Menu

Jong Ajax derde op Maritiemtoernooi

Jong Ajax is op het Den Helder Maritiem Toernooi als derde geëindigd. In de tweede wedstrijd won de ploeg van Gerard van der Lem met 3-0 van het Helders Elftal. Omdat de strafschoppenserie werd verloren, bleef Jong Ajax een punt achter AZ dat tweede werd. Het NEC van Youssouf Hersi won voor de tweede keer op rij het toernooi in de Kop van Noord-Holland. Kiran Bechan won de prijs voor grootste Talent.

Bij Jong Ajax deed Nordin Wooter een kwartier mee als gastspeler. Gerard van der Lem verklaarde na afloop de aanwezigheid van de oud-Ajacied: ,,Hij traint mee omdat hij geen club heeft en ik dacht ´ik laat hem even spelen".

Het Helders Elftal hield continu zes man achter de bal en hingen voortdurend aan de Ajacieden. Daar konden de Amsterdammers niet goed mee omgaan, waardoor de ploeg een stuk minder goed uit de verf kwam dan donderdagavond. ,,Dat komt natuurlijk ook omdat NEC wilde voetballen. Drie fouten van ons achterin en vijf kansen die wij er niet in schieten, waren de oorzaak van de ruime nederlaag."

De trainer liep ondanks de zege niet over van enthousiasme. ,,Ik ben niet onder de indruk."

In het eerste half uur stuitten Kiran Bechan en Brutil Hosé twee keer op de prima keepende Maarten Kistenmacher, maar was het uiteindelijk toch Hosé die Ajax op voorsprong bracht. Na een goede aanval opgezet door Kujala en Hosé bracht de Fin de bal bij Stefano Seedorf die 2-0 aantekende.

In de tweede helft hield Ajax nog even het hart vast toen Robert Zwinkels, inmiddels even de eerstvolgende keeper achter Stekelenburg door blessures van Lobont en Didulica, hard werd geraakt door de trappende La Croes. Gelukkig kon Zwinkels na een korte behandeling pijnloos verder spelen.

Met nog een kwartiertje op de klok schoot Nigel de Jong de bal uit een vrije trap op de lat. De wedstrijd was al in blessuretijd toen Wesley Sneijder het derde doelpunt maakte. Als Ajax de strafschoppenserie zou winnen, dan zou het naast AZ op de tweede plaats eindigen. Dat gebeurde echter niet. Kistenmacher hield twee strafschoppen. Zwinkels één.

Toch ging er een prijs mee naar Amsterdam. Kiran Bechan werd gekroond tot Talent van het Toernooi. Dit ongetwijfeld tot zijn eigen stomme verbazing. Bechan zat namelijk al lang en breed in de kleedkamer toen de individuele prijsuitreiking aan de gang was.

Voor Jong Ajax rest nog een wedstrijd - dinsdagavond tegen Hollandia in Hoorn - en dan wacht AZ in het eerste duel om de Amstel Cup. ,,Maar daar zijn we nog niet klaar voor", aldus Van der Lem, die ook vanavond weer een speler op proef had, Georgies Konstaditidis. ,,Je kan zien dat hij kan voetballen, maar in de korte tijd dat hij vanavond speelde, valt er verder nog niets over hem te vertellen."

De Finse speler die donderdag nog meespeelde, ontbrak zaterdagavond. Dit omdat er bij zijn club blessuregevallen waren, waardoor hij terug moest komen.