar in een poule van twaalf teams om het kampioenschap van Nederland.


Scoreverloop: 21. Calvete 1-0, 34. Hoesen 1-1, 36. Calvete 2-1, 58. Van Kessel 2-2, 76. Arica 2-3, 83. Ligeon 2-4, 87. Van Kessel 2-5.

Opstelling Jong Ajax: Kramer; Ligeon, Nieuwpoort, Denswil, Koppers; Boccara (77. Busse), Rits, Ebecilio; Lukoki (46. Arica), Hoesen (46. Van Kessel), De Sa.
Niet ingezet: Schmitz, Schenk, Bonevacia.

De definitieve samenstelling van het programma van het hooftoernooi is nog niet bekend.


Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van der Vuurst