Menu
Jong Ajax boekt eerst zege sinds maart

Jong Ajax boekt eerst zege sinds maart

Het was bijna een half jaar geleden dat Jong Ajax in competitieverband het zoet der overwinning mocht proeven. De periode van droogstand werd maandagavond eindelijk beëindigd. Op sportcomplex de Toekomst werd provinciegenoot Telstar met 4-1 verslagen.

Andries Ulderink kon zich de datum niet meer heugen, maar dat het lang geleden was, had de coach van Jong Ajax wel helder op zijn netvlies. Op 16 maart won Jong Ajax voor het laatst, toen met 3-0 van Fortuna Sittard. ,,Het was in ieder veel te lang geleden”, zei Ulderink. ,,Dat heb ik de jongens in de kleedkamer ook verteld.”

Jong Ajax had wederom versterking gekregen uit de A-selectie. Thulani Serero maakte zijn eerste officiële speelminuten voor Ajax dit seizoen en zong de negentig minuten ogenschijnlijk moeiteloos uit. Ook Amin Younes en Mike van der Hoorn verschenen aan de aftrap.

Gas geven
Met name Younes maakte een prima indruk en tekende op slag van rust op knappe wijze voor de 2-0. ,,We hebben als ploeg veel goede dingen laten zien, en mooie combinaties op de mat gelegd.” De Duitser hoopte voldoende indruk te hebben gemaakt om voor het eerste elftal in aanmerking te komen. ,,Maar het is aan de trainer om te beslissen. Het enige wat ik kan doen is honderd procent fit blijven en gas blijven geven. Ik hoop er donderdag tegen Celtic bij te zijn.”

Jong Ajax juicht om de tweede treffer van Sam Hendriks.
Jong Ajax juicht om de tweede treffer van Sam Hendriks.

Na een onwennige openingsfase maakte Jong Ajax in het vervolg van de eerste helft een prima indruk. Ulderink: ,,Ik vond dat we het eerste kwartier matig voor de dag kwamen, met veel lange ballen. Vervolgens speelden we een erg sterk half uur en creëerden we veel kansen. Het stond 2-0 bij rust, maar het had ook 3-0 of 4-0 kunnen zijn.” Zoals gezegd was Younes de maker van de tweede Amsterdamse treffer. Bij de 1-0 werd een voorzet van Django Warmerdam in eigen doel gegleden door Dustin Mijnders.

Na rust nam het spel van Jong Ajax zienderogen aan overtuigingskracht af. ,,We kunnen over de tweede helft gewoon niet tevreden zijn”, zei Ulderink. ,,Zij gingen iets hoger druk zetten en wij speelden het slordig uit. Ook gaven we opeens drie tot vier grote kansen weg.”

Hoofdrol voor spitsen
In het laatste halfuur vielen twee spitsen op: invaller bij Jong Ajax Sam Hendriks en Maletic. Beiden kregen drie grote kansen. Hendriks wist er twee van te benutten en zag de derde op de lat uiteenspatten. Maletic haalde met ‘slechts’ een treffer een lager rendement. Hij werd tweemaal in de weg gezeten door Ajax-doelman Andre Onana.

Kleine smetjes waren er nog wel. Donny van de Beek pakte in de blessuretijd zijn tweede gele kaart en moest met rood inrukken. Yaya Sanogo bleef in de rust met lichte liesklachten in de kleedkamer achter en werd vervangen door Hendriks.

De watervlugge Younes werd tot zijn teleurstelling na 68 minuten gewisseld. ,,Dat was een afspraak met de technische staf van Ajax 1”, verklaarde Ulderink tot slot.

Jong Ajax – Telstar 4-1 (2-0). 37. Mijnders 1-0, 45. Younes 2-0, 70. Hendriks 3-0, 74. Maletic 3-1, 76. Hendriks 4-1

Opstelling Jong Ajax: Onana, Owusu, Van Bruggen, Van der Hoorn, Warmerdam, Serero, Nouri (82. Clement), Van de Beek, Cerny, Sanogo (46. Hendriks), Younes (68. Acolatse)

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto's: Pro Shots/Martijn Buskermolen

Vaclav Cerny met een hoogstandje.
Vaclav Cerny met een hoogstandje.