Menu

Jong Ajax dinsdag bij winst kampioen

Jong Ajax staat na de 0-2 overwinning op Vitesse met 44 punten uit 19 wedstrijden fier aan kop van de Beloftencompetitie. Feyenoord volgt op gepaste afstand (20-39). Dat betekent met nog drie wedstrijden te gaan voor het team van trainer Jan Olde Riekerink dat de Ajax-talenten nog twee punten nodig hebben om opnieuw kampioen te worden. Dus wint Ajax dinsdagavond van Excelsior, dat nog vecht om lijfsbehoud, dan is de titel binnen.

Toch zit er een minder leuke kant aan deze mogelijkheid. Maarten Stekelenburg, Stefano Seedorf en Kiran Bechan moeten de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan. Deze talenten spelen met Jong Oranje in Breda tegen Italiƫ. ,,Dat is zo jammer", vindt trainer Olde Riekerink. ,,Deze jongens horen bij het team. We zijn destijds akkoord gegaan met deze datum, andere mogelijkheden zijn er namelijk niet meer. Dus uitstel aanvragen kan niet."

Een reden om de wedstrijd uit handen te geven en zo een week later thuis kampioen te worden, is de absentie van de drie, echter niet. ,,Nee, wij doen er alles aan om dinsdag kampioen te worden. Maar ik verwacht zeker geen walk-over tegen Excelsior. Dit team heeft in een bijna uitzichtloze situatie de laatste twee thuiswedstrijden tegen Vitesse en PSV gewonnen. Dat is een geweldige prestatie, dus ik denk dat het lastig wordt. Het is voor hen de laatste strohalm om degradatie te ontlopen."

Door de absentie van deze drie jongens heeft Olde Riekerink slechts acht spelers tot zijn beschikking. ,,En Ole Tobiasen, want hij is fit. Ook de A1 speelt dinsdag, dus we moeten maandag nog overleggen hoe we dat gaan doen", aldus de trainer. Die trainer hield zijn selectie daags voor de mogelijke kampioenswedstrijd nog een aardige anekdote voor.

,,Toen ik mij realiseerde dat we een grote vis konden binnenhalen moest ik denken aan de dag dat ik bij mijn broer in de tuin zat te vissen. Zijn tuin grenst aan een vijver en daarin zwemmen geen grote vissen, althans dat zei mijn broer. Na een tijdje had ik beet en ik voelde de vis van links naar rechts trekken. Daaraan kon ik merken dat het wel degelijk een grote was. Ik keek natuurlijk triomfantelijk achterom. Mijn broer zag hem ook en ging het schepnet halen. Ik bleef achterom kijken, maar bij het binnenhalen glipte de vis van het haakje. Dus door het achterom kijken naar hoe fantastisch we gespeeld hebben, kunnen we bij het binnenhalen de grote vis uiteindelijk nog missen. Dat hield ik mijn spelers voor. Het erge was wel, dat het een waargebeurd verhaal was."

De spelers pikten het op en speelden vervolgens hun beste wedstrijd van het seizoen door zowel kwalitatief en als homogene groep Vitesse naar een 0-2 nederlaag te spelen.

Toch is er reden om achterom te kijken. ,,In de afgelopen 2 jaar hebben we slechts drie officiƫle wedstrijden verloren. Dit jaar zijn we nog ongeslagen. Als je het op een rijtje zet dan hebben we in twee seizoen drie halve finales gespeeld en het lijkt erop dat we ook dit jaar weer kampioen worden. Dat is een ongelooflijke prestatie."