Menu
Jong Ajax boekt eerste zege

Jong Ajax boekt eerste zege

Jong Ajax heeft de eerste zege van het seizoen geboekt. Na de verloren wedstrijd tegen Jong AZ (2-1) en het doelpuntloze duel met Jong FC Groningen, was het maandagavond eindelijk raak in Zwolle. In een boeiende en zeer aantrekkelijke wedstrijd won het team van Gery Vink en John Bosman met 2-3 van Jong PEC Zwolle. Gino van Kessel, Lesley de Sa en Roly Bonevacia kwamen tot scoren. Mats Rits maakte na maandenlang blessureleed zijn rentree.

Jong Ajax startte goed aan het duel in Zwolle. In de openingsfase kreeg Lorenzo Ebecilio de eerste kans door op aangeven van Davy Klaassen vanaf links hard uit te halen. Jong PEC Zwolle-doelman Danny Wintjens dook op tijd naar de bal en voorkwam een doelpunt. Ebecilio kreeg kort daarna opnieuw een fraaie kans om zijn team op een voorsprong te brengen. Na vijftien minuten spelen schoot Klaassen de bal perfect voor de voeten van de buitenspeler, die enkele meters van het doel verwijderd was. Ebecilio had echter geen controle meer over de bal en was hem weer kwijt.

De thuisploeg liet zich voor het eerst zien in de zestienmeter van Ajax via Giovanni Hiwat. De aanvaller zette vanaf rechts een prima bal voor, alleen kwam er net geen Zwolle-speler bij zijn schot en kopte Stefano Denswil zijn voorzet gauw weg. Jong Ajax kreeg kort daarna weer een mogelijkheid om tot scoren te komen. Viktor Fischer werd goed vrijgespeeld, maar tot scoren kwam hij niet doordat hij vlak voor het doel de controle over de bal verloor. Gino van Kessel waagde een poging, maar schoot hoog over.

In de 32ste minuut was het eindelijk raak voor Ajax. Door een fout achterin bij PEC Zwolle (Ricardo Malaiholo speelde de bal verkeerd terug) onderschepte Van Kessel de bal en schoot de 0-1 achter Wintjens. De tweede grote kans voor Van Kessel volgde enkele minuten later. De van AZ overgekomen speler liep Wintjens voorbij en miste voor open doel.

Jong Ajax boekte maandagavond de eerste zege van het seizoen. Foto: Gerard van Hees Jong Ajax boekte maandagavond de eerste zege van het seizoen. Foto: Gerard van Hees

Lang kon Jong Ajax niet van de voorsprong genieten. Een kleine tien minuten na de openingstreffer haalde Jöel Veltman Mimoun Eloisghiri in de zestienmeter onderuit waardoor de scheidsrechter resoluut een strafschop toekende. Mustafa Saymak bracht PEC Zwolle op gelijke hoogte: 1-1.

De tweede helft begon gelijk goed voor de thuisploeg. Vanuit een fraaie combinatie met Saymak scoorde Hiwat in de 48e minuut de 2-1. De Amsterdammers behielden de rust na de voorsprong van de tegenstander en zochten naar openingen. In de 51e minuut, drie minuten na de treffer van PEC Zwolle, zette Jong Ajax de aanval in. Lesley de Sa sprintte naar voren, haalde uit en dook zowat met de bal het doel in: 2-2.

Nadat Jong Ajax op gelijke hoogte kwam werd de wedstrijd steeds spannender en aantrekkelijker. PEC Zwolle, onder leiding van oud-Ajacied Jaap Stam, en Jong Ajax namen geen genoegen met een punt en wilden als winnaar van het veld stappen. Met het creëren van ruimtes, fraaie acties en doelpogingen, werden de toeschouwers getrakteerd op een vermakelijk duel. Maar zoals altijd kan er maar een de winnaar zijn. Vier minuten voor het eindsignaal krulde invaller Roly Bonevacia via een prachtig genomen vrije trap achter een blunderende Wintjens en was de eerste zege van het seizoen daarmee een feit.

Gery Vink was, ondanks de zege, niet zo tevreden over het vertoonde spel. ,,Ik vond het een matige vertoning'', sprak hij na afloop. ,,We begonnen aardig en we maakten een mooie goal, maar daarna maakten we het onszelf erg moeilijk. Er heerste onzekerheid en dat snap ik wel na de verloren wedstrijden tegen Jong FC Twente (Supercup) en Jong AZ, maar als je geen kansen benut, wordt het een lastige wedstrijd. Het is een terechte overwinning, maar het moet veel beter.''

Scoreverloop: 32. Van Kessel 0-1, 41. Saymak 1-1, 48. Hiwat 2-1, 51. De Sa 2-2, 86. Bonevacia 2-3.

Opstelling Jong Ajax: Cillessen, Ligeon, Veltman, Denswil, Koppers, Boccara (46. Sporkslede), Klaassen, Fischer (78. Bonevacia), De Sa, Van Kessel (60. Rits), Ebecilio.

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst