Menu

Jong Ajax boekt belangrijke overwinning

Jong Ajax, koploper in de Beloftencompetitie, versloeg maandagavond in Breda de nummer laatst Jong NAC met 3-1. Een gemakkelijke wedstrijd was het allerminst voor de Amsterdammers, want de thuisploeg kwam eerst op voorsprong. Een doelpunt van Stanley Aboraa en twee van Michael Krohn-Dehli betekenden toch de overwinning voor Jong Ajax.

Tot grote verrassing van trainer John van ’t Schip werd de wedstrijd niet in het stadion van NAC gespeeld. ,,Dat hadden we verwacht en we hadden erop gerekend, maar we moesten spelen op het bijveld dat slecht en hobbelig was’’, aldus Van ’t Schip.

Buiten de tegenvallende veldomstandigheden, had de trainer ook nog te maken met enkele personele problemen. Jussi Kujala, Daniel de Ridder en Ryan Babel hadden interlandverplichtingen, evenals ´vaste´ invallers Nicolae Mitea en Anthony Obodai. Bovendien haakte Jason Culina op het allerlaatste moment af vanwege een rugblessure. Sergio Cameron werd daarom aan de selectie toegevoegd en begon als linksbuiten.

Maarten Stekelenburg, Thomas Vermaelen en Tom de Mul konden gelukkig ook meedoen, evenals Michael Krohn-Dehli die vooraf nog een twijfelgeval was. De Deen had twee dagen niet kunnen trainen vanwege een zere enkel, maar werd net op tijd wedstrijdfit bevonden.

De eerste helft verliep moeizaam voor de Ajacieden. NAC hanteerde veelvuldig de diepe en hoge bal, die door de harde wind lastig was in te schatten voor de verdedigers. Niet dat Ajax echt in gevaar kwam, maar het eigen spelletje kon niet goed worden uitgevoerd en NAC Breda kon op die manier de gasten toch soms onder druk zetten.

Voor rust kreeg Ajax twee goede kansen. Tom de Mul gaf vanaf rechts een goede voorzet die Cameron in een leeg doel had kunnen koppen. In plaats van de bal met zijn voorhoofd te raken, kreeg hij het leer echter op zijn neus, met als gevolg dat de bal naast ging en de A-junior behandeld moest worden voor een flinke bloedneus. De tweede mogelijkheid volgde nadat Jerold Promes goed door ging richting achterlijn en vervolgens de bal teruglegde. Helaas voor de gasten verdween de bal naast het doel.

Na rust, Stanley Aboraa was inmiddels in het veld gekomen voor Jamal Akachar, werd er ineens wel gescoord. Maar door de ‘verkeerde’ partij. José Valencia wilde in het zestienmetergebied een bal wegschieten en had niet in de gaten dat er een NAC-er tussenkwam. In plaats van de bal raakte Valencia de speler die neerging en een penalty kreeg. Valencia kreeg een gele kaart. De penalty werd benut en zo stond het zomaar 1-0 voor de thuisploeg. Van ’t Schip en Marco van Basten grepen meteen in en wisselden Sergio Cameron voor spits Fred Benson Erchiah. Krohn-Dehli verhuisde door de wissel naar de linksbuitenpositie, Aboraa ging 'op 10' spelen.

Het ging beter met Ajax. Na een goede actie van Rasmus Lindgren, die met een mooie lichaamsbeweging zijn verdediger het bos instuurde, bracht Aboraa Ajax langszij. En even later kwam de koploper op voorsprong. Tom de Mul nam een corner, die Michael Krohn-Dehli uit de draai inschoot. De Deen tekende ook voor de 1-3: vanaf de linkerkant sneed hij naar binnen en versloeg de Bredase keeper in de korte hoek.

De lijstaanvoerder liet dus geen steek vallen in de spannende race om het kampioenschap. Van 't Schip kon daarom tevreden zijn. ,,We hadden het voetballend soms moeilijk vanavond. Maar we hebben een belangrijke overwinning geboekt, en daar ben ik blij om'', reageerde hij enigszins opgelucht.

Concurrent sc Heerenveen boekte een krappe 1-0 zege op Excelsior in Rotterdam. De andere concurrent, Feyenoord, ging op bezoek in Tilburg en behaalde een ruime 4-0 overwinning op Willem II.

De stand aan kop van de Beloftencompetitie:
1. Ajax 19-43
2. Feyenoord 19-43
3. sc Heerenveen 19-41
4. FC Volendam 18-24