Menu

Jong Ajax blijft ook in derde seizoensontmoeting AZ de baas

Ook in de derde ontmoeting van het seizoen met Jong AZ bleef Jong Ajax zonder puntverlies. Op het zanderige veld van AFC'34 in Alkmaar won de ploeg van trainer Jan Olde Riekerink met 1-3 na een 1-1 ruststand. Een treffer van Stefano Seedorf en twee doelpunten Kwame Quansah brachten dat totaal op het scorebord. De balans na drie keer AZ-Ajax is 11-2 in Amsterdams voordeel.

In vergelijking met het vorige duel tegen AZ, dat dinsdag 20 november werd gespeeld, kende Ajax een andere opstelling. Toen wilde hoofdtrainer Co Adriaanse vooral Mido, Zlatan en Yakubu aan het werk zien en de eerste twee zorgden voor 75 % van de productie (1-4). Maxwell maakte de andere treffer, maar de Braziliaan kreeg zaterdagmiddag veel minder gelegenheid op te stomen langs de zijlijn.

In deze wedstrijd kon de nieuwe hoofdtrainer Ronald Koeman kennis maken met de jonge Ajacieden van zijn collega Jan Olde Riekerink en hij volgde met belangstelling de ontmoeting. Tot zijn schrik zag hij ook dit team in de beginfase veel ruimte achterin weggeven, waardoor AZ snel goede kansen kreeg. In de vijfde minuut leek Jim Hoost al te scoren, maar hij mikte tot verbijstering van zijn ploeggenoten naast het lege doel.

Vijf minuten na dat waarschuwingssignaal was het wel raak. Kevin Winter passte van achteruit door het hart van de Ajax-defensie naar Cannigia. De AZ'er, ooit uitgeleend aan Volendam, had geen problemen met de vrije kans, 1-0. Snel na de openingstreffer leken de Alkmaarders op 2-0 te komen toen een schot van Cruz een vreemde curve meekreeg. Doelman Maarten Stekelenburg dook echter voorbeeldig naar de bal en voorkwam daarmee een grotere achterstand.

Ajax kwam nog binnen het kwartier langszij. Ook nu werd de bal na het schot van Stefano Seedorf van richting veranderd en dit keer huppelde hij wel over de doellijn, 1-1. Hoewel Kwame Quansah nog kansen had op 1-2 werd bij die gelijke stand ook gerust.

Na rust nam Brutil Hosé de plaats van Jason Culina over. Kiran Bechan bleef op rechts en Pique op links. Het middenveld was nu ook compact gecentreerd met Obodai, Hose en Seedorf. Quansah had op de kleedkamerbank waarschijnlijk gebroed op een doelpunt, want hij scoorde in de 55e minuut de 1-2.

AZ had veel van zijn agressie verloren en moest ook nog de belangrijke Kevin Winter missen, die met een blessure van het veld af ging. Toch was het in de 66e minuut bijna gelijk, maar Ruud Kras; voor de gelegenheid aanvoerder door de blessure van Walker - voorkwam door adequaat verdedigen dat Alkmaarse succesje.

In de slotfase zette Ajax de leeftijdsgenoten uit Alkmaar op grotere achterstand. Hose vond met een prachtig passje vanaf links Quansah. De Ghanees aarzelde niet en stoomde op naar het doel van de goedkeepende Zwarthoed. Nu was de goalie kansloos en hij deed het enige waardoor Quansah van het scoren kon worden afgehaald, hij haalde hem neer. Uiteraard kreeg Ajax een strafschop en op zijn bekende zelfverzekerde wijze schoot Quansah zijn team naar een 1-3 overwinning. Daardoor blijft Ajax ruim aan de leiding met zeven punten voorsprong op Vitesse, maar dat heeft nog twee duels tegoed.

AZ-Ajax 1-3 (1-1)
10' Hoost 1-0
13' Seedorf 1-1
55' Quansah 1-2
88' Quansah (pen) 1-3

AZ: Zwarthoed, Markanaya, Huisman, Altena, K. Winter, Ketting, J. Winter, Cruz, Hoost, Van der Meijden, Canniga

Ajax: Stekelenburg, Mofokeng, Kras, Valencia, Maxwell, Obodai, Bechan, Seedorf, Quansah, Culina (46. Hosé), Pique