Menu

Jong Ajax blijft steken op 0-0

Op een zanderig veld op de Toekomst bleef Jong Ajax donderdagavond steken op een gelijkspel. Tegenstander was Jong Vitesse, dat evenveel punten uit een gelijk aantal wedstrijden had. Ajax had een licht overwicht, maar kon dat niet in de score tot uitdrukking brengen. De Amsterdammers verzuimden dus afstand te nemen van een concurrent.

Aangezien de selectie van Koeman pas een paar uur eerder uit Rome was gekomen, was trainer John van ´t Schip aangewezen op de spelers van de A1 om zijn team te completeren. Ferdi Elmas was voor het eerst aan de selectie van Jong Ajax toegevoegd. De junior mocht, in tegenstelling tot zijn zeven andere teamgenoten uit de A-jeugd, nog niet in actie komen.

Vitesse leek zenuwachtig aan de wedstrijd te beginnen. In de openingsfase kon de doelman na een slechte terugspeelbal van een van zijn verdedigers niets anders doen dan de bal over de zijlijn schieten. De Arnhemmers hervonden zich echter snel, want vijf minuten later moest Valencia een inzet van de gasten op de doellijn pareren. Na een klein kwartier kreeg Ajax ziijn eerste kans. Etienne Esajas, die wisselend links en rechts in de aanval was te vinden, zag zijn halve omhaal voorlangs rollen. De beste kans in de eerste helft was voor Fred Benson Erchiah. Na een half uur stond de spits alleen voor doelman Rensen en schoot hij met buitenkant rechts in de handen van de keeper.

Vitesse kreeg ook aan aantal kansjes, maar tot echt uitgespeelde kansen kwam geen van beide ploegen. Van ´t Schip: ,,Het veldspel was redelijk aan elkaar gewaagd. We hadden moeite met de opbouw, daarom moest Henk Timmer vaker de lange bal hanteren. Akachar gaf in de rust aan dat hij veel vrij stond maar niet voldoende werd aangespeeld. Dat hebben we in de tweede helft veranderd."

Dat was te zien. Akachar werd meer aangespeeld, en draaide herhaaldelijk zijn directe tegenstanders dol met mooi bewegingen. Te veel ballen werden echter over rechts gespeeld, waardoor de ruimte in het midden niet optimaal werd benut.

Opnieuw werden geen grote kansen gecre¨eerd. De grootste kans voor de Amsterdammers was voor Esajas, maar na een mooie slalom door de verdediging van Vitesse, waarbij hij twee tegenstanders het nakijken gaf, miste zijn schot kracht en kon de keeper makkelijk redding brengen.

Dat was waar het Ajax aan ontbrak donderdagavond. Elk schot en elke kopbal op doel miste kracht en snelheid. Vitesse had trouwens hetzelfde probleem. Geen wonder dus dat de wedstrijd eindigde met de stand waarmee hij was begonnen: 0-0. Desondanks was het geen onaardige wedstrijd om naar te kijken. Er werd redelijk goed gevoetbald door twee teams die erg aan elkaar gewaagd waren. Van ´t Schip kon niet ontevreden zijn. ,,Ik vond dat wij de betere ploeg waren, met de betere kansen, maar erg overtuigend was het niet. We misten vooral stootkracht voorin", luidde zijn samenvatting. Door het gelijkspel van Ajax en de winst van Jong Utrecht op Feyenoord, zijn de Utrechters Ajax voorbij gegaan op de ranglijst. Jong Ajax staat nu vijfde.

Van ´t Schip wil zich vooral richten op de Amstel Cup voor Beloften. Daarin speelt de ploeg in de halve finale tegen Jong Utrecht. Winst in dat toernooi geeft recht op een plaats in de voorronden van het hoofdtoernooi om de Amstel Cup. ,,En dat is een mooie ervaring voor de jonge jongens. Daar kunnen ze erg veel van leren", sprak de trainer.