Menu
Jong Ajax door na verlenging

Jong Ajax door na verlenging

Een verlenging was noodzakelijk om een beslissing te brengen in het duel om de Gatorade Cup tussen Jong Ajax en AGOVV. In de Amsterdam ArenA scoorde Olaf Lindenbergh in de honderdzestiende minuut de enige treffer van de wedstrijd. ,,En die overwinning telt", constateerde John van den Brom na afloop.

John van den Brom kon maar liefst zeven spelers van de A-selectie opstellen. Hans Vonk, tweede keeper sinds Maarten Stekelenburg weer fit is, Olaf Lindenbergh, Julien Ecudé, John Heitinga, Thomas Vermaelen, Markus Rosenberg en Nourdin Boukhari kwamen allen de Beloften helpen een ronde verder te komen in de Gatorade Cup. In de voorgaande ronde werd al een eerstedivisionist verslagen - de Amsterdammers waren toen met 3-1 te sterk voor Cambuur. Die wedstrijd werd gekenmerkt door het miraculeuze doelpunt van Jan Vertonghen, die een terugspeelbal op de tegenstander in het doel zag belanden. De Friezen kregen vervolgens hun doelpunt cadeau vanwege Vertonghens vreemde ongelukje. Nu was AGOVV Apeldoorn de te kloppen ploeg. Het team, getraind door oud-Ajacied Stanley Menzo, kende een goede generale: afgelopen weekeinde werd Helmond Sport met liefst 9-1 verslagen. Jong Ajax kende tot dusver een lastig seizoen, het wist slechts een wedstrijd in de Beloftencompetitie winnend af te sluiten, maar in de Gatorade Cup werd nog niet verloren.

Tegen Jong Ajax kon AGOVV niet herhalen wat het afgelopen weekend had gedaan. In de eerste helft gebeurde nauwelijks iets vermeldenswaardigs. De ploegen hielden elkaar in evenwicht en grote kansen waren er niet. Pas na een uur spelen werd de eerste grote mogelijkheid genoteerd. Cathalina kwam namens de ploeg uit Apeldoorn op aan de rechterkant, sneed naar binnen en kon over de achterlijn doorlopen naar het doel van Vonk. Cathalina probeerde de bal in de ruimte tussen Vonk en de doelpaal te schieten, maar de doelman van Jong Ajax maakte zijn doel klein en ving de inzet met zijn lichaam op. De bal sprong terug het veld in en Ajax profiteerde van de opengevallen ruimte via een snelle tegenaanval. Nog geen twintig seconden later namelijk dook Markus Rosenberg alleen op voor Raymond van der Gouw. Het schot van de Zweed miste jammer genoeg overtuiging zodat ook deze doelman het gevaar kon afweren.

Even daarna had de voor Tom Kalkhuis ingevallen Stanley Aborah de mogelijkheid de openingstreffer binnen te koppen, maar de bal ging naast. Pas in de slotfase - een bekerduel moet immers een winnaar opleveren - werd de wedstrijd aantrekkelijk voor het publiek. Dat gebeurde eigenlijk nadat Ahmet Kilic aan de noodrem trok en de doorgebroken Jan Vertonghen naar de grond haalde. De scheidsrechter trok rood. AGOVV moest met tien man verder en Ajax vergrootte de druk op het Apeldoornse doel. Rosenberg had een verlenging kunnen voorkomen, ware het niet dat de paal zijn schot weer terug het veld in stuurde.

In de verlenging bleef Ajax druk zetten op het doel van Raymond van der Gouw, maar ook nu was het lastig de overtalsituatie in Amsterdams voordeel uit te drukken. Olaf Lindenbergh had in de honderdste minuut kunnen scoren, ware het niet dat hij recht in de handen van de AGOVV-keeper kopte. Enkele minuten voor het einde van de tweede verlenging kopte de middenvelder gelukkig wel raak. Nourdin Boukhari legde een bal breed op Julien Escudé, die weer breed tikte op Jerghinio Sahadewsing. De aanvoerder van de Beloften gaf een goede voorzet vanaf de linkerkant, waar Lindenbergh goed zijn hoofd tegenaan drukte. Een altijd benauwde penalty-reeks werd voorkomen en Jong Ajax houdt zijn eer hoog door een ronde verder te bekeren.

John van den Brom maakte na afloop niet veel woorden vuil aan de lange voetbalavond. ,,De overwinning telt. Die was zwaar bevochten. Heel goed was de wedstrijd verder niet. AGOVV heeft een goede ploeg, die wil voetballen, dat wisten we. Aangezien Van der Gouw de vorige ronde zijn team aan de overwinning heeft geholpen middels een goede penaltyreeks van zijn kant, zijn we blij dat we nu de wedstrijd in de verlenging konden beslissen", aldus de winnende coach met enige opluchting in zijn stem.